Petarde şi minciuni salutare

autonomie-tinutul-secuiesc
1. Este arestat preventiv extremistul maghiar Beke Istvan Attila.
2. În presă apar informaţii conform cărora extremistul plănuia să detoneze o bombă în mulţimea adunată de 1 Decembrie.

3. Îl aud (în direct) pe purtătorul de cuvânt al SRI declarând la un post tv: “Suspectul plănuia un atentat terorist în timpul paradei de 1 Decembrie de la Târgu Secuiesc, folosind un dispozitiv artizanal.”
Unde mai exact? întreabă moderatoarea.
Purtătorul de cuvânt al SRI: Nu vă pot spune exact locul, dar sigur la parada organizată în Târgu Secuiesc de 1 Decembrie.
(Moderatoarea pune câteva întrebări puerile, de umplutură, purtătorul de cuvânt al SRI completează: În nici un moment siguranţa cetăţenilor nu a fost pusă în pericol. Dispozitivul artizanal ar fi putut produce zeci de victime!

4. Procurorii DIICOT spun că au găsit în casa suspectului o cutie cu petarde din categoriile 2 şi 3 – cică doar alea din categoria 1 sunt legale fără autorizaţie specială. Suspectul le-a comandat online şi primit prin curier. Nimic despre “dispozitivul artizanal”

5. Mai pe seară, îl aud şi pe Ovidiu Marincea, consilierul directorului SRI: “Anul trecut, aceiaşi membri au organizat un protest la Târgu Mureş unde s-au îmbrâncit cu jandarmii şi au aruncat petarde interzise” Se referă la membrii organizaţiei extremiste Mişcarea de Tineret 64 de Comitate.

Din cele 5 puncte, care reprezintă fapte şi declaraţii, nu impresii personale, putem trage doar două concluzii:

Prima – Avem în cauză un terorist foarte delăsător. Ardelean. Plănuia un atentat în ziua de 1 decembrie, iar în dimineaţa zilei respective, încă nu avea bomba gata. Avea acasă doar “materia primă”, o cutie cu petarde. Dă-o-n hímvessző de bombă! Lasă c-o fac mâine, e timp! O fac cu o jumate de oră înainte de paradă.

A doua – SRI-ul a minţit. A prezentat faptele în stil pescăresc. “Uite atâta avea bomba!”

Acum, oricât de ardelean ar fi Beke Istvan Attila, asta nu e mentalitate de terorist. Mi se pare subţire rău prima concluzie.

Este posibil ca şi în acest an, acţiunea teroristă dejucată să fi însemnat îmbrânceli cu jandarmii şi aruncat cu petarde. La fel cum s-a întâmplat şi anul trecut. La fel cum se întâmpla la meciurile de fotbal, pe vremea când veneau galeriile la stadion.

Este posibil ca anul acesta, extremiştii curului de babuin penibil să fi încercat un pas în plus. Poate chiar să producă victime cu petardele lor de ultraşi imbecili. Nu avem de unde şti, foarte bine că nu am aflat.

Dar de ce a simţit SRI-ul nevoia poveştii pescărești? Uite de asta:

“Miting de susţinere în secuime pentru Beke Istvan Attila, teroristul arestat care vroia să facă un atentat cu bombă. 500 de persoane au intonat imnul secuiesc şi au aprins lumânări.” (stiripesurse.ro)

Despre asta este vorba. În secuime, există aprox. 500 de persoane care au ieşit să protesteze pentru drepturile lui Beke Istvan Attila.

Drepturile lui strămoşeşti de a plănui atentate (tâmpiţele ce-i drept), de a milita pentru ruperea Ardealului (o altă tâmpenie, chiar mai mare), de a crea panică, dezordine, de a promova idei separatiste, de a încerca sabotarea integrităţii sociale şi teritoriale a statului. Cam asta ar fi, în mare, agenda grupării Mişcarea de Tineret 64 de Comitate.
Şi 500 de persoane au organizat un miting de susţinere!

Există în respectivul spaţiu geografic îngrijorător de multe persoane care, din cauza stilului de viaţă arhaic-provincial, din cauza manipulărilor politicianiste, din cauza carenţelor educaţionale, au ajuns să manifeste un retard evolutiv. Sunt în altă epocă, în altă realitate.

Să protestezi la adresa statului pentru că a fost arestat un nene care plănuia să atenteze la integritatea statului (acelaşi stat!) nu poate fi decât dovada unui retard; a unei întârzieri în dezvoltare.

Şi uite de asta a trecut SRI-ul mesajul către societate printr-o prismă emfatică. De ce l-au arestat taman de 1 Decembrie? De ce au aşteptat atât? Nu a fost vorba de vreun flagrant. “Bomba” era încă la stagiul de petarde în cutiuţa lor.
Dar altfel vine mesajul către popor de ziua naţională. Alta este emoţia!

Ce s-a urmăit prin asta? Exact ce s-a obţinut – O reacţie de revoltă din partea societăţii. O atitudine de toleranţă zero faţă de toţi cei care susţin sau apără extremismul maghiar.

Da, acesta este cel mai bun mod de a lupta împotriva terorismului – Acţiunea preventivă. Chiar dacă, uneori, presupune minciună şi manipulare. Scuză scopul mijloacele? În cazul de faţă, clar da.

Mi se pare o largheţe democratică bolnăvicioasă aceea de a acorda oricui prezumţia de nevinovăţie. Ştim că plănuieşte nasoale, dar nu putem să-l arestăm până nu comite. Ştim că are legături cu organizaţii teroriste, dar nu-l putem expulza până nu făptuieşte concret.

În SRI tâmpeniile astea de mlădioşenie vestică nu au funcţionat vreodată. Au expulzat musulmani dubioşi, în repetate rânduri şi au pus interdicţii, fără să aştepte fapta concretă.
Şi în cazul extremistului maghiar, au înlocuit adevărul mămăligos cu minciuni salutare. Felicitări SRI!

Zburător, versificator şi prozator amator
Cărţi publicate: Povestiri de la Olanu şi Introspecţiile unui cocoş

9 Comments

 1. am vazut un filmulet de 4 min, oamenii au reclamat primarul, care a fugit undeva, ca trebuia sa se intereseze de ce a fost luat teroristul cetaten ungar fara avocat si fara translator…au discutat posibilitatea ca beke n-are bani si vroiau sa adune pentru avocat…s-au indoit de vinovatie, deoarece il cunosc si sotia omului a spus ca nu a existat nici o bomba, doar material de distractie legal/semilegal. Nici vorba sa se fi solidarizat cu crima, dar acuzatia de terorist ii privea ca comunitate, deci vroiau proces corect. Multi au sarit ca de ce nu stie romaneste…un om care si-a facut scolile ungureste niciodata nu va sti romaneste atata incat sa poata fi audiat fara translator dar mai ales avocat.

  Reply
  • Sunt convins că va avea parte de avocat şi translator. Sunt drepturi fundamentale pe care statul român nu-şi permite să le încalce.

   Comunitatea maghiară este una unită, foarte bine închegată. Şi solidară! Am văzut de-a lungul anilor solidaritatea şi responsabilitatea civică de care a dat dovadă comunitatea maghiară. Fie că a fost vorba de case naţionalizate, abuzuri, încălcarea drepturilor cetăţeneşti. Din acest punct de vedere, ungurii din Ardeal sunt un exemplu şi pentru restul ţării. Bravo lor pentru spiritul civic şi pentru mobilizare.

   Dar tot comunitatea maghiară este prima care trebuie să dea un mesaj coerent împotriva organizaţiilor extremiste. Aceste organizaţii, din care şi Beke Istvan Attila face parte, pot provoca deranj major în viitor, dacă nu sunt dezrădăcinate la timp. Toată lumea va avea de suferit din cauza lor, inclusiv comunitatea maghiară din România.

   De asta spun că singura soluţie este o delimitare totală faţă de membrii acestor organizaţii. În niciun caz empatie.

 2. Judit Paton Unde anume este inexactitatea? Vreţi să spuneţi că Beke nu face parte din Mişcarea de Tineret 64 de Comitate, sau că respectiva organizaţie nu este una extremistă, separatistă?

  Reply
 3. Eu sunt mai greu de cap si nu inteleg ceva: matematica mea zice ca 2015 – 1918 poate fi rotunjit la 100. Asta inseamna ca daca ai semnificativ mai putin de 100 ani nu exista “…media romaneasca … in dauna noastra” Daca nu ai macar 80-90 de ani nu exista NOI si VOI. Din ’90 si pana acum oamenii aia au facut algerea de a nu se intoarce in Ungaria si de a ramane aici, de a accepta ca sunt nascuti in Romania. Cat mai dureaza pana sa inteleaga ca din acest NOI si VOI n-u nimic de castigat?

  Reply
 4. Eu cred ca ar trebui amendat cineva pentru circul asta, pentru simplul fapt ca a implicat cele mai scumpe departamente in loc sa trimita politia locala si atat. Cat despre ce spune doamna Judit e o aberatie, e ca si vecinele alea care spun: pai cum sa violeze pe cineva, cum sa omoare? doar ne vedeam zilnic si ma saluta, era om respectabil.

  Reply

Leave a Comment.