Drama ţăranului român

În Comarna, cireşii aşteaptă încărcaţi. “Să cam rup crăcile de câte cireşe sunt”, vorba localnicului din reportaj. Le-ar vinde şi cu 50 de bani, afirmă cu jumate de gură, dar “nu vine nimeni să le ia”.
Drept urmare, ţărăncuţa trupeşă azvârle lada de cireşe pe câmp.

Mă gândesc că măcar la porci ar fi putut ajunge, nu împrăştiate pe câmp, după ce te-ai chinuit să le aduni. Dar reportajul devine dramatic; aşa au învăţat jurnaliştii că se face, la cursul de “Mahalagism şi pus poale-n cap”

Într-un final, ţăranii din Comarna găsesc şi cauza problmei. Importurile! Nu vine nimeni să le ia cireşele din curte, cu 50 de bani, din cauza cireşelor spaniole. Pentru că aşa sunt cumpărătorii, ai dracului.

Preferă să cumpere cireşe scumpe, culese prin ţări străine, (în al căror preţ s-au adăugat şi transporturi, depozitări) decât să le ia pe ale noastre cu 50 de bani.
Logic şi sigur adevărat, nu?

Astăzi, cireşele se vindeau cu 4 lei în Piaţa Berceni. În urmă cu o săptămână, costau 10. În urmă cu două, 15-20. Iar la începutul lui mai, 70-80 de lei/kg. Tăranii din Comarna le aruncă pe câmp. Prin zona asta a Iaşilor, o fi auzit lumea de compoturi, dulceţuri, sucuri? Cooperative, asociaţii agricole??
“Să cam rup crăcile de câte cireşe sunt! Nu vine nimeni să le ia.”

Nu cred că importurile sunt principalul inamic al ţăranului român. Problema se află în curtea lui şi se moşteneşte din tată în fiu. Este împământenită deja legenda ţăranului care munceşte din zori până noaptea, cu palmele goale, pentru juma de mămăligă şi un lapte bătut. Ţăranul veşnic muncitor şi sărac.
Drama ţăranului român este inadaptarea.

De la cireşarii din Comarna, care îşi culeg pomii pentru a-şi bate joc de roade. Până la vărzarii din jurul Bucureştiului, care plantează mii, zeci de mii de hectare, doar cu varză. Pentru că ei aşa ştiu, sunt vărzari din tată în fiu. Şi se plâng, în fiecare an, că au muncit degeaba şi vând varza cu 20 de bani/kg. E prea multă varză…Cine s-ar fi aşteptat?

Drama ţăranului român va continua, va rămâne la fel de muncitor şi de sărac; victima importurilor. Până când se vor consuma şi ultimele generaţii de inadaptaţi. Altele din spate nu mai vin. Copiii de la sat şi-au dat de ani buni seama că e mult mai rentabil să culegi cireşele spaniolilor, decât pe ale tale din Comarna.

Zburător, versificator şi prozator amator
Cărţi publicate: Povestiri de la Olanu şi Introspecţiile unui cocoş

2 Comments

  1. Noi am luat cireșe de la un nene venit din zona Botoșani, care aduce din grădina lui. A zis omul că la el în sat au venit italienii și au luat toate cireșele cu 2 lei, el nu le-a dat că lui îi convine să le dea direct la piață, mai bine, că oricum nu are așa de multe.

    Reply

Leave a Comment.