Melteanul are memorie scurtă

ioan_niculae_astra_interagro_Ce face melteanul de România după ce dă nişte ţepe statului? Se transformă din bostan în caleaşcă aurită. Aş fi spus din broscan în prinţ, dar nu vreau să încep articolul cu o minciună grosolană.

Automat devine mai arogant, mai încăpător, mai avid în apucături de feudal. Iar din aroganţa-i neţărmuită apar şi clasicele efecte: inteligenţa închipuită, rafinamentul de brânzar scăldat în Hugo Boss, exprimare pretenţioasă, talent oratoric (deşi folosim un lexic sub 500 de cuvinte şi avem nevoie de subtitrare atunci când vorbim).

Despre închipuitul Ioan Gură de Haur, Lord of Zimnicea, am mai povestit AICI. În acel articol m-am referit la gazele naturale achiziţionate de Ioan la preţ suspect de mic (de la statul român, evident) şi la apucăturile de neam prost chiabur demonstrate la comanda clubului de fotbal Astra Giurgiu.

Şi totuşi parcă nu e melteanul împăcat în pielea lui de căpcăun expandat, până nu comite nişte obscenități “mai elitare”.
Cum ar fi “Hai să mergem la vânătoare în Africa. Aşa cum am văzut că făceau englezii ăia bogătani pe timpuri. E englezii de pe timpuri eleganţi şi lorzi? Este. Păi şi noi, să vânăm vulpe şi viezure ca sărăntocii?”

Lordul de Zimnicea, Ioan Niculae, a plătit $40000 pentru a împuşca un elefant şi încă $50000 pentru a îl împăia şi transporta în România. Ştirea completă AICI.

Nu fac parte din categoria celor care blamează vânătoarea. Făcută responsabil, legal, calculat, consider că poate ajuta la păstrarea echilibrului natural. Dar nea Gură de Haur ăsta are deja ditai domeniul de vânătoare în Teleorman; avea suficienţi iepuri, cerbi şi fazani de omorât la el acasă.

Să te duci tu, melteanul mioritic suprem, şi să contribui la distrugerea ecosistemului african (pentru suma corectă acolo ai voie să omori orice şi oricât) mi se pare deja prea multă aroganţă.

A mai fost un arogant de teapa lui printre noi, nu demult. Tot geniu absolut în orice, tot patron de club, tot foarte elevat spiritual. Problema e că atunci când nu îţi mai încapi în piele de bine ce-ti merg toate, când nu te mai saturi de exagerări şi izmenire, îţi ia Dumnezeu palma din cap şi îţi pune pumnul.

Sunt convins că de la atâta fandosit în lumina reflectoarelor, Ioan Niculae s-a transformat însuşi într-un trofeu de vânătoare. Pentru vânătorii de la DNA. La fel ca Becali, la fel ca toţi cei dinaintea lui care au descoperit nemărginirea şi absolutul.

Norocul nostru e că melteanul are memorie scurtă, nu este un animal evoluat. Am speranţa că specia melteanului mioritic va dispărea înaintea elefantului african.

Zburător, versificator şi prozator amator
Cărţi publicate: Povestiri de la Olanu şi Introspecţiile unui cocoş

6 Comments

  1. Cam aceeasi reactie am avut-o si eu cand am citit stirea azi dimineata, doar ca mai scurta si mult mai vulgara. La fel ca si tine, sunt de acord cu vanatoarea, exista reguli, exista un oarecare fair-play, nu distrugi specii pe cale de disparitie. Ma abtin.

    Reply

Leave a Comment.