Covid: Epidemie de prostie

Trecut de miezul nopții, iar străzile din Leordeni bocesc cu stropi de abandon. Luminate, îmbietoare în a lor larghețe proaspătă și goală. Au fost părăsite de curând și da, le simt vulnerabile, mi-ar îndrăgi fiecare pas. Și de mi-ar săruta talpa piciorului, aș șchiopăta puțin, de teamă să nu le strivesc sărutul.
Pot doar să le privesc pe geam, singure și reci: poate noaptea asta împărțim un vis. Mai mult de atât ar fi ilegal!
Multe au devenit ilegale, mai puțin prostia. Să le scoatem în evidență pe cele mai stridente – caracteristicile epidemiei de prostie:

În primul rând, materia cenușie care i-a scos pe bieții militari în Piața Unirii. Iar când zic materie cenușie mă refer la molozul care îi ocupă spațiul intracranian respectivei ființe. Înarmați și echipați ca de război, cu Kalașnikovul pe piept și masca de zugrav pe nas, bravii militari păzesc Magazinul Unirea (închis și gol).

Asta în timp ce sistemul sanitar geme din lipsă de personal, popii împărtășesc duzine de octogenare smerite, țiganii nuntesc și bocesc cu șatra tot la drumul principal. Sunt localități din România unde singura corona cunoscută stă pe capul bulibașei. Dar hai cu taburile la kilometrul zero, că acolo se dă ora exactă! Să vadă poporul că mișcăm ceva.

A doua ființă specială, cu mult cenușiu în tărtăcuță, s-a gândit să copieze de la italieni modelul bătrânilor închiși în casă. Dar nu chiar de tot în casă, hai să îmbunătățim: Persoanele peste 65 de ani pot ieși din casă doar în intervalul 11:00 – 13:00.

Bătrânii singuri, care într-adevăr sunt obligați să cutreiere după medicamente și frunză verde, deseori își împart ultimii ani cu un câine. Pentru cei care cunosc câinele peste nivelul “cuțu face ham-ham!” nu este nevoie să explic idioțenia intervalului 11:00 – 13:00. Eh, asta este, oricum vine foametea, la garniță cu potaia!

Și fără câine, de ce 2 ore? De ce să scoatem simultan din case cea mai vulnerabilă categorie de vârstă?! Era greșit atunci când bătrânii făceau piața răsfirați de-a lungul zilei, care cum dorește. Foarte greșit! Soluția salvatoare este să-i îmbulzim pe toți de-odată în Profi, în farmacie și la taraba cu lobodă.

Noi nu prea înțelegem rolul și rostul carantinei; doar copiem de la vecini, ca prostul clasei, buche cu buche, iar acolo unde nu vedem bine mâzgălim un purceluș.
Bătrânii stau la coadă în Profi, iar pe mine mă amendează Garcea dacă hoinăresc singur pe stradă, la 1 noaptea. Că unde-i lege nu-i tocmeală.
Încă o lege imperios necesară: Știți parcurile goale din București? Alea unde mai alergau (ilegal, bineînțeles) cinci bezmetici răsfirați pe zece hectare? De astăzi se închid: aplauze!

Interziceți tot că nu-i mare scofală; orice cap de cretă poate semna o lege ori bate cu pumnul în masă. Dar cât aveți impresia că vă mai suportă populația? Dacă vă gândiți că moare Covidul în două săptămâni și primiți premii speciale pentru genialitate, mai am un singur dor: să vă pozeze cineva mutrele peste două săptămâni.

Toate grăirile de nivel înalt au duhnit a habarnism, cu răzgândiri schizofrenice și salturi din lac în puț.

Orban pare un profesor de geografie din Călimănești Băi, care a drojdit pe sub catedre vreo 40 de ani, și acum, chinuit de ramolisment, a ieșit în curtea școlii să delireze despre sectorul zootehnic al Subcarpaților de Curbură.

Premiu special pentru fostul ministru al sănătății căruia i-a fost suficientă o săptămână pentru a-și adulmeca propria prostie. De la așa putoare a rupt-o din loc.
Victor Costache, 25 martie, ProTv: “Toată populația Bucureștiului va fi testată pentru coronavirus, din ușă în ușă.”
Na, mai ziceți ceva…

Instituțiile noastre clădite pe înfrățeli și cumetrii se vor surpa peste noi. Pentru că am ajuns cu toții la cheremul statului, la competența celor care, timp de 30 de ani, au trebuit doar să fie, nu să gândească.
Dă-i cu subsemnatul, mă! Scuipă tot, și de mă-ta și de tac-tu, dacă vrei să ieși din casă!

Zburător, versificator şi prozator amator
Cărţi publicate: Povestiri de la Olanu şi Introspecţiile unui cocoş

Leave a Comment.