Dumnezeu recomandă Audi A8

a8Am avut neşansa să cresc într-o anume zonă a ţării, mai îndepărtată de preacurata smerenie indusă de cele sfinte. Acolo, la mine la ţară, oamenii locului nu aveau timpul şi nici aşezarea sufletească pentru a mesteca prea mult vocile şi tainele bisericeşti. Motiv pentru care am crescut cu impresia, posibil greşită, că localnicii zonei s-au lăsat dirijaţi mai degrabă de superstiţie, şi nu de credinţă.

Cea mai bună dovadă a întunecimii spirituale în care am crescut a venit în urmă cu vreo 8-9 ani. Atunci am aflat pentru prima dată că termenul de „acatist” nu este sinonim cu „blestem”. Printre băştinaşii mei nu exista acuză mai gravă decât „Cutărică a dat acatist la biserică”.

Atât era nevoie să afirmi şi, automat, interlocutorii tăi primeau mesajul că respectivul Cutărică a dat bani la popă pentru descântece. Ce descântece? De tot felul. De la să-i dea dizenteria în capră la gonoree transmisă genetic până la a noua generaţie. Nimeni nu şi-ar fi pus problema că acatistul poate fi şi „de bine”.

Între timp, am mai crescut, am mai văzut, am mai trăit. Şi am ajuns ca astăzi, în sfânta zi de vineri, să îmi reevaluez anumite porniri şi preconcepţii despre preoţime. Totul a pornit de la afirmaţia Anicăi Creţu, localnica din satul Cernu, comuna Poduri:

„Un om corect! Foarte corect! Nu ne cerea bani, aşa cum am auzit că fac alţi preoţi. Intră cu smerenie şi bun simţ în casele noastre”

Şi am rămas blocat. Ce, mă?? Ăsta avea lăcaş de duhovnicit de la BOR şi nu cerea bani? Cu siguranţă mirarea mea nu a fost solitară. Imediat a intervenit şi Preasfinţitul Ioachim Băcăuanul şi a remediat problema. Afară cu rebelul care nu ia bani de la ţărani! Fi-i-ar ceafa aia-lui de bodigoard, să-i fie!

Nu mult a fost până la o mică rebeliune în dulcele stil moldovenesc:

„De când a venit în satul nostru, nu a ştiut decât să muncească. El a refăcut biserica şi la orice oră aveam nevoie de el, preotul era prezent” (Constantin Vataman, 76 de ani)

„Este preotul nostru şi nu va pleca niciodată de aici. Noi nu îl lăsăm să ne părăsească. Nu primim pe nimeni în loc” (Maria Amariei, săteancă)

Cezar Teriş, de 64 de ani: „E un preot bun, cu har. Să spună Ioachim unde a greşit! De ce să-l schimbe?”
(afirmaţiile sătenilor au fost prelevate de pe site-ul adevarul.ro)

Şi, pe final, nelipsita smardoială între preoţime şi cameramani:

PS: Privirea bărbosului cu A8 care stă cu mâinile-n sân şi rumegă-n sec, sperând să scape mai repede de ţăranii din jur, e într-adevăr dumnezeiască.

Zburător, versificator şi prozator amator
Cărţi publicate: Povestiri de la Olanu şi Introspecţiile unui cocoş

18 Comments

 1. Dani,
  induci lumea in eroare: ai prelevat de pe adevarul.ro si nu de pe gandul.info :-))

  Sincer, eu nu pot sa inteleg un lucru. Cat de idiot sa fii sa te duci tu preasfintitul pacii, cu un A8 la o inmormantare intr-un sat parlit unde ai mai avut si tupeul sa-l dai jos fara nici o motivatie pe parohul satului?
  Mai mare sfidare nici ca exista!

  In arhiepiscopia Romanului si Bacaului se pare ca colcaie rahatul mai ceva ca pacura iadului. Secretarul parohial, Ciprian Ioan Ignat, este totodata si consultantul proiectului “Bacau. Acasa la crestini” fapt care l-a indreptatit sa incaseze 80.000 EUR de la primarie. Acolo unde mai mult de 50 % din suma unui proiect se cheltuieste pe consultanta, lucrurile sunt clare…

  Biserica Ortodoxa Romana, trebuie urgent curatata de coruptie, inselatorie si de personaje de genul acesta, daca-si doreste recastigarea credibilitatii.

  Din pacate, un singur preot corupt, poate strica imaginea unei institutii si mai ales munca multor alti preoti devotati credintei si muncii lor.

  Se pare insa ca in aerul rariefat al conducerii BOR nu se simt aceste “mici deraieri”, pentru ca nu se iau masuri impotriva.

  Ceea ce inevitabil demonstreaza ca in BOR “structurile” functioneaza fix dupa acelasi principii si valori ca cele din politica, invatamant, sanatate, fotbal etc.

  Reply
  • Da, rectificat. Vocile taranilor au venit de la adevarul.
   Preotii romani sunt in primul rand romani. Normal ca e la fel ca in politica, sanatate, fotbal si orice alte domenii de activitate de pe la noi

  • Hai ca au preluat si astia de la gandul.info stirea. Nu i-am pomenit degeaba.
   Cica Preasfintitul Bacauanul mai are un Jeep Dodge, un Volkswagen Transporter şi un Citroen Xantia :)) Iar sursa citata este o localnica de 68 de ani.

  • Dani,
   “Preotii romani sunt in primul rand romani. Normal ca e la fel ca in politica, sanatate, fotbal si orice alte domenii de activitate de pe la noi…”

   Nu, nu e normal sa fie asa.
   Da, preotii sunt in primul rand romani, dar nu e normal ca in biserica sa existe aceleasi structuri mafiote ca si in alte domenii ale adminstratiei publice.

   Institutiile statului sunt guvernate de legi, care intr-un stat slab si corupt, pot fi interpretate dupa placul si folosul celor care le reprezinta. Privilegiul de a fi deasupra legii, de a o controla si de a o exploata in folosul propriu, este mirajul celor care fac cariera in politica.
   Nu poti spune aceleasi lucruri si in cazul unei institutii cum este Biserica Ortodoxa Romana. Pentru ca biserica este guvernata de legea lui Dumnezeu si nu de una facuta de oameni. Dogmele credintei crestin-ortodoxe nu sunt interpretabile si nici controlabile sau exploatabile de catre oamenii care le reprezinta (clerul bisericii). Daca in fata unor legi profane (legile statului, date de oameni) te mai poti ascunde si te mai poti fofila, inaintea legilor lui Dumnezeu (dogmele) acest lucru nu este posibil! Cine reprezinta dogmele bisericesti in fata credinciosilor, nu are cum sa joace la dublu. Adica nu poate crede in Dumnezeu si pacatui in acelasi timp.
   Pentru ca pedeapsa pentru incalcarea dogmelor, nu este o simpla amenda sau privare temporara de libertate intro inchisoare lumeasca, ci inseamna pierderea propriei fiinte, adica a perspectivei vietii vesnice!
   Un om, fie el si roman, nu poate deveni preot, fara sa cunoasca aceste lucruri.

   Daca biserica este infectata la varf cu structuri de tip mafiot, cu alte cuvinte daca reprezentanti insemnati ai clerului bisericesc, si-au pierdut credinta traind in pacat, s-a ziss cu crestinismul pe aceste meleaguri!

   Eu personal sunt de parere totusi ca BOR-ul, cel putin la varf, nu este condus de structuri mafiote.
   Este insa evident, ca in zona de “middle management” exista pe alocuri asemenea structuri (ca in politica, educatie, sanatate, sport), care dirijeaza si organizeaza popimea din teren, in alte scopuri decat cele duhovnicesti…

 2. putin sunt preotii care mai au har si smerenie. In ziua de azi mai marii bisericii se chinuie sa demonstreze ca biserica intradevar a fost inventata pentru manipularea maselor si mai nou pentru imbogatirea unora . Si culmea e ca reusesc .

  Reply
 3. Da, am văzut și am ascultat, esteadevărat, în toate eparhiile se iau bani pentru parohii, la episcopia Romanului , dar și la cea a Slatinri și Romanaților, o știu, ca preot se iau între 10 mii de eoro și 5 de mii de euro, eu am fost scos de la biserica Sf. Nicolae Coastă din Slatina, după ce timp de treizeci de ani am muncit să scot biserica din ruină, încăt după ce am terminat, episcopul Sebastian, care nu are nimic cu cele sfinte, un prefăcut fariseu și chip la celui necurat mi-a făcut o înscenare murdară , iar apoi a distrus biserica , a luat obiectele de preț și le- a dus la noua catedrală, că e mai ușor să tâlhăreste decât să muncesti, dar mă rog totdeauna, să-i dea Dumnezeu soarta lui Ahab și aIzabelei care au răpit via lui Nabot, vezi I Regi, cap 21, el care avea atâtea biserici s- a lăcomit la biserica mea… Așa este și Ioachim Băcăoanu este tot un hoț, cotizează toți la Daniel, ca să termine Catedrala Mântuirii, dar el nu știe că Dumnezeu nu-i va ajuta , exact ca lui David…

  Reply
 4. Se poarta un razboi pentru sufletele noastre si popii, cu masinaria lor de spalat creiere, sunt in tabara adversa.
  Studiez asta de ani de zile si pot sa va zic ca TOT ce tine de religie este facatura, toate religiile sunt facaturi, au fost create de aceeasi entitate (negativa) pentru a ne da iluzia ca noi alegem. Exact ca in politica. Biblia a fost data de ei, ierarhiile, legile, pedepsele, poruncile, chiar si povestea de adormit copii cu jesus si mama lui virgina.
  Cine pune botu la toate astea este probabil sa ajunga unde nu trebuie. De ce oare nimeni nu suporta popii? Pentru ca toti stim asta in subconstientul nostru, ni se face greata instantaneu cand stam in preajma lor.

  Imbracati in negru, cer bani, vin cu A8u, dumnezeul lor da porunci, pedepseste, cere jertfe umane si animale (cica ii place mirosu de berbecut), omoara pe banda rulanta. wft?

  Reply
 5. de cand e lumea…biserica a fost,este si va fi o forma de manipulare si control a maselor…ca deja s-a politizat sau ca sunt implicati oameni politici si care supravegheaza din umbra si sustin activitatile bisericii, *donatiile*,samd…….prin ordonante,legi,numiri etc….asta deja le intrece pe toate si culmeaaaaaaaaaaaaaa………lumea tot spre biserici isi indreapta rugile,banii si nu fac decat sa umple conturile si asa grase ale mai marilor patriarhiei si celor ce au *investit*din umbra!!!Doamne ajuta!!

  Reply
 6. luam,-ar Dracu sa va IA de panarame care nu va mai saturati de bani! DOMNUL ISUS NU a avut nimic,..mi-e scarba si nu accept sa ma conduceti candva acolo unde mi-o fi locul!…sa va daruiasca DOMNUL masini de lux,….credinta 0 precum o aveti!

  Reply
 7. fura ajutorul pt inmormantare acordat pensionarilor loc de veci+ restu =1500 lei fara pompe funebre statul a acordat preotii repede au pus mana pe suma ce ziceti uman ?la pesiile existente?

  Reply
 8. Nu,ai gresit in privinta barbosului: e staretul Arsenie de la manastirea Sf.Sava(Buda),Berzunti si e un om pe cinste!

  Reply
  • Ma refer la cel cu barba neagra si cu A8, nu la staretul Arsenie. Adica la barbosul care apare in centrul subiectului, nu la o prezenta in background, de 3 secunde, pe care numai tu ai observat-o 🙂

Leave a Comment.