A început Bookfest 2019, iar fruntașii țării sunt primii prezenți, de joi până duminică (04-07 aprilie), în cea de-a opta ediție a Bookfestului timișorean.
Așadar, ne veți găsi îmbujoraţi de haiala tuşului proaspăt la Centrul de Afaceri Timișoara. Intrarea este liberă; doar pentru libertatea poporului au ieșit pe șaișpe decembrie o mie nouă sut…
Invitați uniți în simțiri și afinați cultural, ca în fiecare an. Numa’ șualacrem, cum măiestru ar puncta un cofetar oltean pribegit prin Timișoara. Singura absență întristătoare: Am întors programul evenimentului pe toate părțile, dar n-am reușit să-l găsesc pe cel mai liric bucătar al țării, Maestrul Dinescu, cel care anul trecut a înfipt sărmăluța otomano-românească în inima Leipziger Buchmesse. Și acum mai plâng nemții după afumătura și iahniile noastre – a rămas messe săracă.
Îi veți întâlni în schimb pe Radu Paraschivescu (scriitor, jurnalist, specialist în fotbal), Gabriel Liiceanu (filozof, scriitor, antreprenor), Constantin Jinga (teolog, revoluționar, intelectual), Horia-Roman Patapievici (filozof, eseist, fizician), Sebastian Lăzăroiu (sociolog, politolog, politician), Claudiu T. Arieșan (clasicist, scriitor, orator, coleg de editură), Cristian Tudor Popescu (gazetar, scriitor, comentator) etcetera.
CTP își va rerelansa “Vremea mînzului sec”, romanul scris în anul 1988: Cartea Românească, Polirom și noua ediție, tot la Polirom, sâmbătă (6 aprilie) de la ora 14:30.
Tot sâmbătă, de la ora 16:15, Radu Paraschivescu va lansa un titlu foarte lung: “În lume nu-s mai multe Românii (planetei noastre asta i-ar lipsi)”.
Colegul Claudiu Arieșan va putea fi ascultat sâmbătă, începând cu ora 17:00, în cadrul evenimentelor Humanitas. Teologul suedez Anders Nygren va lansa volumul “Eros și agape. Prefaceri ale iubirii creștine”. Cartea va fi prezentată de Gabriel Liiceanu, Claudiu T. Arieșan și Constantin Jinga.
Anunț pentru cei care încă nu s-au scăldat în meandrele unui Bookfest: Vor fi foarte multe lansări și evenimente! Acesta este un articol introductiv, doar am aruncat aleatoriu câteva elemente într-un trailer dactilografiat.
Cel mai important de ținut minte pentru cititorii reacții.ro: Editura Datagroup va lansa duminică (7 aprilie) două romane care vor zgudui beletristica românească din aracii lacustrelor.
Fragment, programul evenimentului:
“O duminică plină la Bookfest
Pleiada lansărilor va continua și în a patra zi a Bookfest Timișoara de la ora 11:00, cu lansarea volumelor Regele pribeag și bătrânele umbre de Vlad B. Popa și Cântecul zăpezilor, de Gelu F. Achiș, ambele apărute la editura Datagroup. Evenimentul va fi moderat de: Claudiu T. Arieșan și Elena Jebelean, coordonatoarea Clubului de carte de la Colegiul Național Pedagogic ”Carmen Sylva” din Timișoara, alături de elevi membri ai cenaclului literar. Invitați: scriitorii Dani Corban și Andru David Simionoiu.”
Regele pribeag și bătrânele umbre
“Cum s-ar schimba lumea, dacă mâine am afla că există magie adevărată, că vrăjitorii umblă printre noi de secole și că dragoni legendari își ascund aripile în umbre?
Atmosfera din Harry Potter întâlnește intrigile din Game of Thrones și nebunia social media a zilelor noastre într-o aventură irezistibilă – cine să refuze selfie-ul cu un dragon?
Regele pribeag și bătrânele umbre scoate magia din ascunzătoare și o arată unei umanități care credea că le-a văzut pe toate, pornind o avalanșă de uimire și fascinație ce cuprinde în scurt timp întregul glob și are urmări care vor schimba pentru totdeauna istoria noastră și a vrăjitorilor deopotrivă.”
“Vanesa, Raul, Dan și George ajung pe planeta Tarundia. Aici îl întâlnesc pe singurul aztan rămas în viață din tot universul, un individ pe nume Ubadah. Acesta dispune de doar câteva ore înainte ca planeta Tarundia să fie distrusă din motive de securitate. În puținul timp rămas îi informează pe copii despre Pietrele Începutului, singura lor șansă de a ajunge pe Pământ.
Aztanul le oferă celor patru o navetă spațială, astfel că Vanesa, Raul, Dan și George pornesc prin galaxie să caute informații despre Pietrele Începutului. Dar călătoria lor se sfârșește în scurt timp, după ce naveta ajunge din greșeală în Curentul Morții. Nicio navă nu a mai fost văzută vreodată după ce a fost prinsă în acest fenomen…”