Nu mai știu când mi s-a servit paharul cu apă și pliculețul de ceai lângă prima dată, dar știu că de atunci mi s-a părut culmea tâmpeniei. Mai ales că era o modă nouă și-ți serveau ”ceaiul” așa de ziceai că-ți fac cine știe ce favor și ca dovadă supremă că locul ăla e în avangarda serviciilor de ospitalitate de pe planetă.
Nici până acum nu am reușit să mă obișnuiesc și tot strâmb din nas când se întâmplă. Nu pot să înțeleg care ar fi ideea?
Dacă eu intru în restaurant și comand ceai nu e normal să mi-l faci tu? De ce să mi-l fac eu, de asta am venit la restaurant – să mănânc și să beau fără să-mi fac eu.
Cică așa mă conving că ceaiul nu e vechi. Zău?! La asta mă gândesc eu c-o fi ceaiul vechi, în schimb peștele, puiul, porcul, vita – cu alea zici să am încredere că nu te văd punându-mă să le prăjesc eu…
Cică așa îmi fac ceaiul cum vreau eu. Da, o să torn apă din pahar în scrumieră ca să-mi iasă concentrația ideală și o să cronometrez cât țin pliculețul înăuntru să scot exact cât gust vreau, nici mai mult nici mai puțin. Not. Tocmai că habar nu am ce pliculeț mi-ai dat și cât ar trebui să-l țin pentru efect maxim. Nu-ți zic să-mi pui și zahar da adu-mi frate ceaiul deja făcut după specificațiile producătorului.
Oi fi eu întors dar pentru mine să-mi aduci apă la masă și să-mi fac eu ceaiul e exact același lucru cu adusul unei beri calde – lipsă de respect. În primul rând pentru că berea se bea rece și în al doilea rând pentru c-ai încurcat comanda, eu nu beau bere.
Vlad B PopaScriitor. Cautator de povesti si povestitor prin scris, fotografie si film. Licentiat în drept constitutional. Carti publicate: Regele pribeag si batrânele umbre, Cameleon-Baza , Povestiri de sub papuc, Dracula’s Kitchen, Tati |
---|
Daca tot ajung sa beau intr-o cafenea un ceai, prefer sa mi-l fac eu, din acelasi motiv pentru care prefer sa-mi prepar eu dressingul la salata direct la masa.
La fel, prefer restaurantele in care pot sa-mi prepar la masa singur mancarea. Din pacate nu am vazut inca asa ceva in Romania.
Coreenii sunt cei care celebreaza preparatul mancarii la masa in restaurante.
Bucataria coreana este din punct de vedere gastronomic, cam ce este Corban din punct de vedere literar pentru mine: o explozie a gusturilor si simturilor!
Uitati aici o mostra:
https://www.youtube.com/watch?v=2n18RYOU7H4
Hary, vorbim despre lucruri diferite – tu vorbești despre o experiență sau despre posibilitatea de a-ți face lucrul exact pe gustul tău – raportat la ceai ar veni să ai niște chestii pe masă, ceva în gen tradiție japoneză și să-ți pui/amesteci/mângâi ingredientele în cană.
eu vorbesc despre un ceai la plic – adică îl pui în cana fierbinte. Nu e un loc dedicat ceaiului în care să te cufunzi în experiență și să te joci fascinat cu fiecare etapă a băuturii respective. Să aduci un plic și o cană fierbinte nu are legătură cu frumusețea preparării sau cu posibilitatea de a obține gustul dorit (cum faci cu dressingul la salată)ci pur și simplu mă obligi pe mine ssă fac un gest mecanic – acela de a băga plicul în cană – lucru ce l-ai face exact ca mine dar care ar face să-mi aduci ceai la masă nu apă (diferența e că tu, citind ambalajul și făcând sute de ceaiuri, ai ști să obții mai multe din plicul ăla decât mine care nici nu știu ce marcă e).
La orice oră prefer ceaiul cu clepsidră din Dorna :)))
Vlad, scuza-ma, nu m-am gandit vreodata sa-mi comand ceai la plic. Pentru asa ceva nu ma duc intro cafenea.
Insa daca totusi mi s-ar intampla, ipotetic vorbind, cu siguranta nu as dori sa mi-l serveasca cu OBul inauntru…
Eu cred ca mi-as scoate un Coldrex si l-as turna in apa fierbinte. Daca tot e sa fie prost la gust, macar sa ajute la ceva:-))
Pai na, eu am comandat ceai – ei atât aveau – la plic :)))
Hai, mai, Vlad, esti serios?! :))))
Puteau sa-ti faca ceai cu pliculete refolosite si tu nici sa nu stii, na, ti-ar fi placut? 😛
Cred ca lasa clientul sa puna pliculetul ca sa fie asa, ca un mic ritual, sa te simti mai ca acasa.
Cum spuneam, asta e problema cea mai mare să nu-mi pună pliculețu refolosit :)))) , nu carne/brânză/prăji și ce mai consum eu pe acolo de zece ori mai scump decât ceaiul și pe care chiar nu le-ar conveni să le arunce dacă nu s-au vândut vreo 3 zile :)))
de ce aș vrea să mă simt ca acasă??? dă-i în spanac de arici :))))
am mers odata,demult, de curiozitate la o ceainarie,cu gandul ca este un loc unde nu se fumeaza .adoram locurile deschise vara ,unde puteam sa stau fara sa-mi afum creierii cu diverse arome de fum de tigara,la fel a fost si cu intratul in ceainarie. din multitudinea de “preparate” am ales sa-i dau mana libera domnului care prepara licoarea magica si m-am ales cu o minune atat de buna incat am mai cerut una…. si inca una si inca una etc etc etc .daca in zilele noastre am de ales un loc in care imi place sa ies cu “fetele” in oras este aceesi ceainarie la care am iesit atunci, inca rezista si e plina ochi mereu mai ales in perioadele de toamna iarna, chiar si vara e plin ochi si numai si numai pt licorile minunate.
experimentand “un ceai” intr-un bar cu “prestanta” din bv am avut neplacuta surpriza sa fi cerut ceai de tei si sa primesc ceai de fructe de padure nu mai spun ca am cerut scortisoara, lamaie si alte cele si am primit doar o ceasca de apa calâie si un plic semiumed cu ceva ce aducea a fructe de padure. fara zahar fara alte chestii desi era trecut pe meniu, “ceai de tei” ,”ceai de menta” , “ceai de fructe de padure”, “ceai verde”,etc .
banuiesc ca depinde de locul unde ceri un ceai ,cum ti se prepara.ca nu poti sa-i ceri unui barman cu “ştaif” sa-ti prepare un amarat de ceai, este sub demnitatea lui de angajat sa iti faca ceaiul cand el e platit sa-ti prepare cele mai sofisticate “cocktailuri”
data viitoare când vin în Brașov am să-ți cer să-mi dai numele locului că mi-ai făcut poftă – exact asta înțeleg prin ieșit să mănânc/beau ceva și să mă simt bine, să dau peste cineva care îmi poate oferi ceva bun fără să mi-l fac singur.
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.341725255895521.73997.169591019775613&type=3
Asta-i o ceainerie care imi place foarte mult. E foarte relaxant sa stai vara acolo.
Vorba unora de faceau comedie. Data viitoare iti vor aduce oxigen, hidrogen si un pahar Berzelius 🙂
și o cracă de tei…