Motocicliștii sunt întotdeauna de vină

Mă uitam la dobitocul de pe scuter și nu-mi venea să cred.

– C-ar trebui să-ți dau două căști peste mașina asta de șmecher să te înveți minte! – urla taurul scoțând fum pe urechi și spume pe gură.

Eu eram pe scaunul din dreapta și nu-mi venea să cred când șoferul, deși nu făcuse absolut nimic greșit, s-a întors calm spre cel care urla și i-a zis cu o milă infinită ”îmi cer scuze”- cuvinte care i-au luat tot aerul din plămâni babuinului de nu mai știa ce să facă.

Domnul motoretă era, în capul lui, victima unui atac criminal al șoferului – atitudine ce o vezi tot timpul la motocicliști. Că nu ne respectă drepturile pe șosea, că intră pur și simplu peste noi, că ne șicanează în depășiri, într-o linie CĂ NU NE TRATEAZĂ CA PE NIȘTE EGALI ÎN TRAFIC.

Așa cum bineînțeles sigur a povestit și domnul Mobră ( sau ce marcă o fi avut corcitura nefericită de scuter, motoretă și pârâitoare) despre ce i s-a întâmplat lui în trafic în ziua aia. Ce se întâmplase de fapt?

Eram opriți la semafor de vreo 40 de secunde, aveam mașină în stânga la jumătate de metru și așteptam să se facă verde. În față era ceva moloz și sârmă de la o lucrare publică iar șoferul își modificase puțin poziția botului mașinii (poate un sfert de metru) ca la pornire să nu ia bucățile de cărămidă. Încă odată spun, dacă scotea mâna pe geam putea atinge mașina de lângă – asta înainte de a muta botul.

Viteazul a venit, cum fac ei de obicei, în slalom tupeu și s-a iritat că înainte de plecare noi ne-am schimbat puțin poziția în loc, pe sensul nostru, fără să călcăm nicio linie și atenție, fără să încălcăm nicio lege rutieră. Aici mă disperă lobotomia subită pe care o suferă un individ, de altfel normal, când se urcă pe două roți.

Toți zic cu voce tare că de aia și-au luat motocicletă să se strecoare dar nu se gândesc o clipă că nu e de datoria nimănui să le cânte în strună. Nu se gândesc nicio clipă că ei sunt total imprevizibili pentru șoferi, că nu putem să ne uităm numai în retrovizoare și laterale ci mai trebuie să ne uităm și în față și dacă tu vii în slalom pe două benzi, te muți din dreapta pe stânga și ajungi lângă mine într-o fracțiune de secundă de niciunde și apoi treci lipit eu, ca șofer, pur și simplu nu te văd.

Nu se gândesc niciun moment că ei încalcă reguli de trafic și de bun simt, că se bagă unde nu au ce căuta – de multe ori în distanța pe care șoferul o consideră sigură pentru mici manevre dreapta stânga (pentru un capac de canal, o poziționare mai bună în curbă și așa mai departe) și șoferii nu dau intenționat peste ei ci nu se așteaptă să fie acolo, pentru că acum câteva secunde când s-au uitat în oglinzi nu erau nimeni.

Dacă ți-ai luat motor să nu stai în trafic, să te strecori, să faci slalom, să câștigi timp, fă-o pe barba ta, moșule. Nu țipa ca o virgină când tu ai kilometri de membru la bord, nu fă scandal că șoferii nu te respectă atâta vreme cât tu ești ăla care-și bate joc de trafic, vrei să fii șmecher pe șosea și ai o conduită care te face imprevizibil pentru restul participanților. Asumă-ți-o, la urma urmei e alegerea ta – nu te forțează nimeni să mergi așa.

Cât timp tu ești ăla care nu merge cum trebuie pliscul mic și joc de gleznă și de fiecare dată când vezi că un șofer era cât pe ce să dea peste tine sau chiar a dat, primul lucru pe care-l faci nu e să urli spre criminalul din mașină ci să te întrebi eu unde eram? Eram la 10 cm de portiera omului unde ajunsesem în 3 secunde și mă băgasem printre mașini unde abia încăpeam? Tocmai am băgat o accelerație fenomenală și am apărut fulger între două mașini care până atunci mergeau constant numai că prima a început să frâneze că vine curba? Fac curse printre mașinile din coloană? Atunci pot să las capul în jos și să mă duc să-mi cer scuze de la șofer.

Pentru că da,  motociclistule, tu ești de vină în marea majoritate a cazurilor și asta se vede clar după codul rutier. Șoferii te vor trata ca pe unul în mașină, numai că exact așa trebuie să mergi și tu.

Să vă mai zic una dar de data asta eram la volan. Prin localitate, liniștit, îmi vedeam de drum. Pe contrasens coloană mare de mașini, eu mergeam fix pe mijlocul sensului meu. Vine unul în spate, se lipește ca un supozitor de mine și începe să-mi dea flashuri turbate.

Da, domnul motor vroia să mă dau eu cât mai pe dreapta, cu o roată pe criblură ca să poată el depăși că pe contrasens era plin. Nu m-am dat și nu ca să-i fac în ciudă ci pur și simplu pentru că nu mi se părea ok să treacă între mine și un tir de exemplu, mai ales că cele două roți pot fi date jos imediat de o grămadă de chestii neprevăzute…

A prins după o vreme liber s-a dus în față și a început să frâneze și să danseze prin fața mea la intimidare. Eu în mașină… cam cât trebuie să te ducă creierașii să stai cu două roți între picioare și să faci figuri în fața unei tone de fier care merge?

Și eu vreau să-mi iau la un moment dat motor dar pentru off-road și înțeleg perfect spiritul de rebel, libertatea în plete, șoseaua și tu legați pe viață și tot tacâmul ăsta de chestii divine. Nu înțeleg însă de ce dacă le scoți în față nu le respecți și faci din motocicletă doar o unealtă cu care să te strecori mai repede de la A la B, încălcând orice regulă de bun simț și făcând și gură că nu ești protejat de ceilalți când mergi ca boul, că doar e dreptul tău și obligația mea să mă uit după donatorii de organe în acțiune.

Am vorbit de atâtea ori cu oameni super ok care aveau motoare și-mi explicau cât de frumos este și ce aventuri au când merg în grup și așa mai departe. Apoi ajungeau bineînțeles la cum noi șoferii nu îi înțelegem și nu îi protejăm. Eu întrebam imediat:

– Omule când e coloană la semafor ce faci?

– Păi cum? Mă strecor că de aia am două roți.

– Deci nu stai în coloană te bagi printre mașini?

– Da, normal.

– Și dacă unul din mașină mai schimbă un pic poziția cu o palmă în lateral tu ce faci?

– Da, că așa fac cretinii, nu se uită deloc.

– Ești prost.

– Ha?

– Nu te văd și nu se așteaptă să fii acolo, pentru că nu ar trebui să te bagi așa.

– Păi așa se bagă toată lumea.

– Nu, așa se bagă ăștia pe două roți nu toată lumea.

– Păi în toată Europa!

– Și numai la noi intră mașinile-n voi?

– Aaaa, nu.

– În toată Europa, nu?

-….

Caschetelor, înțelegeți că nimeni nu vă vânează, pur și simplu vă puneți în situații periculoase singuri și atâta vreme cât o să faceți asta și n-o să circulați regulamentar o să vă aoliți degeaba că șoferii nu vă respectă pe șosea, pentru că nu asta e cauza chestiilor care vi se întâmplă ci chiar voi. Voi nu vă respectați pe șosea.

A ajuns un prieten să-mi povestească plin de admirație cum a făcut un drum mai lung în spatele unui motor și cât de ok mergea ăla. Atât de bine încât la un semafor s-a oprit lângă el și l-a felicitat pentru conduită. Așa de rari sunteți, măi, ăștia de mergeți cum trebuie pe două roți – că se oprește lumea ca la circ când vă vede.

Vlad B Popa

Scriitor. Cautator de povesti si povestitor prin scris, fotografie si film. Licentiat în drept constitutional.

Carti publicate: Regele pribeag si batrânele umbre, Cameleon-Baza , Povestiri de sub papuc, Dracula’s Kitchen, Tati

Facebook personal

Pagina fb de autor

website de autor

4 Comments

 1. Un articol la care sunt de acord cu tine 100%
  😀
  C. ti-a povestit cele din ultima fraza, nu?
  Daca nu e vorba de el, atunci sa stii ca ni s-a intamplat si noua o faza identica.
  Pana acum am vazut numai un singur motociclist care sa conduca atent si de politicos.
  Restul pe care i-am intalnit erau … “regii soselelor”.
  [dupa cum stii, eu nu conduc, insa sunt mereu atenta la drum]

  Reply
  • exact el mi-a povestit, pe altul nu știu să fi avut parte de așa o apariție rară – cred că-s mai greu de văzut ca unicornii bikerii care conduc ok…

Leave a Comment.