7 dovezi că ne-am prostit în ultimii 20 de ani

Acum 20 de ani știam să deschidem singuri o ușă, fără să scrie pe ea Trage sau Împinge. Peste încă 20 o să se deschidă singure ca să nu cumva să ne încurcăm. Oh, wait….

Acum 20 de ani știam să râdem singuri la serialele de comedie, n-aveam nevoie de un cor de râsete pe sonor ca să ne dea semnalul. Peste încă 20 n-o să ne prindem la glume decât dacă vin cu subtitrare, explicație grafică și reluare.

Acum 20 de ani știam că o cafea proaspăt făcută e fierbinte fără să scrie pe cană Fierbinte. Peste încă 20 de ani probabil o să scrie la fel și pe ochiul de la aragaz.

Acum 20 de ani ieșeam la bere cu băieții nu cu telefonul. Peste încă 20 o să-l trimitem numai pe el, va fi singurul care mai știe să conecteze.

Acum 20 de ani știam lucruri și fără google. Peste încă 20 singura materie pentru clasele 1-12 va fi googlenometria.

Acum 20 de ani știam să parcăm mașina fără cameră și fără senzori. Peste încă 20 o să avem senzori de parcare și pe budă. Țiu, țiu, gata ești pe colac, poți să deschizi portierele.

Acum douăzeci de ani știam să numărăm până la 7.

 

Multe se spun despre legendarul domn Gaiță… că la naștere ar fi recitat trei strofe din Baudelaire și ar fi protestat vehement împotriva alimentației lipsite de diversitate, că la cinci ani ar fi făcut prima declarație de dragoste și că la aproape nouă i s-ar fi propus să joace pentru Real Madrid, echipa mică.

10 Comments

 1. Pentru mine astea sunt 7 dovezi clare ca am evoluat, nu ca ne-am prostit…:)
  Plus ca ceea ce zici tu ca se va intimpla in 20 de ani, cel putin la punctele 1, 3 si 6, in tarile hipercivilizate este deja realitate.

  Nici macar ultima propozitie nu dovedeste ca ne-am prostit, dimpotriva ca am evoluat. Te las pe tine sa-mi spui de ce…:)

  Reply
  • Cred că diferența de opinie vine de la perspectivă – daca te uiti la omenire in general, da a evoluat dar evoluția asta are legatură cu o mână de oameni care o împing de la spate – dacă te uiți la individ, în marea masă, individul ca ascuțime mentală și abilitate de a se descurca neasistat s-a dus în jos clar.

   Și indiferent cum o dai dacă trendul ăsta continuă o să devenim o masă de moluște, dependentă de tehnologie și ca să formulăm o propoziție.

   N-o să mai fie un scenariu de Terminator când vin mașinile mari și rele să ne extermine că n-o să fie nevoie decât să nu ne mai asiste :))))))

   PS. Cât despre să ai nevoie de senzori ca să-și parchezi fundul pe tron ca evoluție…

  • No, lasă că nu-i de fapt o evoluţie, ci involuţie. Când creierul stă deoparte şi tot felul de alte mijloace îţi atrag atenţia asupra unor lucruri evidente … (de genul “nu băgaţi pisici în cuptorul cu microunde după ce aţi spălat-o…”).

   Dar aş vrea să ştiu la ce te referi cu ultima propoziţie 😀

  • Vlad,
   “Cât despre să ai nevoie de senzori ca să-și parchezi fundul pe tron ca evoluție…”

   Japonezii au dezvoltat un WC inteligent si ecologic. Te asezi pe el asistat, ca sa prinzi pozitia optima pe buda, dupa care te caci. Restul face WC-ul. Te sterge la fund in mod eficient, te spala, usuca, maseaza si sprayeaza. Nu mai trebuie sa te stergi tu la fund cu hartie igienica. Este dovedit faptul ca stergerea la fund cu hirtie igienica este extrem de ineficienta si neigienica. Este aproape imposibil sa nu ai rahat pe degete dupa ce te stergi, motiv pentru care trebuie sa te speli de fiecare data cu apa si sapun. Cati crezi ca o fac constiincios?
   Gandeste-te numai cate boli infectioase (virusi, bacterii) se transmit prin fecale.
   Doar la gandul cu cata lume dau mana in fiecare zi, imi vine sa-mi cumpar minunea japoneza pentru acasa…

   Citeste cu atentie aici, ai ce invata.
   http://en.wikipedia.org/wiki/Toilets_in_Japan

  • Coane, budele japoneze sunt cultură generală de aproape un deceniu :))), știu despre ce e vorba. Punctul era doar despre parcare și doar despre om, nu am nici cea mai mică îndoială că toaletele au evoluat magnific :))))

   Anatati, articolul sau Hary?

  • Vlad,
   “Punctul era doar despre parcare și doar despre om, nu am nici cea mai mică îndoială că toaletele au evoluat magnific”

   Cum sa evolueze toaletele? Omul a evoluat, pentru ca le-a construit si pentru ca cacarea a devenit mai igienica si comfortabila.

  • Vlad, nu voiam să ştiu la ce se referă Hary vizavi de ultima propoziţie (primul lui comentariu, pe final) 🙂

 2. In urma cu 20 de ani conduceam armate de indieni, lansam rachete in cosmos, construiam forturi indestructibile din absolut orice, salvam omenirea de invazii extraterestre.
  Acum beau laptic si ma hlizesc pe net..

  Reply
 3. Postarea asta m-a facut sa ma gandesc la oamenii grasi din “Wall-E” :D, prea grasi ca sa se mai poate misca fara scaunul miscator care oricum le oferea tot ce aveau nevoie.
  Stiinta evolueaza rapid si se inventeaza fel si fel de lucruri ce ne asigura comoditatea, deci creierasul nu mai trebuie sa se chinuie prea tare tot timpul, prin urmare si conexiunile noi intre neuroni se fac mai putine, deci … noi nu evoluam (desi, paradoxal, stim sa folosim fel si fel de gadget-uri), ci ne prostim si cu siguranta suntem si mult mai lenesi.
  q.e.d. 😀

  Reply
 4. @vlad : “o masă de moluște, dependentă de tehnologie și ca să formulăm o propoziție.”

  Deja se intampla asta ! Uita-te la fetele de liceu, exact asa sunt….

  Reply

Leave a Comment.