Cei mai proști din curtea școlii

White Hart Lane-1452556Fotbalul din Anglia este cel mai potent financiar din lume. Sumele venite din drepturi de televizare, abonamente, sponsorizări, ligă, șeici, fac ca până și cea mai săracă echipă din prima ligă engleză să aibă un buget cât toată prima ligă din România. Așa ceva nu vedem în Spania, Germania, Italia sau Franța.

Iar atunci când știi că ai un scaun la masa celor veșnic bogați, parcă ajungi să fii prea relaxat. Încep să te preocupe alte aspecte ale fotbalului, nu neapărat performanța. Și așa apar anomalii. Cum ar fi, de exemplu, să aduci antrenor la un club cu tradiția și pretențiile lui Man United un cvasi-anonim ca David Moyes.

Un antrenor venit de la Everton, club la care s-a comportat decent, dar nu a câștigat vreodată un trofeu! Singura calitate care l-a recomandat pe Moyes este sângele scoțian. Iar conducerea lui Man United, cândva cel mai puternic club din Premier League, s-a decis că prea merge totul bine. Hai să luăm decizii nu în funcție de performanțe, ci de primitivism și tradiții. L-am avut până acum pe Sir Alex, scoțianul? Punem alt scoțian în loc, să nu stricăm vraja.

Rezultatul? United s-a transformat într-o echipă mediocră în mai puțin de un an. În Anglia nu mai sperie pe nimeni, iar în UCL este aproape eliminată de Olympiacos Piraeus. Iar anomalia se observă la toate echipele puternice din Premier League. Din cele 4 participante în UCL, doar Chelsea mai este favorită la calificare. Man City, Man United și Arsenal sunt aproape eliminate după turul optimilor! Dacă United încă mai speră la o revenire pe Old Trafford, City și Arsenal vor juca returul doar pentru fani.

Am păstrat pentru final cireșica, dovada perfectă că prea mulți bani strică. Deși cel mai bogat din lume, fotbalul britanic este într-un declin evident, dovedit de performanțele europene tot mai slabe. Dar există un club celebru în Premier League care nu s-a mulțumit doar cu mediocritatea. Nu, ei au ținut cu tot dinadinsu să fie umiliți în cele mai crunte moduri posibile. Asta după ce au investit în acest sezon peste 100 de milioane de euro în transferuri.

Este vorba de cei de la Tottenham Hotspur, echipa lui Vlad Chiricheș, cu siguranță cei mai proști din curtea școlii britanice de fotbal. Așa arată câteva dintre rezultatele din acest campionat, după ce au cheltuit peste 100 de milioane pentru transferuri de “vedete”:
Spurs – West Ham 0-3
Man City – Spurs 6-0 (da, chiar șase)
Spurs – Liverpool 0-5 (și-au mai revenit)
Chelsea – Spurs 4-0

Mai nou, fanii lui Tottenham nu mai merg la stadion cu steaguri, ci cu pungi din carton. Să și le tragă pe cap în drum spre casă.

Zburător, versificator şi prozator amator
Cărţi publicate: Povestiri de la Olanu şi Introspecţiile unui cocoş

Leave a Comment.