Bursa de mită – o necesitate românească

– Nu te mai ține de prostii că strici piața! – îi reproșa dur preotul vechi, șerif peste catedrala orașului, unui alt preot, venit de curând la o bisericuță mai mică din apropiere.

Piața la care se referea suntem noi, noi toți și adevărul e că ne-am obișnuit cu asta și percepem situația ca pe ceva absolut normal. Primul lucru pe care-l întrebăm înainte de a ajunge la vreun spital nou, este cât să-i dăm la doctor… primul lucru care ne interesează când avem vreo autorizație sau ceva de scos de printr-un sistem public este să găsim un cunoscut care să ne spună cum merge treaba… când avem de pus un inel pe deget, de băgat un bebel în apă, nu uităm să ne interesăm la cineva din interior – nu, Doamne-ferește, nu la popă – cât trebuie să le punem în palmă.

Și online-ul e plin cu întrebări de felul ăsta de la oameni care au epuizat cercul de cunoscuți și-și aruncă păsul pe internet, îngrijorați de posibilitatea de a nu da cât trebuie și a fi tratați în batjocură de către cel care urmează să-i rezolve.

O bursă de mită ar ușura enorm tot procesul ăsta, organizată pe regiuni, orașe, spitale importante, categorii de biserici, tipuri de autorizații posibile, nivele de funcționari și așa mai departe.

Ba ne-ar oferi și șansa de a avea ceva de spus în stabilirea cotațiilor, am putea controla un pic prețul, măcar să-l ținem pe loc dacă nu să-l scădem.

Cred c-ar trebui să fac o petiție online, asta ar face sigur lucrurile să se miște…

LE: aflu din comentarii că un astfel de proiect chiar există online – oare mai e așa ceva (bănuiesc că sunt șanse tot în spațiul est-european) sau chiar ne putem mândri cu cea suta la sută original românesc?

Vlad B Popa

Scriitor. Cautator de povesti si povestitor prin scris, fotografie si film. Licentiat în drept constitutional.

Carti publicate: Regele pribeag si batrânele umbre, Cameleon-Baza , Povestiri de sub papuc, Dracula’s Kitchen, Tati

Facebook personal

Pagina fb de autor

website de autor

5 Comments

 1. buna idee, iata un proiect cu adevarat util.
  cu cat mai cunoscute vor fi tarifele practicate de functionari publici, medici, profesori, cu atat mai repede va disparea fenomenul…

  daca ar exista “voluntari”, eu as finanta un asemenea proiect.
  pe bune.

  Reply
  • Cristian, nu am stiut. Mersi de info.
   M-am uitat peste proiect, imi place cum arata. Insa are mai putin de 100 vizitatori per zi. Impact zero.
   Sincer sa fiu, As cumpara site-ul ala…:-))

  • Site-ul arata foarte bine, daca e facut chiar de proprietari inseamna ca se pricep. Daca insa e facut pe bani si proprietarii nu stiu cum sa il mai creasca e pacat de proiect.

   S-ar potrivi un astfel de site in portofoliu langa reactii. Reactii.ro si-a propus sa starneasca….reactii, iar piatadespaga face acelasi lucru pe partea lor.

   Eu stiu site-ul ala de cel putin juma de an insa nu am intrat des pentru ca nu am avut nevoie sa dau spaga si nu practic sportul asta.

Leave a Comment.