Cei mai sportivi dintre traci

Oraºtie. Stindard dacicSimt vânturile schimbării în sportul românesc. Vine haita lupilor tineri şi revoluţionari. După ce Răzvan Burleanu (29 de ani) a fost ales preşedintele FRF, astăzi a venit rândul lui Alin Petrache (37 de ani, veteran!) să fie uns preşedinte al Comitetului Olimpic Român. Aşa arată rezultatul final:
Alin Petrache 143 de voturi
Octavian Bellu 33
Elisabeta Lipa 21

Să ziceam că nu ar fi aşa o surpriză subţirimea votului pro Lipă. Doamna Elisabeta Lipă şi-a consumat cu mult timp în urmă toate momentele de glorie. Începând chiar de la vârsta de 19 ani, la Los Angeles. Dar domnul Bellu? Cum doar 33 de voturi? După ce s-a plimbat pe la Antene, cu alaiul de medalii plus alaiul pesedist, în frunte cu Victoraş, doar 33 de voturi?

Habar nu am ce programe, promisiuni, strategii şi alte ambiguităţi preţioase au desfăşurat cei trei concurenţi în campania pentru COSR. Mi se pare totuşi o bâzdâganie demnă de sportul românesc ce s-a întâmplat astăzi. Ai de ales între reprezentanţii meritorii ai celor mai prolifice sporturi româneşti, gimnastica feminină şi canotajul, şi îi trimiţi pe amândoi, nonşalant, la plimbare.

Alegi în schimb, printr-un vot zdrobitor, fostul preşedinte al Federaţiei de Rugby! Puteam, la fel de bine, să punem preşedinte un specialist din echitaţia românească; sau de la polo.

Cum să alegem un preşedinte de la gimnastică sau canotaj (singurele sporturi la care România reprezintă ceva pe plan mondial)? Cum să punem preşedinte al Comitetului Olimpic pe cineva care a câştigat foarte multe medalii de aur la olimpiade? Sau pe cineva care are o vastă experienţă în tot ce reprezintă competiţia olimpică.

Nuuu, noi suntem ţara jucătorilor de rugbi. Naţionala „All Blacks” a Europei ni se spune. Doar că atunci când am intrat pe teren, în loc de Haka am făcut Kaka. Şi ne-a bătut Anglia cu 134 la 0, în 2001; cea mai cruntă înfrângere din istoria rugbiului, la acea vreme.

Zburător, versificator şi prozator amator
Cărţi publicate: Povestiri de la Olanu şi Introspecţiile unui cocoş

13 Comments

 1. eu zic ca e o decizie foarte buna…chiar normala..argumentul meu este ca Petrache e mai tanar si probabil are abilitatzi organizatorice mult mai ok …degeaba Belu si Lipa au avut rezultate sportive exceptionale…toata stima si admiratzia….insa e altceva sportul cu organizarea sportului..sa fim seriosi Lipa nu leaga coerent 2 propozitii…ea a fost buna acolo cu barca pe valuri..:)..probabil lumea s-a saturat de comunisti…:)…parerea mea

  Reply
 2. Dani, asta nu e ala de a lipsit nemotivat de la emisiunea lui Tiriac, care i-a invitat pe toti candidatii sa-si prezinte “programul de guvernare” pe Digi24?
  Parca Alin Petrache era singurul care nu a venit la emisiunea lui Titiac si toti comentau ca nu va avea nici o sansa, ca s-a facut de tot rahatul si ca asta dovedeste doar ca nu e pregatit pentru acest post…:-)))

  Reply
  • Nu m-am uitat la emisiunea lui Tiriac. Stiu de Petrache asta doar ca a venit de la Federatia de Rugbi si nu a avut vreodata performante notabile ca sportiv, antrenor, manager, presedinte de club ori federatie.
   A, si e deputat PSD.

  • Ca Petrache e deputat PSD conteaza mai putin, in contextul dat. Sa ne aducem aminte ca Ponta l-a promovat pe Bellu pe unde a putut…:-)) Acest vot sigur nu a fost pe linie politica.
   Mai degraba cred ca e cazul clasic, unde doi se bat, castiga al treilea!

  • Ponta i-a dat teapa lui Bellu. Pana la urma a fost unilaterala “colaborarea’ lor. Ponta si-a facut reclama pe seama gimnasticii inainte de europarlamentare, s-a vazut cu sacii in caruta si dus a fost 🙂
   Acum si Bellu si Lipa se plang ca a fost vot politic.
   Nu stiu cat de politic a fost, dar in mod sigur s-a intamplat ceva dubios. Petrache asta parasutat de nicaieri a luat de trei ori mai multe voturi decat Bellu si lipa la un loc..

  • Mda, tare :))
   Asta era sigur de victorie, nu a mai pierdut timpul pe la televizor. Confruntarea lu’ peste de pe Digi oricum a avut relevanta 0 la vot.

  • Da, corect. Asta nu are treaba cu spiritul olimpic sau cu olimpiade, ce sa caute el la emisiunea lui Tiriac…:-))

 3. Hary,
  corect..reformulez..comunistii din structuri s-au saturat de aceeasi comunisti din sport…merge?..au vrut o schimbare:)))
  dintre totzi cei 3…o fi Petrache 0 pana acum insa cred ca e cel mai ok..repet din cei 3..:)

  Reply
  • Din pacate impresia mea este ca din toti cei trei, asta e cel care garanteaza continuitatea fostului sistem corupt. S-a votat cu sistemul lasat de Morariu, adica de fostul presedinte!

 4. Dani, am studiat putin problema, pentru mine e acum limpede de ce a castigat Petrache:
  1. a promis ca-si da demisia de deputat, daca castiga alegerile (= nu a mai fost dorit in politica..:-))))

  “Deşi sunt deputat ales în Parlamentul României, în cazul în care voi primi încrederea pentru a conduce COSR îmi voi prezenta demisia din poziţia de deputat. Nu înainte de a depune spre dezbatere Legea Sportului, un proiect esenţial pentru dezvoltarea sportului de masă şi a sportului de performanţă. Sunt convins că echipa pe care o las la FRR, în cazul în care voi fi ales preşedinte COSR, poate duce mai departe proiectele începute împreună”, spunea el.

  2. A fost sustinut de fostul presedinte Morariu. Asta e motivul principal (= toti raman pe post, sistemul mafiot bine inchegat are continuitate).

  Reply
  • voi credetzi ca Lipa si cu Bellu ar fi adus ceva nou, un program revolutionar?..:))…oricum dupa alegerile astea fac pariu cu voi..ca ambii atat Bellu cat si Lipa ..or sa fie in staff-ul lui Petrache..:)

Leave a Comment.