“In dorinta de a acumula venituri substantiale pentru asociati/administratori, de preferinta cat mai slab fiscalizate, angajatorii cauta cai alternative pentru a-si plati personalul, aceasta transformandu-se intr-un fenomen care afecteaza toate palierele societatii” (frag. metodologie ANAF)
Am observat cu toţii, ANAF este într-un asiduu proces de metamorfozare. De câteva luni, şefii agenţiei viermuiesc cu spor, acuză, taie, spânzură, orice pentru a se transforma din leneşele larve în albinuţe harnice şi strângătoare.
Bineînţeles că orice lucru bine făcut, începe cu mai multe sesiuni de bătut bălţile cu bâta. Nimeni, niciodată să nu inspecteze cluburile de noapte şi cazinourile bucureştene. Închidem mai bine 2-3 buticari neimportanţi şi nefrecventabili. A, şi xeroxurile din curtea facultăţilor. Evazionişti nenorociţi care n-au dat bon pentru un leu treizeci! Gata, aţi zburat capul şarpelui.
Pe urmă, ne prostim câteva luni cu o tombolă tembelă. Care ar fi putut ieşi o treabă foarte bună, dacă nu o făceau atât de prost. Şi trecem bacşisul pe bon. Impozitarea bacşişului mi se pare aroganţa supremă. Fix pe aceeaşi logică, ar trebui să impozităm şi cadourile. Paştele viitor, un ou la gazdă, două la stat.
Staţi liniştiţi, nici PFA-urile nu mai au viaţă lungă. Conform metodologiei ANAF din 2014, angajatorii pornesc automat pe drumul antreprenorial, animaţi de gânduri necurate. Se spune foarte clar: În dorinţa de a se îmbogăţi, angajatorii caută căi alternative pentru plata personalului, fenomen care afectează toată societatea. Adică fură! Angajatorii, până la proba contrară, sunt nişte hoţi. Iar “asociaţii” lor, la fel de vinovaţi.
Păi cum să nu mă privească ANAF-ul ca pe ultimul om, atunci când mă duc să le plătesc taxe, dacă aşa scrie în biblia lor?!
Venişi să ne dai bani, ă? PFA, este? Derbedeul dreq…
Na, închidem pfa-urile, ne facem srl-uri (din multe puncte de vedere va fi mai bine) și încheiem contracte prestări servicii/consultanță etc etc. Ce mare scofală. În loc să creeze un cadru fiscal propice, s-au gândit ei să trimită bravii agenți să încaseze foncirea cu forța.
Ca SRL plăteşti taxe mai mari şi tot în oala presupuşilor vinovaţi rămâi.
Anatati – e infinit mai greu ca srl cand produci bani pentru tine – nu poti scoate bani din el decat la final de an, spre exemplu, iar cand ii scoti platesti impozit inca odata, iar daca astia fac ce au spus ca fac nu platesti numai impozit ci si contributii… deci da, e mare varza.
Dacă se scoate impozitul pe dividende atunci srl-ul devine net mai avantajos. Chiar și așa, în momentul ăsta, pe srl poți să justifici anumite cheltuieli (gen cumpărături personale de orice fel) care nu se prind la calculul impozitului pe profit, DAR care pot justifica banii luați de administrator din casă. Asta e o informație doar 80% sigură, eu în general până nu întreb 2 persoane în domeniu nu mă coving :)))
Însă dacă vor introduce ptr PFA contribuția obligatorie la pensie (în valoare de minim 230 de lei lunar) chiar și dacă ești angajat, atunci clar srl-ul devine o soluție mai viabilă. Cel puțin pentru mine.
Habar nu am despre ce vorbesti dar mie imi suna a enormitati ce zici tu acolo. Orice fel de chetuiala inregistrata de srl trebuie sa fie in domeniul ei de activitate – punct. Ca poti sa ai niste bani lipsa in contabilitate, pentru chestii administrative tot legate de firma, e o chestie temporara, nu de cheltuieli personale justificate si in caz de control trebuie sa arati ce si cum – daca nu, evaziune fiscala si amenda (cam pe ce crezi tu ca s-au dat amenzile in lant de care vorbeste toata lumea – exact pe asta, bani diferenta).
Din cate stiu eu nu se planuieste o renuntare la impozitul pe dividende ci impozitarea oricarui venit (nu numai a dividentelor) prin calcularea contributiilor sociale la orice suma iti intra in buzunar – deci si la dividende, ramane de vazut la ce contributii se gandesc, toate sau numai sanatatea. Asta am inteles eu din planurile de viitor.
Un IMM nou ar fi ok ca taxare, insa nu poti scoate bani din el decat la final din an – eu inca nu vad logica, daca oricum ii poti scoate la final de ce nu i-ai putea scoate si periodic? Pana mea…
PS – in momentul asta eu vorbesc din ambele barci, pfa si srl si, daca e asa cum am inteles eu, le voi inchide la final de an pe ambele.
Nu face nimic… o sa intram si noi in randul tarilor din vest… angajati cu salariul full pe cartea de munca.
Doar de vreo 7-8 ori mai mici. In rest, la fel :))
Mie mi s-a ridicat părul pe ceafă urmărind discuțiile despre noul cod fiscal.
După cretinul nostru obicei, fiscalitatea se gândește așa, general și fără vreo diferențiere practică – pentru micul întreprinzător, noua fiscalitate înseamnă moarte cruntă și un nou val de firme închise și oameni în șomaj.
Impozitarea pentru PFA ajunge aproape de 50% iar asta înseamnă că, dacă mai ai și cheltuieli nedeductibile (și din păcate de multe ori ai) și dacă statul îți ia în continuare impozit pe profit viitor, ești mâncat.
Ținând cont că PFA-ul pentru asta e făcut, pentru cei mici, cum gândesc ăștia că sprijină micul investitor cu jupuirea pielii de pe el?
Cât despre SRL, dacă e întreprindere mică, e la fel de rău – dacă e fără angajați, cazul majorității celor mici de tot, se impune un impozit forfetar de vreo 1500 de euro pe an pe lângă 3% pe venit. Dacă ai angajați, oricum plătești la stat contribuții tot pe acolo.
Dacă după ce ai plătit astea îți scoți banii, deja impozitați din SRL, nu mai plătești 16% ca până acum ci toată linia de contribuții sociale, la fel ca pe un PFA.
In teorie din nou e bine – pai sprijinim angajarea, impozitam orice tip de venit la maxim ca să avem un stat bogat, vai ce mișto. Practic otrăvim micul întreprinzător de tot.
Dacă discuțiile astea sunt pe bune și proiectul ăsta de fiscalizare trece, eu și mulți alții care-și plătesc taxele la zi, o să trebuiască să închidă prăvălia și să se angajeze sau să plece din țară.
Vezi care este acum diferenta dintre PFA si SRL:
http://minitaxe.com/2015/02/10/pfa-sau-srl/
Eu inteleg ca un offshore nu prea este pentru oricine, dar inca mai sunt oameni care nu au aflat unde este Bulgria pe harta? De ce? Macar Irlanda este departe, dar Bulgaria este langa noi!
http://www.hotnews.ro/stiri-esential-7517046-video-cum-muta-afacerile-bulgaria-cum-scapi-tva-24-investigatie-incognito-despre-riscurile-avantajele-unei-firme-deschise-ruse.htm
http://www.linghea.ro/ghid-conversatie-bulgara.html
http://eurotalk.com/en/store/learn/bulgarian/ultimateusb/usb
Măi, mie offshore-ul nu mi se pare o soluție nici ușoară, nici sigură și oricum departe de prezentările generale de pe net. Cu cât fiscul își face mai bine treaba (chestie relativ nouă) cu atât ești mai expus în cazul oricărei șmecherii la limita legalului.
Auzi, tonul ăsta decisiv de cunoscător, la tine vine din practică sau din linkuri de pe net? Nu de alta, dar mă mai învăța odată unu, cu care vorbisem clar de factură, cum să nu-mi trebuiască că așa a scos și el bani din firmă și doar a făcut contabilitate, nu vb din auzite – la întrebarea mea, bine puișor și acu de ce lucrezi la negru dacă e așa ușor cu firma, a lăsat-o jos că măcăia cu disperare 🙂
Eu cunosc suficient firme software, unele si multinaționale, care își plătesc programatorii ca PFA si nu ca angajați. In rest, nu cunosc suficient de bine problema ca sa am o părere.
Da, e o practică răspândită și, după părerea mea, perfect legală spre deosebire de plătirea portarului pe contract de drepturi de autor.
Probabil prin majorarea impozitului se luptă împotriva fenomenului – gen, vă convine să munciți ca PFA și astfel un angajator plătește mai puțin la stat? Ia să facem noi să nu mai fie profitabil. Ok, da ăia cu PFA pe bune?
Gândșeti o formă de organizare mai permisivă contabil/fiscal tocmai pentru ăla micu ce vrea să facă ceva și apoi nu-ți convine că e folosită și la ale lucruri așa că o îngropi?
de aceea am zis ca nu cunosc suficiente problema ca sa am o parere, dar presupun ca dupa astia gen programatori la multinationale ca PFA merge legea, nu dupa aceea care n-au alta varianta decat PFA. am prieteni traducatori care traiesc doar din asta, nu cred ca o sa fie prea fericiti.
Problema este ca antreprenorii romani au facut abuz de aceasta varianta de colaborare pe PFA.
Si asa cum spune si Vlad, in loc sa se ia masuri impotriva celor care fac abuz (adica tintit), se omoara si cei care lucreaza firesc si cinstit pe contract PFA.
Sa omori PFAul doar ca sa stopezi un abuz, nu este o forma de combatere eficienta, ci dimpotriva. Pe termen lung, mai mult distrugi decat combati. Este asemanator cu incercarea de a vindeca o viroza banala cu antibiotic.
E mai greu si anevoios sa ne prindem ce combatem (facand niste banale analize), si mai usor sa plasam o bomba care distruge tot.
Unde mai punem ca astfel crestem rezistenta si motivatia celor care abuza sistemul, de a gasi alte cai de frauda.
Anatati, Vlad,
la un srl lucrurile stau cam asa:
Exista cheltuieli deductibile si nedeductibile, relevante pentru calculul profitului impozabil.
Poti sa inregistrezi cheltuieli personale pe srl (in limita bunului simt), insa ele sunt considerate nedeductibile. Prin urmare acele cheltuieli nu iti diminueaza veniturile impozabile, deci platesti impozit pe profit pe acele cheltuieli.
Daca esti platitor de TVA, poti sa-ti echilibrezi insa balanta TVAului (TVA colectat vs TVA de platit), prin achizitia de bunuri personale (insa atentie: TVAul de recuperat poate fi si el de tip deductibil si nedeductibil).
Poti extrage bani din srl, numai sub forma de dividende (profit realizat si impozitat). Dividendele la randul lor, daca se retrag de catre asociati, se supun platii unui impozit pe dividende (este un impozit cu retinere la sursa, pe care il plateste firma in numele asociatului).
Eh, trecusem în comentariul lui Ananati ca viteazul pe lângă specificarea cu – nu se iau în calcul la impozitul pe profit – …
Nu stiu de ce am impresia că dacă ai un SRL micut și ți-ar trebui 90% din ce faci pentru cheltuieli personale, ți-ar trage-o băieții unde-ar vrea ei, când ar veni pe capul tău – dacă nu e așa și asociații pot, dacă plătesc impozit pe sumele alea, să factureze ce vrea mușchiul lor pe societate, atunci pentru un neplătitor de tva, srl-ul ar fi raiul pe pământ de la anu’
Sau pui deoparte o moștenire și trăiești un an fără să scoți din firmă și apoi iei elegant dividende să-ți ajungă pe următorul an. Mătușa Tamara, unde ești și când crăpi?
Vlad,
La un srl mai sunt si alte metode de venit, nu numai dividendele.
Cum ar fi plata unui salariu de administrator. Da, platesti la stat impotit pe salar si CAS, insa acest lucru e calculabil si pana la urma nu e gresit sa fii asigurat social.
Combinatia ideala este asa:
– un salariu de administrator (nu foarte mare)
– decontarea diverselor cheltuieli (acum nu chiar cosul de legume cumparat din piata), cum ar fi obiecte in casa, electronice, concedii, cheltuieli cu telecomunicatii, curent, gaz, chirii etc…
– plata dividendelor
Deci da, un srl neplatitor de TVA is the winner.
Eh, Vlad, enormități nu sunt în niciun caz ceea ce spun eu 🙂 (acu’ fie vorba între noi rar de tot sunt :D).
A explicat Hary. Eu mă refeream strict la partea cu banii scoşi din casa srl-ului pe care poți să îi justifici cu chestii personale. Nu vorbesc de tva şi alte chestii ptr că oricum n-aş ajunge vreodată la tva. Nici salariu de administrator nu mă interesează, deci cea mai bună variantă rămâne aia cu “cheltuieli personale în limita bunului simț”.
Îți trebe un contabil bun 🙂
Şi bine că n-am citit mai devreme răspunsul tău la comentariul meu ptr că m-aş fi enervat 😛 şi ți-aş fi răspuns mai acid.
Aşa, ai noroc că am intrat deja în faza de ZEN :)))))))))
Păi ar fi fost meritat :)))
Hary, chiar voiam să scriu un articol despre cum la noi, micii ”afaceriști” care încearcă să fie corecți dorm mult mai rău decât ăia care-s puși pe fentat/furat statul.
Pe mine de exemplu și mai știu câțiva, stresul interpretabilității legii și faptul că nici cei de la fisc nu te lămuresc când întrebi, ba mai și ridică din umeri și spun – eeee, om vedea, mă consumă enorm.
Așa că, dacă parte din soluție e ceva cu la limita bunului simț, când limita aia nu e stabilită niciunde și e lăsată la libera interpretare, nu e pentru mine. Nu aș putea absorbi o amendă babană luată pe așa ceva și nici nu aș putea aștepta să-mi iau banii înapoi în justiție – decât să-mi stea pe cap asta mai bine nu. Și nici în contabilii de pe-aici nu am absolută încredere că m-am lămurit… oraș mic, experți mici.
Soluțiile se restrâng deci la angajat sau scos bani odată din dividende (ceea ce nu e chiar o soluție evidentă dar poate fi) – în funcție de ce cod fiscal trece, voi vedea ce voi face pentru la anul.
Asta în timp ce unul care e conștient că fentează taxele, doarme de rupe, împăcat cu ideea și bine ancorat în știința ungerii roților în direcția potrivită.
“unul care e conștient că fentează taxele, doarme de rupe, împăcat cu ideea și bine ancorat în știința ungerii roților în direcția potrivită.”
Nu mai este asa. Frica e mare si in randul lor. Nu mai doarme nimeni linistit in tara asta…:))
Da, acuma da :)))