1920: Expresionismul german în cinematografie

1920: Cabinetul Dr. Caligari (Das Cabinet des Dr. Caligari) – un film tulburător a cărui tărie exală și datorită mijloacelor tehnice primitive. Pe vremea când cinematografia nu avansase în era “Mură-n gură”, imaginația privitorului încă avea puls. O poveste cu ilustrații și muzică, forme și culori care îti bagă frigul în măduva oaselor, mutrele actorilor, permanent torturate de spaimă.

1922: Nosferatu – La 25 de ani după Dracula lui Bram Stoker, apare primul vampir în cinematografie. Nosferatu nu are dinții vampirului hollywoodian, crescuți în dreptul caninilor. Configurația bucală este de tip rozător, nu carnivor, doi dinți subțiri și ascuțiți crescând peste incisivii centrali superiori. Nosferatu călătorește împreună cu alte rozătoare, suge sânge și răspândește ciuma în Europa. Da, cinefilii mai puțin informați ai anilor ’20 au rămas cu impresia că Moartea Neagră (ciuma bubonică) a venit din Transilvania.

O altă bizarerie istorico-geografică: Acțiunea filmului are loc înaintea revoluției industriale (anii 1830-1840). Distanța dintre Transilvania și nordul Germaniei este acoperită în câteva zile de Thomas Hutter, cu trăsura. Într-un timp aproximativ egal, Nosferatu ajunge în nordul Germaniei cu pluta și velierul. Olt – Dunăre – Marea Neagră (Portul Varna) – Bosfor – Dardanele -> Înconjurul Europei, până în Marea Nordului.
Pentru filmări s-au folosit Carpații și țăranii slovaci în locul celor transilvăneni (seamănă, ce-i drept) și Marea Baltică.

Das Cabinet des Dr. Caligari punctează mai bine la narațiune și ilustrații (scenariu și efecte speciale s-ar spune astăzi), fiind o capodoperă pe de-a-ntregul. În Nosferatu, groaza este personificată, iar atmosfera rămâne la fel de tensionată, fără explozii.
Valabil în ambele cazuri: Expresionismul folosit ca manifest al fricii. Nu este vorba de frica față de somnambul (Caligari) sau față de vampir (Nosferatu). Mutrele împietrite în spaimă mărturisesc o stare generală – anxietatea și repulsia ca stil de viață.

***

Zburător, versificator şi prozator amator
Cărţi publicate: Povestiri de la Olanu şi Introspecţiile unui cocoş

Leave a Comment.