Ardelenii superiori

În ultima lună am văzut facebook-ul împânzit cu hărţi share-uite de ardelenii superiori. Hărţi ca asta de la hotnews:

psd 2016

Şi comentarii superioare ataşate (citez aproximativ):
“Civilizaţie vs înapoiaţi”, “Progres, Bogăţie, Liberalism – Sărăcie, Lene, Comunişti”
Bă, băiatule… Şi m-am uitat prin ce metropole sălășluiesc capitaliştii ăştia liberalişti. Gherla, Ocna Mureş, Blaj, Mediaşul #vârfdelance, centre economice şi culturale numa’ una ş-unul.
Progres. Bogăţie. Liberalism! Hai să vă zic şi umila părere despre o anume tipologie ardelenească. Nu toţi sunt aşa, dar au filonul lor contondent, ăla cel mai acătării.

De acord până la un punct – Să votezi PSD-ul în anul de greaţie 2016 mi se pare redundant şi retrograd. Oamenii ăia au avut 26 de ani la dispoziţie să-ţi demonstreze utilitatea. Sâ nu mai vorbim de cei 69 de dinainte. (Da, PCR a fost înfiinţat în 1921, nu 1948 cum ar crede unii. Iar 69 îi un număr fain).

Bă, băiatule… Dar să te dai mare liberal, capitalist, progresit, ardelean superior, pentru că ai votat PNL-ul în 2016, mi se pare o excelentă dovadă de ignoranţă.

Nu sunt adeptul diferenţierilor regionale; cred că ardelenii sunt la fel de inteligenţi ca oltenii, moldovenii, dobrogenii. Doar că unii dintre ei pricep mai greu. Sau nu ajung ştirile la timp. Măgăruşul ardelean care aduce telegrama e mai molcom de la pălincă.

Bă, băieţilor… PNL-ul anului 2016 este condus de Blaga. Nu Lucian, unul mai meltean. Vasile!
Când te uiţi la Vasile şi-i asculţi elucubraţiile, zi-mi sincer că te pătrunde liberalismul în măduvă. Simţi artificii în noadă. Aşa o fi.

Eu, când mă uit la Vasile, văd un secretar de partid, un preşedinte de CAP, un şef de post (când e echipat la 4 ace). Altfel, vecinul care vine să-mi plivească via sau să-mi scopească porcul.

Şî nu e vorba doar de el. PNL-ul nu mai există! Este doar o cloacă de şobolani politruci, de infractori (condamnaţi în instanţă), de demagogi insipizdi (vezi Gorghiu), de melteni care agresează femeile pe stradă (vezi bivolul din Bistriţa)

Tu, arian din Gherla, l-ai votat cu patos şi acum te mândreşti cu asta. Ok, fii mândru! Simplul fapt că te-ai prezentat la vot este prezumţie laudativă.
Dar las-o mai moale, băbăiatule, cu Progres, Liberalism, Cultură, Civilizaţie.

Las-o mai moale cu înclinaţiile rasiste care vă gâdilă pe unii dintre voi (da, în folclorul ardelenesc încă mai există cântece antisemiste – despre cum e jidovul bun în cuptor).
Las-o mai moale cu superioritatea ta de ardelean elevat şi progresist, cu oltenii ţigani şi moldovenii beţivi.

Nu spun asta din antipatie faţă de ardeleni. Ba din contră. O spun pentru prietenii mei ardeleni (persoane respectabile, evident), o spun pentru ardelenii care într-adevăr dau lecţii de civilizaţie în interacţiunea cu cei dinafara arcului Carpatic. Voi, arienii liberalişti, îi faceţi de râs rău de tot!

Zburător, versificator şi prozator amator
Cărţi publicate: Povestiri de la Olanu şi Introspecţiile unui cocoş

3 Comments

    • Ce sfarsit de meci urat.. ultimele 8-9 minute, un dezastru fotbalistic.
      Felicitari insa pentru Albania. Au meritat victoria.

  1. Da, chiar au meritat, aşa eram noi acum două decenii, numai inimă şi devotament, plus talentul nativ pe care ei nu îl au nici măcar în faşă. Felicitări fanilor români care s-au comportat grozav şi acolo şi aici. Necazul pe termen scurt şi mediu este că nu văd cu cine schimbăm generaţia asta de aferaţi care abia a făcut “schimbul de generaţii”. Naturalizăm ceva albanezi sau macedonieni!?

    Reply

Leave a Comment.