cine suntem?

Vlad, tot discursul tau este logic corect, ai o imagine cat se poate de rationala si determinista a realitatii care ne inconjoara.
La tine, si cred ca la cei mai multi oameni in ziua de astazi, totul se bazeaza pe relatii gen if-then, pe cauze si consecinte. Daca esti badaran cu mine, sunt si eu badaran cu tine. Nu ma respecti, nu pot sa te respect. Si invers. Esti bun cu mine, sunt bun cu tine. Ma intelegi – te accept, nu ma intelegi – esti un potential dusman. Ai absoluta dreptate, asa functioneaza lumea in care traim.

Dar fix aceasta ratiune si logica, nu ne ajuta nicicum, in Romania de astazi. Nu suntem fericiti, nu suntem multumiti de nimic, nu avem incredere in nimic.
Pentru ca realitatea care ne inconjoara, nu ne determina, nu ne motiveaza nicicum sa fim mai buni, sa avem respect si intelegere unul fata de celalalt. Dimpotriva, ne determina sa fim egoisti, agresivi, miserupisti, nemultumiti, iritati, etc… Fiecare cetatean al acestei tari, se simte neindreptatit, furat, jignit, umilit si proiecteaza aceste sentimente asupra celorlalti din jur. In special asupra celor care simt si gandesc altfel decat ei. Sau cred ca sunt asa.

Starea de spirit in Romania (si tot mai mult in lume), este consecinta acestei lumi decadente spiritual, acestei realitati materiale, cauzal-deterministe, lume care se invarte in jurul ei neputincioasa, incapabila sa iasa din cercul vicios in care se afla.

De multe ori am trait acest lucru aici pe blog. S-au scris articole rationale, mai mult sau mai putin atacatoare, la adresa celor care sunt altfel, de exemplu comunisti-nostalgici, care gandesc “gresit”, adica prost, si traiesc in alta lume, de mult trecuta si urata. Reactia celor care s-au simtit vizati, a fost pe masura: violenta, agresiva, irationala. “If-then”. Ma faci prost, te injur. Eu nu vreau sa te injur, dar tu m-ai provocat, tu ai inceput. Dupa care noi concluzionam superior, ca asa e romanu, prost, incapabil sa fie rational, sa inteleaga corect mesajul din articol.

Din pacate nu am facut nimic altceva, decat sa ne luam de cel pe care l-am vazut in oglinda. Pentru ca imaginea pe care o avem despre cei din jur, nu este nimic altceva decat reflectia propriei noastre fiinte.

Uitam din pacate ca suntem tot ceea ce gandim si simtim. Culorile, muzica, credintele, iubirea, gandurile, frica, ura, suntem noi. Este mintea noastra. Mintea este aspatiala, nu face parte din lumea spatio-temporala, cauzal-determinista, din care face parte organismul nostru, de exemplu. Mintea este o lume distincta, indeterminata, neconditionata, este dincolo de legile cauzal-deterministe, specifice lumii spatio-temporale, la care organismul nostru se raporteaza.

Problema este ca ne-am pierdut libertatea spirituala, specifica mintii noastre, lasandu-ne prinsi in capcana acestei lumi materiale, cauzale, spatio-temporale.

Iubirea, respectul, dorinta de bine, este in esenta libera, neconditionata. De aceea suntem capabili sa iubim cu adevarat (neconditionat), suntem in stare sa respectam oamenii, fara ca ei sa ne respecte pe noi. Suntem capabili sa facem bine, fara nici o explicatie, fara nici un motiv logic.

Ceea ce ne diferentiaza pe noi, oamenii, de oricare alta fiinta si entitate vie, este tocmai aceasta constiinta a noastra (in cazul romanilor, spiritul crestin), acest liber arbitru care poate interveni atunci cand lucrurile merg prost. Acesta este rolul mintii noastre, al liberului arbitru, al constiintei, al spiritului crestin, de a ne salva in vremuri grele, din situatii care aparent nu mai au nici o solutie rationala.

Ceea ce s-a intamplat la aceste alegeri, este cea mai buna dovada ca constiinta noastra, este un adevarat liber arbitru, care are capacitatea, de a schimba realitatea si mersul istoriei.
Oamenii in diaspora au avut un comportament irational, au actionat neconditionat, stand la coada ore intregi, suportand frigul, oboseala si umilinta, fara sa aibe nici cea mai mica siguranta, ca votul lor va conta, ca ei vor putea schimba rezultatul alegerilor. Dimpotriva. Toata lumea era sigura ca nu se va schimba nimic. Dar s-au incapatanat sa voteze. De ce? Pentru ca asa le-a dictat constiinta.

Constiinta celor din diaspora, a activat constiinta celor din tara. Prin intermediul mass-mediei, facebookului si online-ului.
Si Ciprian a votat cu constiinta. El era decis sa mearga sa-si anuleze votul. Asa cum a facuto in turul 1. In ultima clipa, constiinta l-a indemnat sa voteze cu binele. Insa pana si el a fost convins, ca Iohannis nu are nici o sansa. A spus intr-un email, ca e sigur, ca in final Ponta va castiga cu 52-48. Asa-i dicta ratiunea.

Asta a fost si mai este problema tuturor analistilor, care nu pot intelege cum s-a putut intampla o asa rasturnare de situatie. Parerea mea este ca nu online-ul si nici Facebookul, cum s-a tot spus, a scos oamenii la vot. Daca ar fi fost asa, atunci ar fi existat deja un precedent in online. Campanii de mobilzare au existat destule in online, fara sa se fi intamplat ceva asemanator. Vezi si primul tur de scrutin. Pana la acest tur 2, toti specialistii au spus ca online-ul reprezinta 5 % din electoratul activ si ca nu este capabil sa mobilizeze oamenii. Acum de-odata se spune, ca a inceput o noua era, ca de-acum incolo se vor castiga alegerile in online. Sincer, eu nu cred asta. Facebookul si online-ul au fost doar un mediu, care a unit constiinta oamenilor, construind o emotie imensa, mobilizanta.

Dorinta neconditionata de a face ce trebuie, de a face ce le dicteaza constiinta, a celor din diaspora, a activat constiinta oamenilor (indecisi, resemnati si neincrezatori) din Romania, scotandu-i la vot. 

Ce a vrut sa transmita Ciprian, este ca acelasi lucru trebuie sa facem si in viata de zi cu zi. Trebuie sa apelam la constiinta noastra in continuare. Sa nu cadem din nou in aceeasi capcana, din care toti impreuna am reusit sa scapam, pentru un scurt moment, in ziua alegerilor.

Trebuie sa incetam sa ne comportam agresiv fata de cei care sunt altfel decat noi, mai ales fata de cei slabi ai societatii, adica fata de batrani, handicapati, someri si asistati. Ei trebuie sa-si gaseasca locul, rolul si rostul in societatea aceasta, alaturi de noi. Trebuie sa avem grija de ei, sa-i ajutam sa-si pastreze sau sa-si recastige demnitatea. Vorbesc la modul general, desigur.
Nu trebuie sa fim egoisti si aroganti si sa ne raportam tot timpul numai la noi si la nevoile noastre! Nu trebuie sa ne enervam pe batrani, pentru ca nu vor sau nu pot sa fie ca noi. Trebuie sa aratam intelegere si respect, neconditionat. Acesta este singurul mod, prin care putem sa schimbam cu adevarat ceva, si sa-i recastigam alaturi de noi. Suntem capabili de asa ceva, trebuie doar sa vrem.

Si in momentele, cand vedem ca nu avem cu cine, ca nu putem sa avem castig de cauza, sa nu uitam cine suntem. Sa ne amintim, ca nici un scop, oricat de nobil ar fi, nu scuza mijloacele.

“Decat sa fiu marlan, mai bine pierd alegerile”.

Spatiul nu a fost niciodata problema mea, nici timpul. Infinitul si vesnicia in schimb, ma omoara…

12 Comments

    • apropo, cartea este pe piata fix de inainte de turul 1. A incercat sa faca campanie cu ea, mai ales in turul 2, dar nimeni nu a bagato in seama. Acum ca a iesit presedinte, toti se bat pe ea…:))

  1. Mie mi se pare că pe Reacții fiecare o ține pe-a lui. Fără să încerce să înțeleagă exact ce-a spus celălalt şi mai ales fără să țină seama în vreun fel de părerea celuilalt.
    Eu de exemplu am înțeles cu totul altceva din articolul lui Vlad. Cumva mult mai aproape de sensul vorbelor lui (evident, asta cred eu; dar şi eu şi Vlad suntem oameni de Litere…)

    Reply
    • Anatati, pe reactii, fiecare are vocea lui, parerile sunt de foarte multe ori impartite.
      Faptul ca tu ai inteles cu totul altceva decat mine, din articolul lui Vlad (desi ma indoiesc serios de acest lucru), nu inseamna ca eu l-am inteles gresit…

      La fel, nici faptul ca ai citit ce am scris eu, nu inseamna automant ca ai inteles, ce am vrut sa explic.
      Asta nu inseamna insa ca nu incercam sa intelegem exact ce a spus si nicidecum ca nu tinem seama de parerea celuilalt.
      Putem sa avem perspective diferite asupra aceleeasi realitati.

      Eu am avut un mesaj de transmis. Articolul acesta nu trebuie inteles ca un raspuns sau o critica la adresa celor scrise de Vlad.

      Articolul si comentariile lui Vlad, doar m-au inspirat sa-mi expun gandurile legate de constiinta umana si rolul ei in viata noastra.

  2. O singura precizare am – nu merg pe principul esti badaran cu mine sunt badaran cu tine, esti bun cu mine sunt bun cu tine ci pe unul asemanator dar putin nuantat: esti badaran cu mine sunt badaran cu tine, nu esti badaran cu mine sunt bun cu tine.

    E usor sa fiu perceput drept un tip rautacios si agresiv dupa comentariile mele pe net, dar astea sunt discutii rationale despre chestii de obicei generale sau replici dure la adresa unor ciumpalaci idioti care nu inteleg un tex dar tot comenteaza pe el, sau dupa stilul in care ma stropsesc cand ceva nu merge cum trebuie la un proiect in care sunt implicat. Nu este insa o oglinda a modului in care traiesc offline, pare greu de crezut dar nu ies la vanatoare de pontisti sau batrani.

    Uite, in episodul cu suspendarea permisului pot sa pun pariu ca tu ai fost convins la inceput ca eu mi-am batut joc de domnul politist si de asta am ramas fara carnet, ba am impresia ca m-ai si luat la rost pe chestia asta, realitatea era insa diametral opusa.

    Cu alte cuvinte cand e vorba de o discutie logica in care analizez ceva, compasiunea si sprijinul de solidaritate nu fac decat sa incetoseze firul rationamentelor si nu le iau in calcul, exact din cauza asta.

    Viata insa nu e o discutie logica.

    PS. Chestia cu individul vede in jur o reflexie a propriei persoane este pentru mine una dintre cele mai perverse si aburitoare sintagme pe care le vad vehiculate in ultimul timp si are o aplicabilitate corecta atat de restransa incat zau ca nu merita amintita.

    Reply
    • Vlad, te cunosc personal, nu consider ca esti un tip agresiv, chiar dimpotriva. Esti un om bland, mai degraba introvertit, ingandurat. Asa cum este orice scriitor talentat…:))

      Comportamentul tau in online este uneori diametral opus cu cel pe care-l cunosc eu. Ceea ce ma face de multe ori sa zambesc. De multe ori vad doar refulare si provocare in textele tale, foarte bine scrise.

      Ideea este ca tot ceea ce gandim si simtim, suntem. Prin urmare si felul tau altfel de a fi in online, te reprezinta.
      Eu nu am o problema cu asta. Nici eu nu sunt mai breaz, si eu am refularile si agresivitatile mele. Toti le avem.
      Eu sunt poate doar mai detasat din multe privinte decat tine, vad lucrurile de multe ori din alta perspectiva, mai optimista, mai empatica si increzatoare in oameni. Thats all.

      “In episodul cu suspendarea permisului pot sa pun pariu ca tu ai fost convins la inceput ca eu mi-am batut joc de domnul politist si de asta am ramas fara carnet”

      Nu, chiar deloc. Am fost doar suprins de motivul pe care l-ai invocat, adica de ce l-ai depasit pe ala din fata ta pe linea continua… A fost ca si cum l-ai rugat pe politist sa-ti ia carnetul…:))

  3. Hary sunt de acord cu ce spui/scrii.

    Sunt multe idei frumoase in ce scrii, principala este haide sa continuam sa mergem cu constinta, sa intelegem ca inima este tot un organ al cunoasterii, superior ratiunii.

    Cumva sa renuntam la chestiunea ce nu se poate demonstra stintific (matematic) nu are sens. Daca nu facem asa Duminica Ponta castiga cu 52-48 🙂 sau chiar mai bine.

    Concret ce fac eu azi ca sa continui ceea ce am facut Duminica si sa dau nadejde de mai bine celor din jurul meu.

    Ce?

    Reply
    • Exact acesta este mesajul care am vrut sa-l transmit.

      Sunt totusi constient ca nu putem merge inainte doar cu constiinta, intro lume determinista la care trebuie sa ne raportam zi de zi.

      Dar trebuie sa ne folosim si constiinta in multe decizii importante pe care le luam, mai ales atunci cand simtim ca nu mai putem inainta, atunci cand ratiunea nu ne mai ajuta nicicum, atunci cand speranta e pe duca. Adica fix in vremurile pe care le traim astazi in Romania.

      Eu consider ca constiinta este pur mentala, nu are nimic comun cu inima care este un organ, ca si creierul nostru, captiv in lumea materiala, spatio-temporala. Inima si creierul urmeaza legi cauzal-deterministe. Ocupa un spatiu si timp si este definita prin interactiune.
      Mintea, care este si constiinta noastra, este insa indeterminata, adica libera de aceste legi.

    • In sensul acesta am zis inima, nu ca organ fizic, cu ca organ spiritual. In fine, pana una alta maine sun sa incerc sa vand la niste clienti 🙂

Leave a Comment.