Furie

”Cum s-a întâmplat?”

Polițistul, paralizat de la gât în jos, tată de fetiță sub un an, oftează și povestește:

” Un val de furturi de biciclete în centru… primisem dispoziție să fim atenți la tot ce mișcă. Patrulam cu mașina când am văzut un puști pe-o bicicletă nou-nouță, de marcă. Am oprit lângă el și m-am dat jos să-l întreb ce-i cu ea.

Îmi amintesc fumul și atât…”

Puștiul l-a împușcat fără să clipească. Câteva minute mai târziu l-a luat salvarea, i s-a pus lumânare la căpătâi dar cumva a reușit să supraviețuiască.

”Puștiul?”

”L-a arestat colegul. M-am dus să-l văd mai târziu, primise zece ani… l-am întrebat de ce…”

Se încruntă ușor.

”Mi-a răspuns așa: nici măcar nu era pistolul meu, mi-l dăduse frate-miu să-l păstrez cât e el plecat, nici nu știam să-l țin bine în mână. Cinci ani, cinci ani de zile am muncit la magazin ca să-mi pot lua bicicleta aia”

Puștiul era elev de nota zece la școală și angajat vechi la magazinul de care vorbea, iar el era al doisprezecelea polițist care-l oprise pentru că-l văzuse pe bicicleta aia nouă.

”Zi drept, dacă eram alb mă mai opreai?”

”Nu, nu cred”

*Istorie culeasă dintr-un interviu cu Larry King și poate cel mai bun exemplu despre firea omului și nepotrivirea dintre un instrument letal și impulsul primitiv ce zace în majoritatea dintre noi.

 

 

Vlad B Popa

Scriitor. Cautator de povesti si povestitor prin scris, fotografie si film. Licentiat în drept constitutional.

Carti publicate: Regele pribeag si batrânele umbre, Cameleon-Baza , Povestiri de sub papuc, Dracula’s Kitchen, Tati

Facebook personal

Pagina fb de autor

website de autor

3 Comments

 1. Acolo unde rasismul se intalneste cu violenta, armele nu au ce cauta. In SUA din pacate, ipocrizia si superficialitatea troneaza mult deasupra ratiunii.

  Reply
  • Boss, America suferă profund. În primul rând că e o societate ce a crescut cu sindromul cuibului părăsit. Pe urmă, nici n-au apucat să se maturizeze că au și ajuns la vârsta singurătății prin impunerea unor libertăți ce le-a crescut gradul de anxietate și frustrare. Astea pe lângă complexul de superioritate cu care-au fost hrăniți de tăticii propagandei.
   Când o să am timp o să vă scriu cum e să înlocuiești bunul simț cu literă de lege și cum transformi tradiția în fobie.

  • Nea Ilie,
   Corect ce spui, insa cine e de vina pentru suferinta lor? Mie nu-mi vine sa le pling de mila americanilor. Ci mai degraba ii condamn, pentru educarea si promovarea acestui fals sentiment de superioritate, bazat exclusiv pe valori materiale si pe ratiuni pur comerciale (liberalismul comercial a stat la baza celui spiritual). Acestui “spirit” american ii datoram aproape toate marile razboaie si conflicte post ww2.

   “Când o să am timp o să vă scriu cum e să înlocuiești bunul simț cu literă de lege și cum transformi tradiția în fobie.”

   Da, te rog.

Leave a Comment.