Ne minţim ca la meteo

weather_forecast_is_only_right_60_percent_of_the_time_trollcatTeoretic, astăzi ar trebui să fie cea mai friguroasă zi din an. În fine, teoretic e mult spus. Mai degrabă, conform tradiţiei. Dar în practica nu au legătură nici teoria şi nici tradiţia; pentru că, exact în acest moment, afară sunt 9 grade! La ora 13, în Bucureşti, pe data de 6 ianuarie, de Bobotează, sunt 9 grade Celsius. Baia Mare 10, Sibiu 12, Timişoara 13… temperaturi de aprilie.

Îmi aduc foarte bine aminte prognoza celor de la INMH, făcută pe la începutul lunii noiembrie. Conform doamnelor şi domnilor specialişti meteorologi, iarna asta trebuia să fie cea mai friguroasă din ultimii ani. Din ultimii mulţi ani (nu mai ştiu câţi, dar sigur peste 10). Şi tot foarte bine aminte îmi aduc de iarna trecută. Când aceiaşi specialişti ghicitori în bob de rouă au dat cod roşu pentru ninsoare, iar în Bucureşti s-au închis şcolile. Următoarea zi, au căzut doi fulgi suferinzi de rahitism.

Că ratezi o prognoză făcută cu o lună înainte, înţelegem. Meteorologia nu este o ştiinţă exactă. Dar când ratezi prognoza pentru ziua următoare, cum au făcut iarna trecută, nu poate fi vorba de prostie. E vorba de altceva: De ticăloşia unora şi de acapararea atenţiei prin ştiri alarmiste.  „Cod roşu!” „Cea mai călduroasă vară!” „Ne omoară canicula!” „Cea mai friguroasă iarnă!” „Ne usucă viforul!”.

La celebrul cod roşu de anul trecut, nimic, dar absolut NIMIC nu le-a susţinut prognoza. Am văzut şi eu informaţiile de la staţia meteo din Băneasa. Chiar şi cineva ca mine, cu studii minime spre medii de meteorologie, realiza că e vorba de o minciună crasă.

Data viitoare când mai vedeţi ştiri senzaţionale despre starea vremii, aruncaţi un ochi si pe reacţii. Nu sunt vreun specialist, dar de când mi-am spart cotul, am un reumatism mai precis decât orice sondă meteo.

Zburător, versificator şi prozator amator
Cărţi publicate: Povestiri de la Olanu şi Introspecţiile unui cocoş

11 Comments

 1.  […] if you watch a smoker sometime, you can get a very good idea of how things work by watching how smoke rises from a cigarette in a still room. At first, it goes straight up (this is called a laminar flow, if you need to impress anyone), and then it spreads out in a diffused, wavy layer. The greatest supercomputer in the world, taking measurements in the most carefully controlled environment, cannot tell you what forms these ripplings will take, so you can imagine the difficulties that confront meteorologists when they try to predict such motions in a spinning, windy, large-scale world. 

  Reply
  • Eh, nu e chiar asa. Ce ai postat tu e o metafora sa ii explici orbului diferenta dintre roz si fuchsia. Exista manuale de meteo. Multe si groase. Exista doctori in meteorologie si persoane care se pricep in domeniu. Tipul din videoclipul postat de mine (cel pe care il da Becali la o parte) se numeste Gogu. A fost instructorul meu de meteorologie. Din cand in cand ne mai dadea cate o prognoza la final de curs. Nu imi amintesc sa fi gresit vreuna. Prognoze pe 3,4,5 zile. Ne spunea cum o sa fie vremea si de ce. Toate corecte. Inteleg sa o gresesti pentru intervale mai mari de o saptamana. Dar sa dai cod rosu aiurea de pe o zi pe alta, NU. Pentru maine iti dau si eu prognoza meteo, nu e asa o pedanterie.

  • Dani, tocmai ce ai explicat foarte bine diferenta dintre “critica literara” si “recenzie”…:-)
   Toti ne putem da cu parerea despre cum o sa fie vremea maine.
   Taranul are sistemul lui de referinta, cel care sufera de reumatism altul.
   Meteorologia insa este singura care se raporteaza la un sistem de referinta standardizat si general acceptat de cei care fac prognoze meteo. Cu toate acestea insa meteorolgii trag uneori concluzii diferite (fac prognoze dieferite), chiar daca se raporteaza la acelasi sistem.

  • Hary, da. Apare totusi o diferenta. Daca dai sfoara-n tara ca Ion Creanga a scris intr-un stil avangardist, nu faci audienta 🙂
   Si nici nu se inchid scolile.

  • Dani,
   Daca dai sfoara in tara ca Creanga a scris intr-un stil avangardist, cu siguranta ai atrage atentia asupra ta – cel putin in cercul tau de prieteni, cunoscuti, admiratori.
   Cunoscatorii ar rade de tine si te-ar arata cu degetul, necunoscatorii ar fi poate pozitiv impresionati.

   O asemenea stire ar avea chiar un potential de audienta maxima la TV, daca ar fi sustinuta de un critic literar.
   Oricine a facut cateva clase stie de Creanga, si-l asociaza cu povesti pentru copii. In mass-media o asemenea stire ar avea un impact major.
   “Senzational – un cunoscut critic literar sustine ca Creanga ar fi fost un avangardist. Cititi aici ce spune specialistul.”
   Audienta maxima garantata.
   Greu de imaginat ce val de reactii ar putea provoca o asemenea stire. Si ce impact ar avea acestea asupra literaturii lui Creanga.
   Probabil ca s-ar vinde mai multe carti de Creanga…:-)

 2. Oh, dar am dat un simplu citat, nu este domeniul meu. Stiu insa, din ce-am citit, ca in zonele temperate este cam tricky de prezis vremea.  Nu-i asa?
  ‘The process that moves air around in the atmosphere is the same process that drives the internal engine of the planet, namely convection. Moist, warm air from the equatorial regions rises until it hits the barrier of the tropopause and spreads out. As it travels away from the equator and cools, it sinks. When it hits bottom, some of the sinking air looks for an area of low pressure to fill and heads back for the equator, completing the circuit.
  At the equator the convection process is generally stable and the weather predictably fair, but in temperate zones the patterns are far more seasonal, localized, and random, which results in an endless battle between systems of high-pressure air and low.’

  Codurile  acelea  vin, ma gandesc, de la administratia nationala de meteorologie. Nu cred ca le scrie Busu pe genunchi.

  Iata, cine spunea ca discutia despre vreme nu poate fi antrenanta.

  Reply
 3. Primul gand care mi-a venit in minte dupa ce am vazut clipul a fost “Dafuq!? Ai iesit Becali de la parnaie!?” :))

  Tocmai ce am citit in presa ca a intrat si Aditza la racoare…of saracul om 🙂

  Reply
  • Alexandru, daca vrei stirea tratata impartial si obiectiv, schimba pe Antena3. Tocmai s-a terminat un montaj emotionant cu interviuri date de Nastase si cum a stat mama lui in casa timp de 9 luni. Saraca, batrana, bolnava… vreti sa se incuie din nou in casa si acum?

   PS: A urmat Badea care a cerut pedeapsa cu moartea pentru judecatorii influentati politic. Eu zic ca e frumos la televizor 🙂

 4. “Senzational – un cunoscut critic literar sustine ca Creanga ar fi fost un avangardist. Cititi aici ce spune specialistul.” hary, exact. asta inseamna critica literara, recenzie de carte personala.

  lucrurile astea chiar s-au intamplat si se intampla la case mai mari:

  ”Ilie Bădescu şi-a pus în gînd să demonstreze cum a revoluţionat Eminescu sociologia mondială. Cît despre Ion Creangă, el a devenit, în interpretarea lui Dan Zamfirescu, egalul lui Homer, Shakespeare şi Goethe, sau chiar superior acestora, dat fiind că l-a creat pe Ivan Turbincă, erou „mai actual decît Hamlet, Faust, Don Quijote şi Alioşa Karama- zov”, pur şi simplu „personajul care domină istoria universală în secolul nostru”.”

  Acum poate ca intelegem de ce critica trebuie sa fie impartiala, obiectiva etc.

  Reply
 5. Discutie intre meteorologii belgieni. Au explicat ca nici prin absurdul absurdurilor ei nu se hazardeaza sa estimeze pe mai mult de 2 sapt.

  Eu cred (sunt absolut convinsa) ca zvonul cu iarna grea a fost lansata de rusi sa faca panica si sa ridice pretul gazelor. Nu uitati, cel mai usor sa controlezi un om e sa ii induci frica.

  Reply

Leave a Comment.