Revoluţia din Ucraina: Spectacol cu extratereştri

bp2În conflictul ucrainean au murit până acum peste 100 de persoane. În timpul revoluţiei noastre din 1989 au murit 1142 şi au fost rănite 3138. După 25 de ani, sunt mulţi care regretă sfârşitul regimului comunist, îl plâng cu fiecare ocazie pe Ceauşescu şi consideră negative rezultatele revoluţiei. Şi mai mulţi sunt convinşi că în 1989 au murit 1142 de persoane inutil.

Atât în cazul nostru cât şi în cazul Ucrainei, au fost persoane dispuse să îşi transforme viaţa într-o monedă de schimb. A fost de fapt un troc stabilit de conştiinţa celor ce au murit: Viaţa noastră la schimb cu un viitor mai bun pentru popor. Adevărat, trocul morţilor noştri din 89 a fost ulterior intermediat şi falsificat de samsarii politici.

Sunt convins că la fel se va întâmpla şi cu trocul ucrainenilor. Orice popor buimac, debusolat de furie, manipulare şi naivitate va fi ulterior parazitat de noua putere. Cu atât mai mult în Ucraina, unde revoluţia din Kiev este departe de a avea un iz pur civil.

O gloată de civili nervoşi, militând şi murind pentru eliberare, nu va captura 67 de poliţişti. Niciodată! În focul evenimentelor vor ataca şi vor ucide forţe de ordine, dar nu vor captura un asemenea număr de prizonieri. I-au încercuit şi i-au ascuns în canalele Kievului? I-au legat de caloriferele din apartamente sau cum s-a întâmplat mai exact? Revoluţia lor va fi în final „furată” ca şi a noastră, iar peste 25 de ani se vor strânge mulţi melancolici să umezească în lacrimi mormântul lui Ianukovici.

Din aceste motive şi din frica de moarte pe care o recunosc sincer, nu voi fi vreodată în stare să particip la o revoluţie sângeroasă. Viaţa mea pentru un posibil viitor mai bun al poporului? Nu. Îmi e imposibil un asemenea troc, conştiinţa mea (sau poate lipsa ei) îl refuză cu desăvârşire. Nu pot înţelege resorturile cognitive şi mecanismele psihice ce funcţionează în interiorul unui erou al revoluţiei.

La fel cum nu pot înţelege capacitatea unui militar sau a unui poliţist de a apăsa pe trăgaci, omorându-şi un conaţional civil. Aici nu e vorba de autoapărare, de apărarea patriei în faţa unui atac extern ori terorist. Nu.

Este vorba de vânătoarea de oameni, de uciderea cu sânge rece a zeci de civili luaţi la ţintă printr-o lunetă de la sute de metri distanţă. În asemenea cazuri extreme nu se pune problema la modul simplist: „Am respectat ordinele”. Decizia finală de a apăsa trăgaciul îţi aparţine în totalitate.

Nu pot înţelege civilii martiri şi nici militarii criminali. Îmi sunt străini, mă uit la ei ca la o altă specie şi nu pot rezona în vreun fel cu acţiunile şi deciziile lor. Privesc imaginile îngrozitoare de pe străzile Kievului şi nu le pot procesa; mă uit în gol ca la un spectacol macabru cu extratereştri

Zburător, versificator şi prozator amator
Cărţi publicate: Povestiri de la Olanu şi Introspecţiile unui cocoş

22 Comments

  1. Asteptam un articol din partea ta pe tema evenimentului macabru din Ucraina.
    Ce nu pot intelege, este ordinul de a se folosi munitie de razboi. Estii 100% convins ca vor muri oameni, stii consecintele care vor urma dar iti accepti decizia. Brusc, in cateva secunde, pui capat continuitatii celor cativa zeci de ani in care acele persoane au trait. Nu voi intelege care este motivul pentru care Putin este atat de disperat sa manipuleze Ucraina, poate trai fericit fara ea, nu ii va ajuta tara sau situatia. Oamenii astia trebuie sa gandeasca si la rece, ajung niste criminali insensibili cu interese care nu le aduc fericite.

    Reply
    • Disperarea Rusiei este normala. Ucraina este zona tampon intre tarile membre NATO si Rusia. Daca pierde influenta asupra Ucrainei, Rusia pierde si Odessa si Sevastopol, adica deschiderea spre Marea Neagra – Mediterana. Pentru interesele militare si economice ale Rusiei, pe termen lung, ar fi dezastroasa pierderea Ucrainei.

    • Vlad, oamenii aia nu ajung niste criminali, sunt niste criminali! Din momentul in care au savarsit acele crime cu buna stiinta si nesiliti de nimeni au devenit criminali.

    • Partea cea mai tare este ca Rusia a comunicat Ucrainei ca-si retrage orice sprijin, atata timp cat guvernul de la Kiev nu este in stare sa controleze situatia. Ei au nevoie de parteneri puternici, nu de carpe de sters pe jos…

    • In regula, dar Rusia ce motive are sa manipuleze politic si militar celalalte state? Economia oricum le merge bine. Putin cu ce fel de multumire se alege daca se pregateste de razboi cu armament care poate ucide populatia globului? Normal ca SUA este impotriva ei si relatiile sunt tensionate atata timp cat esti dispus sa pornesti un razboi doar pentru ca nu-ti convine ceva. Intrebarea este, de ce nu poate trai el ca om daca nu isi va pune in practica planurile de cucerire care vor ucide extrem de multi oameni. Aici nu cred ca mai este vorba de un om lacom, ci de un psihopat. Cand eram mai mic, credeam ca a disparut razboiul si gandirea aceasta. Daca mai aud mult de ele, o sa inceapa sa mi se para normale.

  2. Nu știu cum sunt alții, dar mie unul mi se rupe pur și simplu sufletul în mii de bucățele când văd astfel de imagini. Un om omorât în realitate în fața mea – chiar și într-un filmuleț – este ceva aproape imposibil de digerat…

    Reply
    • am participat la revolutia din 1989 in brasov.Am vazut oameni murind in jurul meu.cea mai mare bucurie a mea ,din viata mea de pana atunci, a fost la aflarea vestii ca Ceausescu a plecat.Acum cea mai mare fericire a mea ar fi daca Ceausescu,…sau unul ca el…s-ar intoarce.E clar ca si in Ucraina peste 20 de ani oamenii vor vedea ca nu si-au gestionat pozitiv politicul.

    • Mihai, intreb din pura curiozitate, pentru ca nu am fost acolo. Ce anume v-a motivat atat de tare incat sa va riscati viata pentru a scapa de Ceausescu? Exista printre revolutionari si un plan de viitor, o conducere ideala a statului ce va urma dupa Ceausescu? Aveati cu totii un plan maret in minte pentru care merita sa va riscati viata, sau ati iesit in strada doar manati de furie si de adrenalina momentului? Nemultumirea generala era evidenta, dar pentru a-ti pune viata la bataie e nevoie de ceva mai mult.

    • Dani,
      vezi lucrurile prea complicat, prea calculat.
      Activismul este o stare de spirit aparte, nu un plan de viitor.
      Iar pentru anumite trairi anumiti oameni sunt dispusi sa riste foarte mult. Ca si astia de fac sporturi extreme. Cu diferenta ca revolutionarii au un scop mai nobil decat cei care fac surfing pe valuri de 15m.

  3. “După 25 de ani, sunt mulţi care regretă sfârşitul regimului comunist,” – Multi in comparatie cu ce? Cu 10 mii de oameni, cu 1 milion, cu 10 milioane, 15? In comparatie cu toata populatia adulta din tara nu cred ca acei “multi” sunt multi. Cel mult un procent constituit dintr-o cifra. Si acei “multi” vor deveni si mai putini cu cat cei nascuti dupa ’80 vor deveni din ce in mai multi si cei dinainte mai putini.

    Daca te trezesti intr-o intrunire “Noi cei multi ce regretam comunismul” si tu esti singur acolo, da atunci zici si tu ca sunt multi 😛

    “Democratia” noastra are si ea neajunsuri dar cu siguranta o prefer regimului de dinainte de ’89.

    Reply
  4. 🙂 frica de moarte denota un om slab care, contrar parerii generale, va muri printre primii. trebuie sa constientizezi ca este complet absurd sa te feresti sau sa te temi de ceva complet inevitabil…

    Reply
  5. pai daca si in ziua de astazi sunt asa multi care il regreta pe ceausescu,eu va felicit si va spun bafta in continuare.inseamna ca le place si sistemul politic de astazi.chestia e ca in romania nu se vrea progresul,inca melancolia comunista exista si e pacat.uitati-va si la celelalte tari ex-comuniste care au fost sub aripa urss…au fost au scapat au progresat.romania unde e azi dupa 24 de ani?si luminita de la capatul tunelului s-a stins pentru romania.nu mai dati vina pe politica pe comunist sau pe nu stiu cine…..poporul trebuie sa isi schimbe mentalitatea iar dupa vine si restul.

    Reply
  6. o mare parte din romani au avut si au mentalitate de taraie pula,politicienii si conducatorii tarii sant reflexia poporului,un popor pe cale de disparitie,te face sa crezi ca asa zisa revolutie din 89 a fost o inscenare de 2 lei pentru fraieri care inca mai spera la bunastare si libertate,cel mai tare e ca daca ucraina intra in ue ei ar trebui sa treaca prin romania,cred ca pana sa ajunga la granita cu ungaria ar fi degustati si sar intoarce inapoi RESPECT FOR THE REVOLUTION AND HONOUR FOR THE DEAD PEOPELS!!!!!

    Reply
  7. animalul care a scris articolul despre ucraina,ar trebui linsat in public,un ziarist jegos de vreo 20 de ani si ceva care isi paraziteaza parintii si natia,fara nici o valoare morala,care a facut o facultate poate intre chefuri bautura discoteci,si se trezeste si el sa sa spuna ceva.

    Reply
  8. Scriu pe 22 dec 2014, exact de ziua revolutiei romane. Cuvantul “Revolutie” este valabil pentru oamenii simpli care au facut cu adevarat revolutia. Pentru ei, ceilalti, revolutia nu este decat o metoda de a ne conduce si a se imbogati.

    Reply

Leave a Comment.