Ce au în comun România şi Gabon

messi1
Mare scandal în presă după vizita lui Messi în Gabon. Scopul vizitei? Temelia stadionului care va găzdui 2017 Cup of Nations. Detalii AICI.
Sămânţa de balamuc nu a fost mormanul de lire inventat de presa fabulatorie. Gabonezii, în frunte cu partidul din opoziţie, s-au simţit profund jigniţi de vestimentaţia lui Messi:

“When you’re called Lionel Messi and you’re a multi-billionaire, you don’t have the right to present yourself to officials of a republic, even a banana one, with your hands in the pockets of a ripped, tattered pair of shorts.

Gabon isn’t a zoo. We don’t know what the Argentine came to Gabon for, but we at least have the right to denounce his negligence and his lack of respect for standards and principles. We are uneasy with Messi’s attitude and his attire. Only for these reasons, linked to respect for the host country, do we condemn the footballer’s indelicateness, to say the least!”

Asta îi macină pe politicienii gabonezi. Nu contează că sunt “o republică bananieră”. Ei vor să întindă covoare roşii peste ţărână şi putregai, pe care să defileze Messi îmbrăcat la 4 ace.

Cum să apari în tricou şi pantaloni scurţi, pe scara avionului privat, atunci când întregul alai gabonez te aşteaptă în costum? Au dichisit-o până şi pe diva locală, special pentru tine – Floare albă de plastic în păr şi costum tradiţional de muls rinocerul:

messi2

S-o fi simţit asta mică ofuscată. N-a peţit-o Lionel după obiceiul locului. Ceva trebuie să fi făcut, dacă apar comunicate oficiale din partea partidelor politice.

Ce m-a distrat şi mai tare a fost reacţia românilor din online la aflarea veştii. “Ce ţăran! Ce necioplit! Ce incult! (plus toate ocările arhicunoscute cu piticul autist) Cum să nu apari îmbrăcat la costum? Cum?!”
Sute şi mii de păreri, care mai de care mai avizate, despre cum ar fi trebuit să se echipeze Messi. Lipsă de respect pentru gabonezi, dom-le. Arogant şi lipsit de respect! I-a jignit pe fraţii noştri de peste Mediterană.

Nici eu nu cred că Messi s-a îmbrăcat corespunzător. Dar în mod sigur a nimerit mai aproape decât alaiul gabonez. Atunci când te duci la un eveniment, te echipezi în funcţie de natura evenimentului, nu în funcţie de persoanele prezente. Dacă mergi la bâlci, să te dai în tiribombă (asta mi-a venit în minte) şi toată gibonimea satului poartă sacou de plastic şi ciocate, înseamnă că trebuie să faci la fel?

După noile reguli ale lumii civilizate, spre care tindem opintit şi noi, toţi oamenii sunt egali. În concluzie, trebuie să te îmbraci la fel, chit că te întâlneşti cu preşedintele Gabonului ori cu respectabilii culegători de banane. Şi atunci, cum facem diferenţa? Când purtăm fracul şi când chiloții franjuraţi?
R: Acţiunea la care vom asista. Natura evenimentului, asta este singura variabilă care contează.

Cu ce scop s-a dus Messi în Gabon? Să inaugureze temelia unei clădiri. Să lipească bolţarii cu mortar, nu să deguste brânzeturi, nici să valseze cu diva locală. Uitaţi-vă bine la prima poză, cea în care ţine mistria. Cine pare mai inadecvat în peisaj? Messi, în tricou, sau zâmbăreţul împopoţonat la cămaşă şi sacou?

Ştiu că nouă ne place să purtăm costum la 40 de grade, atunci când cărăm pepeni în piaţă. Sau când mergem la serviciu pe bicicletă, să ne curgă toate zemurile dorsale în pantalonii de lână. Suntem nişte eleganţi, toţi ne cunosc. Dar hai să fim o lecuţă mai îngăduitori cu Lionel Messi. Îi era prea cald să care bolţari în salopetă; a preferat pantaloni scurţi şi tricou.

Ce au în comun românii şi gabonezii?

În primul rând, eleganţa. Se ştie. Gustul rafinat în materie de vestimentaţie şi conduită.

În al doilea rând, spiritul patriotic. Doamne fereşte să vină cineva în vizită, îmbrăcat aiurea. Ne insultă vatra şi poporul. Ne desconsideră, au impresia că suntem “republici bananiere”.
În rest, pot face orice. Luaţi fabrici, păduri, aur, petrol, ape, munţi, ce vreţi voi. Dar atenţie cu vestimentaţia, cu glumiţele şi cu aluziile rasiste. Că noi avem demnitate, da?

Zburător, versificator şi prozator amator
Cărţi publicate: Povestiri de la Olanu şi Introspecţiile unui cocoş

3 Comments

 1. Messi din pacate are doar geniu fotbalistic. In rest e un copil, are minte de copil. Iar acum s-a imbracat ca un boschetar. Nu te duci in frac, dar nici in halul asta. Că nu s-a dus sa munceasca zilier la cineva. Ce naiba. E o vizita oficiala, te primeste seful de acolo, te respecta, basca l-a si platit, si tu apari ca la o plimbare in parc? Nu se face.

  Si ca sa glumim putin, uite asa trebuie sa se imbrace macar, o uniforma ceva, cizme, dacă tot era chitit pe munca hahaha

  https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/3c/Bundesarchiv_Bild_183-R27373,_Reichsautobahn,_Adolf_Hitler_beim_1._Spatenstich,_bei_Frankfurt.jpg

  Reply
 2. Ma batea gandul sa scriu si eu ceva pe o tema inrudita,dar mi-a fost prea lene…doar sunt roman.)))Mai exact despre celebrul ”asa se face”.Ma scoate din minti expresia asta folosita ca argument suprem.
  Recomand pentru lectura ”Psihologia poporului roman” (Constantin Rădulescu-Motru).
  Mai pe scurt, nu e crima mai mare in ochii poporului decat sa incerci sa iesi din turma.
  Urasc din tot sufletul modul cum sunt organizate nuntile, inmormantarile, botezurile. Totusi, imi pare rau ca nu am participat la ultima(pentru ca de obicei la nunta, mare parte din compatrioti printre care ma numar si eu, mergem sa dam banii inapoi ca la banca).Ei bine, la nunta asta mirele si mireasa au hotarat sa se-mbrace cum i-a taiat capul.O sa revin saptamana viitoare cu poze.Ce n-as da sa fi fost acolo, sa aud comentariile ”pastratorilor de traditii”.

  Reply
 3. Nu e bă nenicule. A comis-o messi. Nu te imbraci asa ca o zdreanta la un eveniment de genu asta, cand te intalnesti cu sefu de stat. Si-ti zic io ca dacă venea la noi, nu venea așa in zdrente. Oricum, eu nu-l mai sufar pe Messi de cand s-a tatuat ca un sclav. N0are minte, n-ai ce sa-i ceri.

  E un sambure de adevar in zicala haina face pe om. Nu doar haina, dar conteaza frate. Poti sa fii tu oricine, si printu Charles daca te imbraci asa la un eveniment d-asta sau alta ocazie de genu, TE FACI DE CACAT. CLAR. Si cu atat mai mult daca esti o persoana importanta, publica , vedeta ca Messi. A comis-o .

  Dar noroc cu mine fratilor! Noroc cu mine! Va veti intreba de ce? Pai simplu. Ce credeti c-am facut? I-am scris presedintelui Gabon, si i-am zis ca vin cu Salam sa reparam greseala, pentru o infratire a popoarelor naostre, si pt a ii arata eu ce inseamna ETICHETA SI BUNUL GUST! Si ce credeti? Nu ma duc singur, il iau pe lautarul meu favorit, Salam! Deja l-am arvunit, am aranjat cu el. Sa vezi ce sistem GABONEZ O SA FACEM ACOLO! Si dam si-un concert in Camerun, manca-v-as! Le cantam la pigmei si la papuasi, sistemul pe care nu l-au auzit in viata lor!

  Solo! Si de la mine pentru seful ala mare din Gabon, domnul ALI BONGO OMDIBA! Sa-i traiasca fata! Pt fata domniei sale,Malika Bongo Ondimba, face Salam bucata asta ! Auzi ce zice!-

  Am frumusete de fată
  Și ea este africancă!
  E frumoasă fata mea
  Cântă Salame pentru ea!

  https://www.youtube.com/watch?v=oYuVmDkfbkQ

  Reply

Leave a Comment.