Tony Poptamas este un erou

tony poptamasCâteva citate din filozoful Tony Poptamas:

“Deasupra tuturor lucrurilor fii eroina vieţii tale, nu victima!”
“Hai să plecăm undeva departe! Doar eu şi tu! Cât mai departe!”
“Când ştii că nu ai nimic de pierdut atunci eşti liber să rişti TOTUL”
“Zâmbeşte! Te va face să arăţi mai bine. Roagă-te! Te va menţine puternic. Iubeşte! Te ve bucura mai mult de viaţă”

Staţi că mai avem. Filozoful este şi poet:

“Toată noaptea n-am dormit,
Am stat şi am feisbucit,
Iar acum mi-e foarte somn…
Dar e prea târziu să dorm!”

Presupun că aţi devenit deja dependenţi de literatura semnată Tony Poptamas. Găsiţi restul operei AICI.  Nu este nici urmă de ironie în aprecierea filozofului, poetului, artistului Poptamas. Privind cele peste 920 de Mii de “likes” adunate pe pagina sa, cred că e cazul să ne aşezăm cuminţi în bănci şi să luăm notiţe.

Citate simpliste, nonsensuri, platitudini pentru minţile mai puţin mobilate, am fi tentaţi să spunem. Posibil. Dar tocmai acesta este motivul pentru care Tony Poptamas trebuie apreciat. El este adevăratul erou al literaturii contemporane autohtone.

De ce un editorial postat de Pleşu în Dilema ar fi mai important decât “Atingerea unui suflet bun este mai presus decât mângâierea unui trup frumos” (T. Poptamas)? Cei două sute care citesc Dilema Veche sunt mai moţaţi decât cei peste nouă sute de Mii care-l urmăresc pe Tony? Pentru că gândesc altfel, mai alambicat, mai intens, nu înseamnă că au dreptul la un moţ social. Toţi cetăţenii Republicii semi-prezidenţiale România sunt egali în drepturi.

Literatura, arta în general nu trebuie să vizeze doar categoriile de filigran, nişele diafane de 0,01%.
Mult mai importantă este hrana spirituală pentru mase. Nu pentru cei 200 ai lui Pleşu, ci pentru cei 900 de Mii ai lui Tony Poptamas.

Pentru că progresul umanităţii nu s-a făcut prin motoare cu aburi, aselenizări şi fibre optice. S-a făcut cu peniţe, pensule şi dălți de sculptor. Oricâţi ingineri şi economişti şi-ar pregăti saudiţii, tot nu vor renunţa la decapitările publice şi la bătăile cu pietre. Pentru că evoluţia spirituală, diferenţa dintre animal şi om se realizează prin artă.

Tony Poptamas este artistul celor care nu consumă beletristică, nu înţeleg alegoria din Riga Crypto si Lapona Enigel. Nu au capacitate de sinteză, nu au avut vreodată pretenţia să strălucească mai puternic decât restul lumânărilor din candelabru. Dar ei sunt majoritari; temelia pe care se construiesc viitoarele generaţii. Şi au nevoie de hrană spirituală pentru a rămâne oameni. Au nevoie de Tony Poptamas, adevăratul erou.

Zburător, versificator şi prozator amator
Cărţi publicate: Povestiri de la Olanu şi Introspecţiile unui cocoş

5 Comments

  1. Este un lucru bun ca Toni are un asemenea succes. Este totusi o usa pe care a reusit sa o deschida. Din acei 900 de mii cu siguranta se gasesc cateva zeci de mii care doresc sa descopere si ce se mai gaseste dincolo de prima incapere goala…

    Reply
  2. mie-mi place vocea lui Tony si mai ales ca majoritatea pieselor le canta in limba romana si-mi place si ca barbat desi nu-i de varsta mea

    Reply

Leave a Comment.