De-a hoții și gardiștii

Pentru prima dată în disputa dintre PSD și opozanți, am simțit că s-a stabilizat balanța. Știți lista de ocări folosită în descrierea simpatizanților PSD – naivitatea și lipsa de educație în cap, cu majuscule bolduite. Zilele trecute, tabăra anti PSD a ținut musai să egaleze, ba chiar să treacă în avantaj la capitolul naivitate. Nu toți, bineînțeles, nici măcar majoritatea. Dar suficienți cât să zgârie platoșa unui protest nobil.

Jandarmeria Română arată ca o strânsură de ghiorlani; niște inși necalificați care mai ieri păzeau castanii din parcuri. Gândiți-vă și la procesul de selecție: Ce tânăr inteligent, bine intenționat, fără deviații violente alege Școala de Subofițeri Jandarmi?

Ați fost cu toții elevi în clasa a 12-a. Câți dintre colegii voștri visau o carieră de fugărit golani în jurul stadioanelor? “Când mă fac mare, vreau să bat cu pulanul într-un scut!” – Nu există așa ceva.
Cei mai mulți s-au făcut jandarmi de nevoie, nu de plăcere. La fel cum mulți aleg o carieră militară strâmtorați de statutul social al familiei. Cei mai inteligenți dintre strâmtorați ajung ofițeri. Restul bat cu pulanul în scut.

Nu mai ascultați elucubrațiile prietenilor din jandarmerie, poliție, armată! Instituțiile astea sunt insuficient finanțate, prost așezate sub un manageriat haotic. Drept urmare, angajații instituțiilor nu sunt niște Jeimși Bonji. Ba din contră. Unii dintre ei își mai uită câte un coleg între sutele de huligani.

Bonus la instrucția precară avem și lipsa de experiență. Majoritatea jandarmilor scoși vineri în stradă aveau 30 de ani sau mai puțin. La câte lupte stradale au avut ocazia să participe? Faceți un calcul de la început (selecția din clasa a 12-a) și până la final (seara de vineri): Ar fi trebuit să se comporte exemplar Jandarmeria, nu? Să identifice întocmai și la timp “elementele perturbatoare” din mulțime, să arunce lacrimogenele ca LeBron James și să nu le scape vreun pulan într-un gură-cască purtat de val.

Anti PSD-iștii violenți (aici includem și puhoiul de violenți verbal, nu fizic) trăiesc impresia că jandarmii proaspăt descriși îl au pe Dragnea în suflet. Dragnea o sună pe secretara din Videle, iar Coana Carmen îi transmite prin walkie-talkie fiecărui jandarm pe cine să pălească. Așa le-au explicat Bot și Guran (sinistru câmp lexical!) deci ăsta-i adevărul absolut.

PSD-ul la putere controlează tot, cum explicam în articolul precedent. Pot sa mobilizeze mai mulți jandarmi, pot să mai taie din trenuri, din autobuze, ori să le înzecească, dacă au nevoie pentru propriul miting. Dar trebuie să fii tare sensibil la mansardă ca să-ți imaginezi că le-a ordonat Dragnea jandarmilor să rupă cu bătaia protestatarii pașnici, să gazeze femeile, să pună tunurile pe copii și să scoată din cutiuța specială grenadele de război!

V-ați pus și întrebarea: De ce jandarmii au folosit forța în singura seară în care au fost atacați de protestatari cu pietre, sticle, bucăți din caldarâm, garduri rupte și pungi cu urină? Am fost în Piața Victoriei și de două ori mai mulți decât vinerea trecută. Am stat liniștiți, fără bolovani și urină, la fel și jandarmii. Coincidența dracului…

Concluzii pentru anti PSD-iștii nevrozați:

Nu mai înghițiți ca pelicanii toate manipulările de pe facebook, majoritatea sunt fake news! Nimeni nu a fost rănit grav. Nu s-au plimbat morții prin tenebrele spitalelor, nu s-au folosit grenade de război.

Gazele lacrimogene fac ochii să lăcrimeze! Sau a uitat Moise Guran să vă arunce amănuntul ăsta? Te speli cu apă rece și trece, nu mai urla ca descreieratul pe facebook că te-au omorât jandarmii. A doua zi ești ca nou, îți poți cufunda șuncile în fotoliu, să le povestești lui Bot și Guran ce eroic ai luptat.

Nu mai lua de bune toate inepțiile blogărilor, vlogărilor, vedetuțelor de facebook! Lasă-i să fie “influenceri” doar la categoriile telefoane, țâțe și hidrofoare. Gândește-te că idolii tăi din online poate mint contra-cost. Sau poate habar n-au despre ce aberează (varianta cea mai probabilă).

Bătaia doare! La fel și prostia. Dacă te-ai înfipt ca tăunele lângă galeriile de fotbal ori lângă aruncătorii de urină, fii convins că îți încasezi pulane pe spinare. Degeaba ridici pacifist mânuțele, jandarmii (limitați profesional și intelectual, cum am mai explicat) te vor altoi. Huliganii din galerii au petarde puternice, care îți perforează pantalonul și pielea. Pe urmă te plângi că au aruncat jandarmii “grenăzi”. Dacă te-ai dus cu copilul în prima linie, meriți picurat cu smoală fierbinte.

Guvernul nu se schimbă prin violențe stradale! Nici clasa politică, nici societatea, nici viețile voastre. Ultimele se pot schimba, dar în rău. Învață-te să protestezi pentru probleme concrete, nu “Muie PSD”. Protestează împotriva abuzurilor puterii, determină-i pe politicieni să rămână în linii democratice, să-și respecte promisiunile. Protestând pentru înlăturarea unui partid care a câștigat (corect și democratic) alegerile, doar împingi mișcarea civică în derizoriu. Cu siguranță ai prieteni, bunici, mătuși care au votat partidul pe care îl înjuri. Dacă vrei să schimbi ceva, acolo ești de folos, nu sub pulanul jandarmilor.

Zburător, versificator şi prozator amator
Cărţi publicate: Povestiri de la Olanu şi Introspecţiile unui cocoş

4 Comments

 1. Doua chestii:

  1. Toata copilaria am zis “Hotii si Vardistii” :))

  2. Guvernul nu se schimbă prin violențe stradale! – Ba da, dar nu prin genul asta de violente, din pacate sau din fericire.

  Reply
  • Ok, reformulăm: Guvernul se poate schimba prin violențe stradale, dar atrocități în toată regula, nu păruiala noastră. Dar NU este indicat! Este chiar musai de evitat – și o să explic de ce în următorul articol 🙂

   PS: Sunt “gardiști” de la “UE garda, UE garda, UEEE…” – ăsta era cântecul prin care aruncătorii de urină și fecale invocau ploaia de pulane în galeria Stelei. Minune: funcționa mereu!

  • Ahh, cunosteam de mic cuvantul “gardist”, doar ca aveam senzatia ca “vardistii” sunt ceva mai cool, un fel de gardisti care au si grenade lacrimogene :))

Leave a Comment.