Un autre monde

S-a terminat așa cum era lesne de anticipat: francezii păreau din altă clasă, altă lume.
Fac anunțul banalității petrecute pentru majoritatea telespectatorilor părtași: Oameni normali la cap, care în afară de Griezmann, Modric și ăla mic și negru care fuge repede, n-au habar de autorii finalei.

În astfel de momente, urmăresc cu interes fenomenul și oamenii normali. Și, în normalitatea lor, au rămas cu impresia că Croația ar fi meritat mai mult. Posesie, atacuri, pase… peste tot și toate mai buni. Dar parcă a lipsit ceva.

Cei care urmăresc fenomenul fotbalistic și în afara Campionatului Mondial știau că Franța surclasează (franțuzism, nu limbă de lemn 😉 ) Croația pe toate posturile: cele 11 din teren, alea de pe banca de rezerve și de pe banca tehnică. Pe fiecare poziție, incluzând masurii și greblașii, francezii erau într-o clasă superioară.

De altfel, la acest mondial, Franța nu a fost în niciun moment în pericol să rateze trofeul. Singurele minute de rătăcire (9 la număr, între 48 și 57), în meciul cu Argentina, terminat 4-3: Argentina avea 2-1 în minutul 48, Franța avea 4-2 în minutul 68. În rest, joc de glezne, culoar pavat (din fr. paver).

Rezumând, a fost un mondial mediocru: Așa cum am anticipat de la start, “vedetele” s-au prezentat fie plictisite de joc, fie sleite de puteri. Acest turneu final a fost practic vacanța de o lună între două sezoane care aduc zeci de milioane în conturi (per cap de vedetă).
Nivel fotbalistic slab, dar am avut dramatism și două surprize: Germania și Spania.

Oamenii normali la cap poate consideră o surpriză Belgia – Brazilia. Sau Croația – Anglia. Sau Uruguay – Portugalia. Nu este cazul. La fel cum nu este cazul să afirmi “Cine, bă, Messi?? Ronaldo ăla? Păi ce-a făcut, mă, ăla? Neymar? Produs 100% de marketing, un împiedicat. Zero!”

Când spun “oameni normali la cap” sunt cât se poate de sincer și inofensiv. Da, este normal să nu ai habar despre acest circ mondial, să nu ai habar câte sute de pase și goluri au dat niște maneliști agramați.
Și este un început de afecțiune să cunoști măcar câte o sută de jucători per campionat important (Spania, Germania, Franța, Anglia, Italia). “Cunoști” însemnând că știi vârsta fiecăruia (eroare de maximum un an), poziția în teren și echipa de la care a venit.

Felicitări Franței! Probabil cea mai lejeră campioană din ultimii 40 de ani. Felicitări Rusiei pentru impresia excepțională lăsată într-un moment de cruntă indigență (cea mai slabă generație a Rusiei din ultimele decenii a jucat incredibil). Felicitări Croației pentru agresivitate, ambiție și ciolane de titan! Naționala asta a impresionat la fiecare turneu și merita prima finală.
Rușine Germaniei: ultima din grupă! Campioana mondială învinsă de două echipe sub-mediocre, Mexic și Coreea.

Rușine Spaniei pentru că s-a prezentat cu Hierro pe bancă! Un antrenor care la 1-1 în prelungiri cu Rusia le făcea îndemnuri la trândăvie jucătorilor ‘E bine băieți, tot așa! Ușurel, ușurel, nu-i grabă…” Un antrenor pregătit să-și salveze echipa de retrogradare în divizia a patra. Rușine și federației spaniole pentru amatorismul premergător dezastrului.

La cum evoluează (fr. evoluer) interesul mai-marilor față de Campionatul Mondial, presimt o surpriză savuroasă la startul Qatar 2022: Pentru prima dată în ultimii 24 de ani, echipa natională a României!

Zburător, versificator şi prozator amator
Cărţi publicate: Povestiri de la Olanu şi Introspecţiile unui cocoş

4 Comments

  1. Zici că deja românii și-au luat bilete să asiste din tribune? Serios acum, chiar și echipele care au dezamăgit au fost mult peste ce poate actuala echipă a României. Ce va putea cea despre 4 ani? Dacă se continuă actuala linie cu tăierea sponsorizărilor pentru cluburile mici și cluburile de juniori, probabil cam același lucru.

    Reply
    • Cresc juniorii lui Hagi până atunci 🙂
      Cu olecuță de noroc am avea loc între europenii calificați. Suntem la nivel apropiat de Elveția, Serbia, Suedia, Danemarca, Islanda. Într-un meci de baraj cu cele 5 participante la CM, avem șanse egale.

    • Dani, generatia lui Hagi nu este suficienta. Iar Romania nu este la nivel apropiat de Suedia, Elvetia, Serbia, Danemarca. Poate doar cu Islanda, daca este sa ne luam dupa valoarea jucatorilor.

Leave a Comment.