Corniţă albă

happy_lamb_by_friendfrog-d6e0ycgŢop, ţop, corniţă albă, bucălaiule!
Îţi joacă ş-acum puful în iesle, în vânt, în hore de gâze, cu iz de pământ. Reavăn de laptele supt. Vărsat printre buze, din sfârcul călduţ.

Ţop, ţop, corniţă albă, zurbagiule!
Te plânge grinda când picură tăciunii în paiele seci. De-ar fi ştiut că te duci, te întreba unde pleci.

Să-ţi împrumute scoarţa de stejar. Să-ţi copere cu ea inima dulce, ferită de amar.
Amarul lacrimilor din ochi stinşi picurate; prelinse pe seul coastelor sfârtecate.

Ţop, ţop, corniţă albă, atârnatule!
Pari mai lung cu gâtul căscat din nările mucioase până la piept. Te leagănă grinda în funie ca pe haiduc în şiret. Copitele slobodă sângele fiert. Miroşi a lapte crud, sub blana de lamă crestată, smucită dement.

Se uită mă-ta la tine mirată. Nu ştie dihania cea roz ce-şi leagănă inima spartă.

Zburător, versificator şi prozator amator
Cărţi publicate: Povestiri de la Olanu şi Introspecţiile unui cocoş

20 Comments

  1. Ok Dani, dar mananci miel? Mananci carne? Ca daca mananci, atunci iti dai seama si singur ca esti ipocrit. Daca nu mananci, deja te plac. Punct care pare mult mai pacifista decat barbatii carnivori de aici de pe blog, nu mananca nu? Sau macar asa sper…

    Reply
    • Baga punctisor la pulpite si costite de miel de zici ca nu-i adevarat :))
      Textul de mai sus nu e un demers activist pentru salvarea animalelor blanoase si dragalase, apropo..

    • De-abi astept. La ceaun, pe gratar, in protap, cum o fi.
      La fraza cu dihania roz atarnand de funie mi-am facut asa o pofta; simteam apa in gura :))

      Mi-a mai venit in minte o reteta spectaculoasa: Berbecut in pamant. Se tunde, se scot matele, se indeasa cu legume, se tavaleste prin argila, se face o gorapa, se pune jar pe fund, berbecul peste jar si se acopera cu pamant. Se dezgroapa ziua urmatoare.

    • Dani,
      se numeste “deliciul iadului”.

      Ca sa reuseasca bine, e nevoie insa si de acces la jar, printr-un canal separat in pamant (in 24 de ore mai trebuie alimentat cu jar), care este totodata si sursa de oxigen pentru jar. Nu trebuie mult aer, doar atat cat sa scoata toata energia din jaretec si sa pastreze temperatura constanta intre 80 si 100 de grade C…

  2. Mda…Nici nu prea aveam asteptari…E o barbarie, dar cum e o barbarie practicata de o larga majoritate e considerata acceptabila. Totusi, care dintre voi sunteti in stare sa va taiati singuri mieii? Si care era scopul demersului tau Dani?

    Reply
    • Olivia, omul este un animal omnivor. Adica se hraneste cu plante si animale. Chiar asa, atunci cand te uiti la un documentar cu leii care alearga antilopa, de partea cui te plasezi? Vrei sa moara antilopa sfasiata de leoaica, sau sa moara leoaica de foame?

    • Care demers, Olivia?
      Tu ai auzit de poezie, de fiori si sentimente puternice, generate de compasiune si empatie pe deoparte si de macel, barbarism pe de alta parte?
      Cand se intilnesc asemenea trairi extreme in exprimarea artistica, noi vorbim de literatura, tu se pare ca vezi doar ipocrizie:)))

    • Apropo de ce a spus Olivia. Acum ceva ani, bunică-mea m-a pus să tai gâtul unei găini pentru a face o supă. După lungi refuzări și tocăniri la cap, iau cuțitul în mână, apuc găina de gât, îi îndes capul în gardul făcut din plasă de sârmă și, de pe partea cealaltă, încep să îi tai gâtul. Acea senzație pe care am simțit-o în mână… Brrr, NEVER, EVER AGAIN!

  3. Phooa…ce argument mi-ai dat Dani…Ca sa vezi chestie eu n-am mai mancat carne de vreo 10 ani si n-am mai murit. Leoaica spre deosebire de tine nu are alta optiune. Tu ai, dar ptr placerea ta de a simti 10 minute gustul de miel ti se pare in regula ca un miel sa fie tarat de langa mama lui in tipetele lui si ale ei, sa fie atarnat cu capul in jos si sa-i fie taiat gatul. In caz ca nu te-ai gandit la asta, intre puii tuturor speciilor diferentele sunt doar de aspect. E la fel de ok cu a lua un copil de o luna de langa ma-sa in urletele lui si ale ma-sii care stie ca il omori si a-i taia gatul ca sa-l mananci. Cine zice ca muschiuletul de bebelus nu e bun? Voi puteti sa gasiti 1000 de scuze si explicatii, si stiu ca e ceva frecvent, dar atunci cand vad pe cineva care mananca miel, vad pe cineva care ar taia capul uni bebelus, si care chiar a taiat deja capul unui bebelus de oaie, ca sa nu manance legume, care nu sunt chiar asa bune…

    Reply
    • Atunci cand mananci un bob de strugure, nu auzi plansetul celorlalte boabe din ciorchine? Sa stii ca si plantele sunt vii. La fel ca bebelusul de oaie si ca noi.

  4. Dani, cand bobul de strugure o sa se zbata si o sa tipe, o sa se uite la restul ciorchinelui sperand sa-l poata apara, atunci comparatia o sa tina. Pana atunci, nu. Iar legat de alimentatie, nu te gandi ca sunt raw-vegan, ca aia e o alimentatie costisitoare, intr-adevar. La mine se mananca chestii care chiar sunt ieftine, cum ar fi acum spanac, loboda si alte asemenea, iarna legume congelate ca mazarea, sau fasolea pastai, vinetele, chestii conservate de genul zacustii, soia, ciuperci, citrice, diverse. Oricum, se mananca lucrurichiar ieftine, iar eu nu am problemele de sanatate pe care le avea mama la varsta mea, care mama e complet carnivora. Si plateste cu crize de colecist, pietre la rinichi si alte asemenea, dar are ambitie ca si voi si nu se lasa. Ce pot sa zic Dani, eu nu cred ca raul pe care il facem pur si simplu se duce asa in lume. Cred ca se mai si intoarce, dar oricum, nu de aia ma abtin sa-l fac, ci ptr ca ma face sa ma simt rau pe dinauntru. Sa omori puii altor specii si sa zici ca e ok e ca si cum ai zice ca e ok sa fie omorati puii de om , dar doar de catre alta specie. Adica nu e rau sa omori, doar canibalismul e naspa. Pana o sa ajungeti si voi la concluziile mele si o sa va hotarati sa faceti o schimbare care nici macar nu e rea ptr voi, e doar o schimbare, si anume sa renuntati la carne, eu ma duc la supa mea de spanac care chiar daca e greu de spalat e demential la gust si nu a urlat si nici nu s-a zbatut cand a fost cules 🙂

    Reply
    • Olivia, eu nu m-am referit doar la costul hranei, ci si la stilul de viata. Tu iti permiti sa mananci loboda si ciupercute. Dar sunt curios cum poti atinge o norma de 5 mii de calorii doar din frunzisoare si legume. Nu ma apuc sa iti dau exemple cu scafandri, piloti, pompieri, sportivi, taietori de lemne, tarani care muncesc toata ziua la sapa, coasa, etc.
      Cel mai bun exemplu este Pierre. Pai fara juma de kil de slana crezi ca rezista Pierre in viscol imbracat in camasuta? Puteai sa torni in el un sac de loboda, ca il gaseai sloiete dupa 5 minute 🙂

    • Legat de intrebarea cu sacrificatul.. Nu, nu tai animalele. Decat sa omor cu mana mea un miel sau un purcel, mai bine testez cate zile o duc in regim de mere padurete. Bine ca exista altii mai curajosi decat mine care imi fac treaba murdara si imi aduc copanelul la bot.

  5. Eu admit că n-aș muri fără carne și că-s conștient că e pură plăcere. De aia îi consider ipocriți pe cei care condamnă vânătorii dar consumă animale, pentru că tot de plăcere e vorba.

    Dani, sunt alternative vegetariene extrem de bogate în energie/proteine dar ți se apleacă naibii să bagi saci de soia în tine non-stop cah cah cah

    De altfel sunt de acord că vegetarianismul din motiv de suferință animală e un lucru care arată evoluția umanismului, păcat că evoluția asta se vede în lucruri oarecum ușor de făcut și de pozat în ființe superioare – când vine însă vorba de lucruri care ne deranjează pe loc se duce naibii toată spoiala asta de entități evoluate.

    Și încă o mică obiecție, capacitatea de a te zbate nu ar trebui să fie un indicator pentru ce e în regulă să mănânci și ce nu… nu o văd ca pe o chestie extraordinar de corectă sau care dă exact nivelul spiritual al mâncării – poate peste ceva milenii o să ne dăm seama că stejarii sunt de departe superiori în conștiință râmelor care se zbat a naibii de tare când le pui în cârlig.

    Reply
  6. Hai frate..V-ati obisnuit sa mancati carne. Atat. E doar obisnuinta. Eu reusesc sa-mi schimb obiceiurile destul de usor daca asa decid ptr ca nu ma cramponez in indeea ca trebuie sa fie asa. Daca ai o urma de bunavointa poti. Si credeti-ma ca mancarea fara carne e foarte buna la gust, important e sa pui chestii aromate. in fapt nici carnea asa goala nu e chiar extraordinara. Eu de exemplu gatesc relativ simplu ca nu-mi place sa-mi complic viata inutil. Dar ceapa, usturoiul, cimbrul, piperul, busuiocul, uleiul de masline si alte asemenea dau gust cam la orice, ca sa nu mai zicem de dulciuri ca alea chiar nu au legatura de nici un fel cu carnea. Pe bune. Nu e greu deloc sa nu mananci carne. Tata mai vocifereaza sa mai fac macar peste din cand in cand, dar in rest n-am plangeri si nu mi-a mai ramas o mancare nemancata de nu stiu cand. Deci cum ziceam, e o chestie de alegere, nici macar nu e in sine o renuntare ca nu va lasati de mancat. Renuntare e la fumat de exemplu, dar aia e alta discutie. Si Hary, chestia e ca bietii miei ar prefera sa fim toti vegetarieni, despre asta era discutia. Despre faptul ca daca alta specie mai puternica ne-ar manca copiii nu ni s-ar parea nimic acceptabil in asta.

    Reply

Leave a Comment.