Lucrurile se schimbă

Poate nu vedem schimbări majore acolo unde stăm toți cu ochii, dar ele se petrec. Tupeul marilor borfași pare neschimbat, chiar în fața valului de arestări și căile corupției par încă un mecanism invincibil, dar…

*

Discutam cu niște amici din zonă despre mărirea sprijinului financiar nerambursabil pentru tinerii ce vor să se apuce de un mic business agricol. Lucru extrem de logic și binevenit, la urma urmei pământul de bună calitate este una dntre cele mai de preț resurse ale zilelor noastre.

Recunosc și eu sunt extrem de tentat, pâmânt ieftin și curat în zonă, condiții excelente pentru agricultură de produs premium. Ei și cum vorbeam noi așa despre prețuri, condiții și alte alea, ajungem la partea cu studii – că-ți trebuie ceva cursuri pe domeniu, cum e și normal.

Mie nu-mi suna a un impediment real, că nu e vorba de nașterea lumii, ci să înveți despre tehnici agricole pe care oricum ar trebui să le folosești. Mai mult de atât, cursul pentru pus la dosar ar trebui să fie doar începutul și de acolo să bagi în tine lectură cât cuprinde despre obiectul muncii.

Ei, băieții ăștia, nu erau cele mai înclinate persoane spre mediul academic din lume și pentru ei, cursurile alea erau moartea pasiunii.

– Hai să fim serioși, găsești diplome pe toate drumurile, vorbești cu …. și te rezolvă.

S-au lăsat câteva clipe de  tăcere la masă. O scuturare din cap, o gură de bere să spele gustul amar și:

– Nu mai merge, frate, așa… te ridică ăștia de nu ai aer.

Să ne înțelegem – făcutul unui curs pe genunchi sau primirea unei diplome fără să treci vreun examen pe bune sunt niște chestii care se practică în toată lumea asta și foarte rar beneficiarul unui curs de pregătire în ceva o să fie tras la răspundere penal.

Doar faptul că era un document care trebuia pentru o finanțare, deci pentru bani, a ridicat părul de pe mâna unor oameni de la naiba în praznic, din niște sate unde DNA-ul nu a ajuns și nu va ajunge vreodată. Asta înseamnă o justiție care funcționează (nu contează dacă e pe bune, e doar în aparență sau la comandă), impune respect pentru reguli.

Asta ar însemna și o poliție rutieră care să-și facă treaba normal nu numai la peșteală, asta ar însemna și niște inspecții fiscale adevărate în mijlocul economiei subterane nu venite doar pe capul celor care deja plătesc, asta ar însemna un stat funcțional.

Pentru că, indiferent cât de coruptă e clasa politică, problema majoră intervine când nimeni nu știe de frică și corupția asta se manifestă de la opincă în sus, peste tot.

Vlad B Popa

Scriitor. Cautator de povesti si povestitor prin scris, fotografie si film. Licentiat în drept constitutional.

Carti publicate: Regele pribeag si batrânele umbre, Cameleon-Baza , Povestiri de sub papuc, Dracula’s Kitchen, Tati

Facebook personal

Pagina fb de autor

website de autor

4 Comments

  1. Și eu a trebuit să fac un curs de apicultor. Și chiar m-am prezentat de câteva ori la cursuri și la examen. O diplomă cumva semi-pe-bune.
    Mai nașpa e că și acuma trebuie să fac un curs de perfecționare de 1 săptămână ce pică foarte prost: taman în anul școlar. Și cică-i musai nu merge să se prezinte mama sau sora sau o prietenă în locul tău.

    Eu zic că nu e rău ca lucrurile să se facă pe bune chiar dacă ne poate încurca micile sau marile planuri. E primul pas spre ceea ce ne dorim: civilizație și nivel de trai ridicat.

    Reply
    • așa coane, ceva aprofundari intelectuale specializate pe o materie bine definită – să spunem cidru :)))

Leave a Comment.