E revoluţie!

Ukrainian protestersÎn timp ce noi sărbătoream „cum se cuvine”, adică mâncam şi beam până cocoşam salvările, alţii aveau treabă. La vecinii din Ucraina e revoluţie. Ieri, 1 decembrie, au ieşti 100 de mii pe străzile Kievului şi „au cucerit” sediul primăriei. Astăzi sunt alte sute de mii în toată ţara. Protestele de ieri au fost violente, peste 100 de poliţişti şi militari ajungând la spital.

Scandările şi luptele stradale au fost cauzate de preşedintele Viktor Yanukovych. Mai exact, de strategia acestuia proRusia, antiUE. Frustrarea ucrainienilor a fost accentuată şi de ultima vizită făcută de literii UE în zonă. Până şi cei mai loiali cărăuşi de bocanci comunişti ruseşti, vecinii moldoveni, au primit cuvinte de laudă şi promisiuni de „integrare europeană”. Ucraina a rămas singură, izolata politic. Şi, inevitabil, s-au speriat, ieşind furioşi pe străzi.

Curios cum unii suporta bastoane şi gloanţe de cauciuc, gaze lacrimogene, bătăi şi schingiuri, pentru visul european. Iar alţii s-au trezit demult din vis, dar au probleme foarte mari în perceperea realităţii. Poate pentru mulţi nici nu e mare lucru de perceput. Sunt convins că pentru cel puţin jumătate dintre români, realităţile pre şi post UE sunt identice.

Zburător, versificator şi prozator amator
Cărţi publicate: Povestiri de la Olanu şi Introspecţiile unui cocoş

16 Comments

  • Pff, sunt ocupat până peste cap cu munca, citesc când am timp și luciditate 🙂 Dani nu este un scriitor pe care să îl citești cu ochii pe jumătate închiși :)) Îți trebuie un cap limpede pentru unele scrieri.

  • Serios? Sarbatorile unchiului Dan? 🙂
   Inseamna ca esti mai mult genul narativ-mystery. Iti plac naratiunile cu talc mai mult decat descrierile sau poezia.
   Avantajul la “Povestiri de la Olanu” e diversitatea povestirilor. Sunt alese pentru a impaca mai multe gusturi.

  • Dani, mai tii minte ca era sa nici nu accept “sarbatorile unchiului Dan” in carte? Dar cum erau oricum putine scrieri si noi eram foarte nerabdatori, am zis hai, sa iasa la numar…:-))

   A fost o surpriza placuta pentru mine sa aflu ca la sgt pepper i-a placut maimult decat celelalte. Pana la urma, deja si-a meritat locul in carte…:-)

  • Dani, m-ai ghicit întocmai :).

   Hary, făceați o mare greșeală dacă nu îl includeați și pe Unchiul Dan în carte 🙂 A fost o scriere care m-a uns la suflet, nu știu de ce. Sunt sigur că nu sunt numai eu de această părere.

   Apropo, Hary, scuză-mă că te întreb, poți să nici nu-mi răpunzi, dar a fost până acum vreun manuscris pe care nu l-ai acceptat la tipărire? Ce tipuri de scriitori cauți? Ce tipuri de cărți cauți să le tipărești, mai exact? 🙂

 1. Statea consoarta in pat, invelita in cearceafuri mirositoare a cocolino, plecata cu mintea departe, citind capodopera numita “Povestiri de la Olanu” la lumina unui bec cu filament si deodata se aude duios “Ba! Ce vrea asta sa zica cu chilotii lu’ Simona Gherghe!?”

  Dani, ce ai vrut sa zici acolo? Ajuta-ma sa recapat linistea caminului de dinainte sa citeasca operele tale

  Reply
  • Aaa..ati ajuns la partea cu chilotii. Bun asa :))
   Cum a vrut Hary sa scoata din carte “Sarbatorile unchiului Dan”, asa am vrut si eu sa scot “Eu sunt Iona”. Dar pana la urma au scapat amandoua.

  • Nuuuu, cartea e terminata de cand am primit-o de la tine. I-a placut, zice ca “povestiri de la olanu” e “morometii” style :))
   Acum si-a comandat de pe elefant niste steinbeck sa relaxeze.

   Lucreaza bine astia de la elefant, destul de rapizi, cartile impachetate frumos in carton. Am fost placut surprins

   Deci care-i baiu’ cu chilotii ?

 2. Alexandru, ca sa intelegi povestirea, trebuie sa stii cine sau ce este Iona.
  In aceasta povestire Corban il ia peste picior pe Marin Sorescu cu cugetarile lui filosofico-metafizice (drama existentiala a omului, neputinta de a scapa de destin, bullshit like this) din piesa sa de teatru Iona (personaj biblic, omul inghitit de peste).
  In loc de peste, Iona aka Corban s-a aflat in interiorul Simonei, de unde a iesit explodand prin cur direct in chilotii ei.

  Reply
  • Dani, da, da, bestia perfida, siret deghizata intro cutie colorata si luminoasa:))
   Corect, puteai sa fii si in interiorul lui Mircea Badea sau a lui Banciu, dar tu ai aleso pe Simona.
   Presimt ca acest lucru te va urmari o perioada din viata…:-)

Leave a Comment.