Corvidele lui Odin

Ţările nordice au cel mai delicat sistem de reeducare din lume. Şi nu mă refer doar la celebrul caz Breivik – cel care a ucis premeditat 77 de persoane, a fost găsit vinovat şi psihic responsabil, după care “pedepsit” să-şi petreacă următorii 21 de ani într-un hotel de 4 stele, dotat cu smart tv şi playstation.

Breivik nu a fost o excepţie, un răsfăţat al sistemului judiciar. Astea sunt legile lor! Genocid şi terorism? Hm, ai cam sărit calul. Fără măcar 9-10 ani de reeducare pe banii statului nu scapi. În timpul ăsta ai acces la fitness, spa, tot felul de tehnologii şi gadgeturi. Poţi chiar să termini 2-3 facultăţi. Gratis.

Bastoy este considerată cea mai drăguţă închisoare din lume. Este construită pe o insulă din (surpriză!) Norvegia şi arată aşa:

bastoy

Cum, unde este închisoarea? Uite-o aici!

bastoy-prison

Întreaga insulă este un mic paradis construit de statul norvegian în scopul reeducării şi reorientării oiţelor vikinge rătăcite. Deşi pare o închisoare de maxim confort şi minimă siguranţă, deţinuţii care o populează nu sunt neapărat din categoria “light” – clonări de carduri şi răpiri de cârnaţi. Nu, sunt infractori serioşi, respectabili.

Unul dintre ei, condamnat pentru posesie de droguri şi viol , s-a plictisit luna aceasta şi a evadat călare pe o placă de surf, vâslind cu o lopăţică de jucărie.

În Suedia, problema reeducării se pune cam la fel. Închisoarea nu este folosită pe post de sperietoare: “Dacă încalci legea, uite ce te aşteaptă!” În astfel de condiţii, nici nu ar fi posibil. Pentru nordici, închisorile sunt nişte pedagogi joviali, plătiţi de stat pentru a le prezenta frumuseţile vieţii celor supăraţi şi arţăgoşi.
Sistemul chiar funcţionează, vorbim de state în care corupţia nu există, iar infracţionalitatea tinde spre zero.

Un ultim amănunt despre legile nordicilor, înainte de a trece la punctul culminant al prezentării. În Suedia, cerşetoria este legală!
Acum, serios, oamenii ăştia chiar au întins prea tare coarda. Cât să mai reziste şi castelele lor de nisip?

Titlu din The New York Times – Poor E.U. Migrants Test Limits of Swedish Tolerance. Articolul integral AICI.

Traducere titlu: Ţiganii din UE testează limita toleranţei suedeze.

Să fie acesta începutul sfârşitului pentru paradisul nordic? Se pune la modul cel mai serios problema modificării legilor. Un sistem de reeducare tip Breivik este destul de rezistent. Terorism, genocid, 77 de morţi…sistemul rezistă. Un viol, nişte droguri, hai: ia-ţi lopăţica, sări pe placa de surf şi du-te!

Dar totul până la ţigani. Cum să rezişti în faţa lor cu aşa legi? Vine armata invadatoare şi tu o întâmpini cu alviță şi turtă dulce?
Am mare încredere în nordici şi în civilizaţia pe care au ridicat-o. Dar acum se confruntă cu testul suprem:

nunta tigani

Vor fi nordicii primii care rezolvă integrarea socială a ţiganilor? Niciun popor european nu a reuşit asta în ultimii o mie de ani. Sau vor ajunge în colaps, asemeni unui organism pur, nevaccinat, plecat să viziteze Africa?

Zburător, versificator şi prozator amator
Cărţi publicate: Povestiri de la Olanu şi Introspecţiile unui cocoş

4 Comments

 1. Să tot faci fapte în Norvegia, mânca-ți-aș . Acolo mă mut. Sau in Suedia. Boierie. Stai pe insulă, boier. Pai l-aveam pe unu pe Rahova, care facuse si-n Norvegia cateva luni de parnaie. Ce vorbești, mă, manca-ti-as pula ta, mai tare ca la pensiune.Mic dejun, cafea lapte, croissante, ce vrea pula ta, ce mă nu mai povestesc, mancare de rupi. Frigider, tv plasma, tot ce vrei dotari, baie apa calda non stop. Baga la TV, canal porno in Norvegia, toata noaptea. Tot ce vrei, toate conditiile.Prin Olanda sau nu mai stiu pe unde zicea unu, iti da si-o renta, o alocatie de 500 euro pe luna. Te doare-n pula la puscarie. Vine: presa la nas, mancarea la nas, ti-alegi tu, tot ce vrei. Noi in comparatie cu ei, suntem lagar. Ar mai fi penintenciarul Gaesti si alte cateva din tara care s mai moderne dotate mai ca lumea, dar mai avem pana sa ne civilizam ca astia. Da, nordicii sunt intr-adevar superiori, civilizati. Fiindca respecta fiinta vie. Nu conteaza ca ai violat omorat furat etc. ASta e natura umana oricine poa sa greseasca. Pedeapsa nu e tortura, ci LIPSIREA DE LIBERTATE. Deci asta tre sa fie pedeapsa, izolarea, sa nu mai poti lua contact cu societatea. Dar in rest tre sa ma respecti nene, ce pula mea, sunt om, nu e vina mea ca sunt om, asta e. Ma pedepsesti lipsindu ma de libertate, dar in rest tre sa imi asiguri conditii civilizate bune ca altfel suge pula.

  Reply
 2. Corbane da ce pula mea mă tot scrii de puscarie in ultima vreme? te bate gandu sa experimentezi si tu? hahahaha. L-aveam pe unu la parnaie, COSTICĂ BULANGIU, zicea că el a căzut de curiozitate la pârnaie. ahahahaha. Si-așa e că căzuse pt 2 tricouri polo si-o sticla de whiscki. scothch. hahahahahahahaha

  Reply
 3. Vrei si tu sa se indigneze comentatorul roman cinstit si sarac. Ce conditii au criminalii aia acolo! Dar cum arata puscariile la ei, Bastoy de exemplu!

  La Bastoy ajung, in general, cei care si-au ispasit mare parte din pedeapsa. De obicei, doar cei cu pedepse mari. Iar asti isi petrec acolo, in medie, ultimul an si jumatate. Inchisoarea, care are scopul de a reeduca, functioneaza, tinand cont ca doar 16% dintre cei pusi in libertate recidiveaza. 70% in Europa, la fel in USA. Recidiva inseamna cheltuieli foarte mari, criminalitate, nesiguranta cetatenilor etc. Ceva de evitat, asadar.

  <>

  Breivik, desi a fost scos de la izolare, practic traieste tot izolat intr-o inchisoare de maxima securitate. Este izolat, dar are in camera un televizor, un playstation si o masina de scris. Extraordinar! Vreau si eu toata viata in puscarie de maxima securitate cu playstation si masina de scris.

  Breivik este condamnat la 21 de ani de inchisoare, pedeapsa maxima la ei, dar cel mai probabil isi va petrece toata viata in inchisoare, fiind acuzat de terorism si genocid.

  Cat despre facultatile pe care le face Breivik: “Dag Harald Claes, the head of the university’s politics department, told Dagbladet that if Breivik is permitted to study, he will not be able to pursue a full degree, as five out of the nine modules in the course require students to take part in seminars and face-to-face meetings, something Breivik is not permitted to do under his prison regime. In 2013, Breivik was admitted to study a single preparatory politics module”

  Reply
  • Săracul Breivik! O să aibă probleme cu recunoaşterea licenţei. Ce să ne mai facem..

   Dacă a fost condamnat pentru 21 de ani, cum îşi va petrece toată viaţa în închisoare? Moare de tânăr, primeşte o extensie aşa, “din burtă”? Cum functionează exact petrecutul ăsta pe viaţă în închisoare?

Leave a Comment.