Din larva gogonată a ieşit un fluture

cristoiuSunt un cititor fidel al presei din România. Mai precis, am o fidelitate selectivă: vreo zece condeieri gazetari care-mi aleargă pe sub sprâncene măcar o dată la trei zile. Din acest motiv, îmi este imposibil să nu observ metamorfoza jurnalistică expres respectată de urmăriţii mei.

Ion Cristoiu, de exemplu. A mai observat careva transformările radicale din ziaristica d-lui Cristoiu? Şi nu mă refer la pirueta prin care s-a sucit din hulitorul lui Băsescu în adulator. Oricine are dreptul la o a doua părere, la răzgândiri.

Mirarea mea este cauzată doar de considerente stilistice. De la ursuzul purtător de vestă tocilaro-bătrânească la un fel de Dr. Love, varianta frivolă cu mâncărimi venerice. A înflorit posacul! Iar cei zece cârnăciori aţipiţi odată la umbra bibliotecii de-abi mai ţin pasul cu jubilările minţii.

Ion Cristoiu: “Continuînd radiografia fenomenului complex numit jineteras, era inevitabil să ajungem la una dintre explicațiile ușurinței cu care cubanezele acceptă relații sexuale cu străinii:
Lejeritatea față de erotism.
Ușurința cu care femeile, unele chiar serioase, se dedau ocazional sexului pe bani și bunuri trimite la o trăsătură definitorie a cubanezilor:
Tratarea sexului ca sport.

Cubanezii își dau drumul după cum simt sau, așa cum o altă femeie mi-a zis cu amar: «Iubirea e nebună. N-o poți controla.» Cel mai bun prieten al acestei femei își pierde vremea la Santiago de Cuba cu noua sa iubită, care și-a lăsat bărbatul după 18 ani de căsătorie. Bărbatul e pe cale de a reveni din vacanță cu cei doi copii ai lor și pare a fi singurul în Santiago care nu știe nimic despre ce-a făcut nevastă-sa.”
(articol complet)

Ion Cristoiu: “De ce duc unii bărbați la bordel? Ca să-și rezolve o nevoie fiziologică acută. Că doar nu s-or duce ca să se închine!
De ce s-a dus Victor Ponta la Antena 3, sîmbătă seara, la emisiunea Sandrei Stoicescu? Ca să-și rezolve o nevoie fiziologică.” (articol complet)

Nu mai contează că discutăm despre vacanţe concupiscente petrecute de maestru prin Cuba, despre Ponta, ori despre curtoazia jurnaliştilor de casă. Evoluţia stilistică este evidentă. De la deprimantul “Nu am fost fericit niciodată, domnule Tucă”, am ajuns să citesc texte care îmi ațâță lăuntricul. Imediat după postarea acestui articol, voi căuta detalii despre curtezanele cubaneze şi poze cu Alessandra Stoicescu.

Mulţumesc, domnule Cristoiu! M-aţi fericit mai ceva ca un fluture cărnos, în lumini de lună plină.

Zburător, versificator şi prozator amator
Cărţi publicate: Povestiri de la Olanu şi Introspecţiile unui cocoş

Leave a Comment.