Botoșănenii sunt nevinovaţi!

botosaniIeri s-a făcut mare bâlci în online despre cardurile de sănătate şi primitivismul botoşănenilor. A fost suficient să apară o voce “Băi, ce proşti sunt ăia din Botoşani, frate! În special ăia mai de la ţară. Şi-au băgat cardurile de sănătate în bancomate! Da, da, e ştire, toată lumea ştie. Le-au băgat la BCR în bancomate.”

În spaţiul public românesc este suficient să apară un zvon, o petardă, care să confirme nişte prejudecăţi. NU îţi trebuie dovezi, nu ai nevoie de confirmarea zvonului din mai multe surse. Dacă ai atins sensibila coardă a prejudecăţilor autohtone, petarda devine bombă. Mai ales în online, “efectul de bulgăre” funcţionează înspăimântător de eficace.

Problema? Orice aberaţie se poate transforma în adevăr, doar prin natura repetiţiei agresive. În cazul “botoşănenilor primitivi” s-a mai manifestat o trăsătură specifică mioriticilor carpatini: Plăcerea morbidă de a ne batjocori singuri. Fiorul pe care-l simţim de fiecare dată când ne beștelim propriul popor.

De cele mai multe ori, dispreţul faţă de semeni se propagă de la vârful piramidei sociale. Aşa s-a întâmplat şi acum:

“Se plâng operatorii bancari că sunt carduri de sănătate în bancomate. Mulţi cred că sunt bani acolo şi se duc să-i retragă. Nu ştiu că poate fi folosit doar în sistemul medical şi merg la bancomat cu cardul de sănătate.” (Costel Lupaşcu, directorul Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Botoşani)

Te-ai gândi că respectivii operatori chiar au venit la domnul Costel Lupaşcu şi i-au arătat bancomatele pline de carduri de sănătate, plângându-se de prostia botoşănenilor.
Şi totuşi, nu…

Iniţial, aberaţia lansată de directorul Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Botoşani a fost şi mai spectaculoasă. A dat sfoară-n ţară că sute de botoşăneni, în special din mediul rural, au blocat bancomatele BCR, introducând cardurile de sănătate pentru a extrage suma de 3000 de lei.

Răspunsul BCR:

“Avem o reţea de aproximativ 2.000 de bancomate în toată ţara. În niciun bancomat nu am găsit carduri de sănătate, nici măcar unul. Cardul este apropiat şi este tras în interiorul bancomatului pe baza recunoaşterii benzii magnetice, vorbim de carduri bancare. Un card de sănătate, fără bandă magnetică, nu poate fi acceptat de bancomat, eventual doar dacă forţezi bancomatul.”

Nici forţat nu intră. Au încercat cei de la Gândul.

Ce face d-l Costel Lupaşcu astăzi? Păi o dă la întors, cum se practică atunci când ocupi o funcţie de conducere. Ne spune că, de fapt, nu a fost el personal anunţat de bănci. Nu…dar i-au zis nişte prieteni de încredere.

Ca să fie treaba completă, astăzi vine şi preşedintele CNAS, Vasile Ciurea, la Adevărul Live. Trebuia să tragă şi dânsul o bâtă în baltă.

“Este o încercare de sabotare de a distruge cardul. Am văzut pe Fb iniţiative că fiecare card este alimentat cu 3.000 de lei. Există informaţii că au existat carduri reţinute de bancomat, au fost bănci care au raportat că au existat carduri în bancomat.” (Vasile Ciurea, preşedinte CNAS)

Reporter: Aveţi raportări de la bănci că au încercat să bage cardul de sănătate în bancomat?

Vasile Ciurea: “Cu siguranţă au fost oameni care au băgat cardul în bancomate. Acest card nu conţine bani pe el nu conţine date medicale. Folosind cardul se economisesc bani în sistem dar asta nu înseamnă că există bani pe card. Nu poţi vorbi de pe SIM-ul care se află pe card.”

Aţi înţeles, da? Nu i-a raportat oficial vreo bancă. Dar cu siguranţă există. Pentru că ştie el! La fel cum ştia ieri şi Costel Lupaşcu, directorul de la Botoşani.

Din păcate, năluca propagată în media “ce proşti sunt ţăranii din botoşani” a umbrit realitatea naţională “ce ignoranţi sunt românii ajunşi pe funcţii de conducere!”

Nu poţi să ocupi tot felul de fotolii cu inscripții pretenţioase, tu fiind un superficial care ia de bune zvonurile de pe facebook. Nu poţi să dai astfel de declaraţii oficiale, reprezentând CNAS, bazându-te pe închipuiri şi preconcepții despre “prostimea” pe umerii căreia te-ai căţărat.

Dacă nu va apărea MĂCAR UN bancomat blocat cu un card de sănătate, domnii ăştia doi ar trebui să se facă pierduţi pe uşa din dos.

Zburător, versificator şi prozator amator
Cărţi publicate: Povestiri de la Olanu şi Introspecţiile unui cocoş

2 Comments

  1. Am vrut sa explic pe alt blog ca bancomatul recunoaste automat un card si il trage inauntru deci nu se pune problema sa poti baga cardul de sanatate acolo dar nu am vrut sa imi sara lumea in cap ca sunt hater si stric distractia.

    Nici nu cred ca sunt oameni atat de inapoiati incat sa creada ca ministerul chiar a pus bani pe acel card:))

    Reply
    • Din ce spun bancile, nu sunt oameni atat de inapoiati. Pana acum BCR, BRD si Raiffeisen au confirmat ca nu au avut nici un astfel de caz..
      Dar asta nu ii impiedica pe guşaţii ăştia de la CNAS să bată câmpii.

Leave a Comment.