Părinţi pentru ora de religie

Este pentru prima oară când aud despre asociaţia asta. Drăcuşorul din mine îmi spune că este un fel de Cuţu-Cuţu, varianta cu prescuri în coadă. Şi că toată gargara pro ora de religie deversată recent în online vine dintr-un marketing puternic finanţat. Prost gândit, din punctul meu de vedere. Dar cu siguranţă puternic finanţat.

S-au cumpărat până şi câteva vedetuţe care să propovăduiască dorinţa lui Dumnezeu. Nu sunt cele mai lustruite becuri din candelabru, dar na…ăia buni alde Gâdea au fost deja semnaţi de biserici mai performante.

Project managerii BOR sunt mai încetinei şi au trebuit să zică bodaproste pentru Buzdugan. Daniel Buzdugan? Ăla care se scălâmbăie la radio, îl ştiţi. Şi Buzdugan este corifeul grupului de religioşi. A compus şi o poezioară pentru bănuţii ăştia. Fiţi atenţi, e capodoperă:

“Vă invit să încercăm,
Ca părinţi, chiar dacă-i greu,
Pe cei mici să-i îndrumăm
Să mai creadă-n Dumnezeu.

Chiar aşa, vreţi ca niciunul
Să nu-şi mai aduc-aminte
Cum că Paştele, Crăciunul
Sunt zile atât de sfinte?

Religia-i „cumpătare”,
Le dă celor mici un trai,
Cu lumină şi răbdare,
Visul de-a ajunge-n Rai.

Lăsaţi-i la Cele Sfinte,
Nu-i nimic curat pe lume
Ca micuţii ce-nainte
De somn spun o rugăciune.

Cei mici, de n-ar fi credinţa
Ar avea inima goală.
Buzdu din toată fiinţa,
E pentru religie în şcoală!”

Hai, dă-mă dreq! Ăsta are talentul liric al lui Tucă. Îi curg rimele şi dumnezeii din suflet ca mucii pe caldarâm.

Să nu mă înţelegeţi greşit. Nu am ceva împotriva ideii în sine. Mi se pare normal ca o biserică să îşi răspândească influenţa contra cost. Toate religiile Pământului o fac. O fi banul ochiul dracului, dar până la urmă şi dracul tot creaţia Domnului este.

Doar că sfântul BOR s-a deşteptat cam târziu. Şi doar pe sfert. Au început să realizeze că în atotcunoştinţa lor s-ar putea să existe câteva erori. Câteva piese scârţâie în mecanismul perfect. Şi, în ritmul ăsta, în cel mult două generaţii popii ortodocşi vor fi nevoiţi să meargă la muncă pe bicicletă. Sau, Doamne fereşte, cu metroul!

Zic să pompaţi mai cu spor în Buzdugan, că de la un an la altul se împute treaba. Iar talentatul actor/poet îşi merită toţi banii.

Zburător, versificator şi prozator amator
Cărţi publicate: Povestiri de la Olanu şi Introspecţiile unui cocoş

16 Comments

 1. apropos de religie si de reclame, daca se milostiveste cineva sa o eutanasieze pe tipa din reclama la bestjobs ar face un mare bine…

  Reply
 2. Religia ar trebui sa fie obligatorie in scoala, pentru ca face parte din educatia copilului ca si matematica, fizica, biologia sau istoria, geografia sau limba si literatura romana.
  Altfel ar trebui sa se faca optionale si celelalte materii.

  Ce se intampla cu ora de religie in acest moment, se numeste discriminare. Iar acest lucru este extrem de grav intro societate moderna, spre care Romania are pretentia ca se indreapta.

  Sustin cu toata convingerea mea, reinstalarea orei de religie in programa scolara obligatorie…

  Reply
  • Dar nu sub forma asta. Sa fie, dar cu profesori de religie, nu preoti. Si obligatoriu alte manuale. Fără “alege-ti doar prieteni credinciosi” “daca nu te inchini iti rupi piciorul” si alte prosteli primitive.

   Din fragmentele pe care le-am vazut, imi dau seama ca religia se vrea implementata nu sub forma unei libertati confesionale. Ci sub nuante de frica. Daca nu crezi si nu iti manifesti credinta patesti a,b,c…z.

  • da, lumea nu protestează împotriva orei de religie ca un exercițiu de cultură ci împotriva orei de religie ca un instrument de speriat copii spre ortodoxism, cu niște tactici/manuale efectiv scârboase.

   ce-ți imaginezi tu, Hary, că înseamnă ora de religie este extrem de departe de adevăr. Noi am făcut la liceu la un moment dat, până s-a lăsat păgubaș preotul. La el am auzit prima oara – crede și nu cerceta – și tot discursul lui se referea la chestii obligatorii de făcut ca să primim aprobarea bisericii și să nu ne mănânce iadul sufletele păcătoase.

   profesori de religie adevărați, așa cum îi vede Dani, sunt mai rari ca diamantele în Bărăgan.

  • Și dacă la ora de religie copiii învață că Dumnezeu îi pedepsește (uneori cu descrieri vivide) pentru faptele rele – ceea ce în esență nu ar fi un lucru rău dacă ar fi făcut cu tact pedagogic?
   Sau că îi pedepsește dacă nu merg să se cuminece sau dacă nu participă la slujba de duminică? Și dacă la ora de religie învață doar cum e construită o biserică? Despre naos, pronaos, despre structurile popești? Despre importanța pupatului icoanelor (când chiar Biblia spune „să nu-ți faci chip cioplit”?) Sau despre smerenie când popa coboară dintr-un Mercedes și poartă 3 kilograme de sârmă aurită la gât?

   Întreb pur informativ pentru că profesorul nostru de religie le spune pilde, nu le-a dat să coloreze biserici (ca-n școlile altor prieteni), iar fiu-meu a vrut să facă religie, drept pentru care face.

 3. Mai copii, folositi-va mintea si logica, doar sunteti oameni rationali, nu va lasati dusi de semtimente si emotii.

  Eu pur si simplu nu inteleg de ce unii parinti isi fac in pantaloni la ideea ca copilul lor este expus la idiotenii gen “daca nu te rogi in fiecare dimineata si seara, candva o sa-ti cada o caramida in cap”?
  Prieteni, nu va subestimati copiii si nici educatia lor primita de la voi. Ei sunt oglinda credintelor voastre.
  Orice copil are suficient discernamant incat sa nu fie afectat de “educatia” religioasa prost transmisa. Mai ales daca este vorba despre o ora per saptamana la scoala.
  Va asigur ca parintii care nu sunt credinciosi si care nu-si educa copiii in acest spirit, nu o sa se trezeasca cu copii “convertiti” si “spalati pe creier” doar pentru ca au fost o ora de religie.

  Frica aceasta oarba, ca li se poate “strica” copilul la ora de religie, oglindeste o mare problema personala a parintilor, in relatie cu religia si credinta ortodoxa.
  Daca au facut experiente nasoale cu credinta si religia, in cel mai rau caz acelasi lucru o sa se intample cu copiii lor.

  Pe voi va deformat emotional ortodoxismul? Ati suferit din aceasta cauza? De ce credeti ca copiii vostrii o sa fie afectati mai mult decat voi?
  Ah, nu vreti sa-i expuneti unor experiente negative in viata? Nu vreti sa treaca prin ce ati trecut voi, pentru ca-i iubiti si doriti sa-i protejati de rele?
  Pai ce iubire si educatie este asta?
  Vreti sa aveti copii cu proprii convingeri sau marionete dependente de credintele voastre? Vreti copii independenti in gandire si simtamant, sau niste copii captivi in nesigurantele si problemele voastre?

  Folositi-va mintea. O ora de religie per saptamana la scoala cu un “preot” (de slaba sau de buna calitate) nu va influenta in mod negativ vreun copil. Dimpotriva.
  Daca ora de religie este de buna calitate, este un plus valoare pentru copil, daca este de proasta calitate, copilul se va indeparta de credinta si va avea in cel mai rau caz preconceptiile parintilor lor despre ortodoxie.

  Atunci de ce sa scoatem ora de religie din programa scolara?

  Reply
 4. Dacă în România, Religia predată în şcoală are un pronunţat caracter confesional, în alte ţări, predarea acesteia este fie interzisă total în clasă, cum este cazul Franţei, fie se predă sub forma unei materii care include studiul tuturor religiilor lumii.sursa:„Adevărul“
  În Europa, există cazuri în care participarea la orele de Religie este obligatorie, fără posibilitatea de scutire, cum e Rusia, din 2013, sau Grecia, ţări de asemenea majoritar creştin-ortodoxe.

  Citeste mai mult: adev.ro/ne8tbh

  Reply
  • Pentru ca tot dai exemple din tari civilizate. Hai sa vedem cum este in Germania.
   In Germania, Religia este singura materie scolara, care este garantata prin constitutie. Accesul la o educatia crestina, este un drept fundamental al fiecarui cetatean german si este ancorat in constitutie. Prin urmare in toate scolile generale de stat din Germania, se preda religie in mod obligatoriu, in functie de confesiunea elevilor. Pe langa aceste scoli generale, mai exista si scoli asa zise confesionale, in care se preda pe langa celelalte materii obligatorii, doar o singura religie (catolica sau protestanta). In aceste scoli nu invata decat elevi care apartin unei anumite confesiuni religioase, catolice sau protestante.

   Exceptie de la predarea orelor de religie, fac doar scolile de tip “neconfesional”, care sunt cele mai putine. Impartirea scolilor in categorii (scoala generala, confesionala si neconfesionala) se stabileste la nivel local, in functie de confesiunile si credintele oamenilor din comunitatile respective.

   Ce se intampla la noi este doar o dovada a lipsei de respect pentru credinta ortodoxa si cultura spirituala a neamului, precum si o lipsa de viziune si strategie educationala la nivel de stat.
   Eu sper ça aceasta anomalie in sistemul educational (trebuie sa depui cerere daca vrei ca copilul tau sa studieze religie), sa se rezolve pana la urma, asa cum s-a rezolvat si cu taxa pe cultura, adica sa se scoata si sa revina la firesc si normal.

  • Si ca sa informez pana la capat: ora de religie este obligatorie si nu optionala pentru fiecare elev care apartine unei confesiuni religioase.
   INSA, tot conform constitutiei germane, nici un cetatean nu poate fi obligat sa urmeze o credinta sau sa fie expus unor idei religioase. In cazul copiilor sub 10 ani, parintii sunt cei care trebuie sa depuna o cerere de excludere de la ora de religie. De la 10 ani pana la 14 ani este audiat si copilul. Incepand cu 14 ani, cererea poate fi depusa si trebuie sustinuta doar de copil, fara acordul parintilor.

   Si in constitutia noastra este stipulat ceva asemanator. Nici un cetatean nu poate fi obligat sa invete lucruri care sunt in contradictie cu credintele proprii. Dar la noi, in loc sa se opteze pentru cereri de excludere individuala, s-a decis sa se faca cereri, pentru a putea participa la ora de religie…:))

   In asta consta discriminarea de care eu vorbesc si pe care o condamn.

  • Ba dacă vrea să ştie mai multe despre ortodoxism să meargă oriunde, mai puțin într-o biserică. Ăştia zici că şi-or propus să ilustreze ortodoxismul prin “aşa nu”.

Leave a Comment.