Budincă de vin

Aşa arată o budincă din secolul al XIX-lea:

budincavin

Reţeta a fost culeasă de Constantin Negruzzi şi Mihail Kogălniceanu. Pentru a găti minunea paşoptistă a trebuit să înţelegem următorul text:

“Cincisprăzăce dramuri unt pui într-o tigaie să se înfierbinte şi pui de la patru franzele posmag într-însul, ca să se umfle. Apoi pui 100 dramuri vin alb să fiarbă, amestecându-l, şi apoi îl lasă să se răcorească.

Pui 20 dramuri unt şi-l freci puhav şi pui trei ouă întregi şi patru gălbănuşuri, unul după altul, de la o alămâie – coaja, 30 dramuri zahăr, şi, când vor fi amestecate bine, iei de la patru albuşuri omăt, amestecându-l binişor, şi ungând calupul cu unt şi cu posmag, îl torni înuntru şi-l dai în cuptoriu.”

Deşi sună intrigant, am simţit o jenă să întrebăm dom’şoarele din Lidl unde ţin posmagii. Am înlocuit cu pesmet, iar alea 100 dramuri vin alb s-au prefăcut în 350 ml de Grasă de Cotnari. Nu l-am mai fiert şi am păstrat aburii alcoolului în fiecare firimitură. Să te pătrundă damful de birt sătesc, să te bucuri de răsfăţul vinului.
Vlad a numit-o “Budinca drojdierului”

Zburător, versificator şi prozator amator
Cărţi publicate: Povestiri de la Olanu şi Introspecţiile unui cocoş

2 Comments

  1. Mergi la Alimentara de pe Planeta Moldova dacă vrei posmagi. Au di tăti.
    Rețeta trebuia întâi tradusă pentru că e în limba moldovenească, limbă care a fost aruncată la coșul de gunoi și înlocuită cu româna muntenească franțuzită. Bunica mea o vorbea și cred că generația ei a fost ultima care a vorbit-o corect. Mai supraviețuise, cu multe rusisme și necultivată, la noile generații în Republica Moldova, dar se străduiesc mancurții și trădătorii s-o elimine și de acolo.
    RIP

    Reply

Leave a Comment.