Ţoapa anului 2014

toapaÎncep prin a îmi cere scuze tuturor celor care s-au simţit jigniţi de articolul „Femeile sunt inferioare”. Vă asigur că scopul acelui articol nu a fost un atac mişelesc la corola de minuni a feminismului. Urmările din comentariile pe site şi, mai ales, pe pagina de facebook au fost furibunde 🙂

Sunt convins că foarte multe cititoare s-au rezumat la titlu şi, posibil la primul paragraf. A fost suficient pentru a lua foc, pentru a se transforma în balauri ce suflă aburi pe nări, prea furioşi pentru a mai prinde finalul basmului. Am anticipat atât reacţia încărcată de învolburări colerice, cât şi clasicul recital despre Marie Curie, asuprirea femeilor în istoria umanităţii, promovarea unor utopii construite pe clişee, ş.a.m.d..

Dar am avut şi surprize cu efect ilariant pentru care le mulţumesc inventivelor comentatoare. Nu aş fi crezut până ieri că la lista femeilor de excepţie ce au revoluţionat omenirea se vor adăuga Prinţesa Diana şi Ioana d’Arc…

Aş mai vrea să remarc stridenţa limbajului, frecvenţa termenilor „silă”, „scârbă”, „porcărie”, de cele mai multe ori folosiţi în mod gratuit. Da, sunt termeni cu rezonanţă, încărcaţi de emoţie şi dramatism. Sunt perfecţi atunci când te cerţi cu prietenul manelist, spărgând seminţe pe caldarâm. Dar dacă vrei vreodată să abordezi alt subiect în afară de „Porcule, m-ai înşelat, îmi plânge inima”, ar fi bine să îţî îmbogăţeşti vocabularul şi cu alte cuvinte, mai echilibrate. Nu poţi purta o discuţie serioasă, validată prin argumente, folosind exprimări de mahala. Încearcă să foloseşti un ton ponderat, un limbaj adaptat subiectului şi, mai ales, interlocutorului.

Încă un detaliu important: În scurta mea experienţă de viaţă, nu am auzit formularea „Eşti un incult. Du-te şi pune mâna pe o carte” (în forma asta sau în derivatele ei) venind din partea unei persoane erudite. Superioritatea dobândită prin studiu se manifestă diferit. Dacă alegi să porţi o anumită discuţie, ar fi bine să comentezi pe subiect, utilizând argumente pertinente. „Du-te şi pune mâna pe o carte” este un îndemn lipsit de consistenţă, folosit atunci când nu eşti capabil să formulezi o replică potrivită cauzei susţinute.

Chiar dacă partenerul de discuţie este „un incult”, vei încerca să îi explici punctul tău de vedere, dar nu înainte de a îl înţelege pe al lui. „Eşti prost, du-te şi citeşte!” nu înseamnă victorie într-o dispută (scrisă sau verbală) ci abandon.

Şi dacă tot aţi avut răbdare să citiţi până la final, meritaţi o recompensă. Premiul la care mă gândesc este pentru o doamnă/domnişoară comentatoare. Deşi am de unde alege, mai aştept, oricând e loc de mai mult. Anul este lung, promit ca spre finalul lunii decembrie, undeva în apropierea Ignatului, să acord premiul „Ţoapa anului 2014”. Avem deja câteva concurente serioase, dar cu siguranţă se poate mai bine. Comentează, lasă ţoapa din tine să zburde liberă şi câştigă!

Zburător, versificator şi prozator amator
Cărţi publicate: Povestiri de la Olanu şi Introspecţiile unui cocoş

31 Comments

 1. De ce te-a atins? Ai scis un articol care clar urma sa faca trafic si comment-uri furibunde. Oarecum ti-a facut si o ordine printre cititori, te-ai lamurit care cum si-n ce fel, bla bla. Asta e. Femeile din ziua de azi sunt furioase. Dar pe bune ca nu degeaba. Ca e destul de nasol sa tot auzi “nu face aia ca esti fata”, “nu sta asa ca esti fata”, “nu te imbraca asa ca esti fata”, “tu nu poti sa”, ” fetele nu fac nu stiu ce”. Asta de la parinti, profesori, s.a.m.d. Iar dupa aia le tot auzi de la baietii si barbatii din jurul tau. Cine are frati mai ales, stie ce spun. Asa incat atunci cand se gaseste careva sa-ti zica “femeile sunt inferioare”, esti oarecum tentata sa-i dai un pumn in gura si sa intrebi abea dupa aia la ce facea referire. Eu citisem pana la sfarsit, ca de obicei citesc tot inainte sa raspund, sa nu zic vreo prostie, si mi s-a parut exact ca e un articol scris ptr trafic si comment-uri si poate ptr amuzamentul tau care urma a citesti comentariile furibunde si in afara subiectului. Adica s-a intamplat exact ceea ce cred ca si tu asteptai iar acum nu inteleg de ce esti suparat pe respectivele cititoare. Aaaa…si legat de argumente, da, e adevarat ca argumentezi, dar atunci cand macar te afli pe un teren comun si vorbiti aceeasi limba. Dar cand interlocutorului tau ii lipsesc notiuni elementare pe care nu poti tu sa i le bagi in cap in 2 minute de dialog, dialogul nu-si are rostul ptr ca celalalt nu e in masura sa-ti inteleaga argumentele. Cred ca asta au crezut despre tine cititoarele tale si de aceea te-au balacarit si au iesit. Aaaa…si cel putin in stiinta cred ca au fost mai multi care aveau neveste. Plus diferiti oameni de stat si revolutionari. Amanta lui Mussolini a ales sa moara cu el iar nevasta lui Che Guevarra stiu ca a luptat cu el si ca si el a fost executata de americani. Deci na, nu toate sunt exact o piatra de gat. Plus ca rolul femeilor casnice care se ocupa de casa, copii, mancare,si toate cele e mult subestimat. Eu ma uit la cuplurile din jurul meu si sincer, el se ocupa de servici iar acasa vrea sa se odihneasca, iar ea se ocupa de servici+tot restul. Oricum ai lua-o, chiar daca nu primesc prea des aplauze, femeile ocupa un loc central in sociatare si viata voastra fara ele ar fi muuult mai grea.

  Reply
  • Olivia, desi citesc ocazional articolele si comentariile de pe acest site, pot spune ca de fiecare data cand am dat peste comantariile tale le-am citit cu mare placere. Felicitari!

  • Olivia, pazea, iti formezi discipoli 🙂
   In fine,
   Uite ce apare in articol: “Marile genii ale omenirii au fost “single”, “in a complicated relationship” (adică curvari) sau gay…”. Am vaga impresia ca autorul mizilicului de articol s-a referit la “geniu” chiar in sensul literal al termenului. Sensul de baza, ceva de genul: “Cea mai înaltă treaptă de înzestrare spirituală a omului, caracterizată printr-o activitate creatoare ale cărei rezultate au o mare însemnătate” (dex.ro) Nu as baga in categoria asta personalitati ca Mussolini si Che Guevarra. La fel cum nu as baga-o nici pe Printesa Diana si nici pe Ioana D’Arc. Pe da Vinci, Arhimede, Newton, Mozart, Watt, Einstein si multi altii unde ii mai inghesuim, daca ocupam spatiul cu alde Che Guevara si Printesa Diana?
   Uite, Einstein de exemplu: a incercat-o pe asta cu nevasta si asezatul la casa lui, chiar de mai multe ori. Dar n-a fost sa fie..
   Articolul asta nu vine in urma unei suparari. Nu as avea de ce. Am vrut doar sa clarific cateva aspecte. In primul rand, scuzele de la inceputul articolului :))
   Si in al doilea rand, graba de a arunca cu pietre si incapacitatea de a trece peste unele traume “autoinduse”. Exista foarte multe femei frustrate din motive absurde. Traiesc cu impresia ca au fost defavorizate in timpul vietii de prejudecatile altora. De-asta nu au reusit ce si-au propus, pentru ca sunt femei si societatea le-a pedepsit. Isi gasesc scuze in “ghinionul” de a se naste femeie, desi nimeni nu le acuza. Iar atunci cand li se ofera cea mai mica fanta de rasuflare, explodeaza. Am cunoscut si eu femei de succes, cum am si scris: orice domeniu as alege, am cel putin o prietena care ma depaseste. (bine, aici am exagerat putin; aproape orice domeniu). Ideea e ca nici o femeie de succes dintre cele cunoscute de mine nu ar lua foc in urma unui articol de genul asta. Spune-le oricand ca sunt “inferioare” si te vor ignora. Pentru ca in sinea lor, stiu mai bine.

 2. Olivia, ai incercat tot felul de argumente, majoritatea mult pe langa subiect, dar in final ai gasit raspunsul perfect la intrebarea “de ce femeile sunt inferioare barbatilor”.

  Te citez:
  “Eu ma uit la cuplurile din jurul meu si sincer, el se ocupa de servici iar acasa vrea sa se odihneasca, iar ea se ocupa de servici+tot restul. Oricum ai lua-o, chiar daca nu primesc prea des aplauze, femeile ocupa un loc central in sociatare si viata voastra fara ele ar fi muuult mai grea.”

  Sunt perfect de acord cu tine. Femeile ar trebui aplaudate mai mult, iubite mai mult si chiar rasplatite pentru rolul lor in societate.
  Majoritatea barbatilor ar fi neajutorati fara o femeie langa ei, care sa le suplineasca mama si sa aibe grija de ei.

  Din pacate insa, asta este dovada ca barbatii joaca un rol superior, pentru ca daca nu ar fi asa, rolurile ar fi inversate…:-)

  Reply
  • Deci barbatii joaca un rol superior ptr ca au nevoie de mamici si daca aveau femeile un rol superior aveau ele nevoie de tatici? M-ai pierdut. Chestia e ca lucrurile in sine nu prea au in mod necesar o semnificatie. Semnificatia le-o dam noi. In cazul de fata, eu si cu tine cred ca atribuim semnificatii diferite lucrurilor ptr ca altfel chiar nu pot sa-mi explic cum putem sa ne intelegem atat de prost unul pe celalalt.

  • Olivia, Hary exprima un punct de vedere perfect valabil, intalnit in oricare forma de organizare sociala/naturala – cei dintr-o pozitie superioara vor face intotdeauna mai putin pentru aceeasi recunoastere sau chiar mai multa… despre asta era vorba, nu despre nevoia de mamica, ci despre faptul ca i se pare normal sa o aiba si femeii sa fie…

  • Băi, de ce atâta tam-tam pentru un subiect atât de puieril și atât de copilăresc, nu pot să înțeleg…

   Se pare că nu v-ați prins; ceea ce a scris Dani în articolul precedent a fost un trolling de foarte bună calitate, un trolling superior, de next-level ca să spun așa, pe care numai mințile luminate ( cum sunt eu, bineînțeles, și nașul, în mare măsură :)) ) îl pot detecta.
   Deci, știți vorba aia, lucrurile simple sunt mai frumoase?
   Hai să vin și eu cu una, simplă așa, de geniu.

   Ying și Yiang, alfa și omega, plus și minus, FEMEIE și BĂRBAT, toți au calități și defecte, plusuri și minusuri, lucruri negative și lucruri pozitive etc. Dar! Dar! unindu-se, contopindu-se împreună, aceste forme – dacă le pot numi așa, atât de diferite între ele, se completează reciproc, constituie un întreg perfect și armonios când sunt împreună. Femeia are nevoie de un bărbat în viața ei în egală măsură cum și bărbatul are nevoie de o femeie în viața lui. Punct.

   Și ca să închiei cu o vorbă înțeleaptă a fratelui Oreste: ¨Într-o căsnicie, într-o relație, 1+1 nu face 2, face tot 1¨.

 3. Ahh da, și ca să revin cu încă o completare.

  Am citit la articolul precedent spusele unei domnișoare care zicea ceva de genu´: în viitor nu vom mai avea nevoie de sperma bărbaților (sâc!) ca să ducem specia mai departe. În prezent, din sperma rezultată din nu știu ce materie din ¨văduva¨ spinării a femeii sau watevă´, poate rezulta numai un făt femeiesc deoarece lipsește molecula xyz sau watevă (again) ce se găsește numai în sperma bărbaților.

  Bun, foarte bine până aici. Acum, întreb și eu așa, dacă acum ar exista tehnologia medicală necesară creării unei sperme perfecte din a voastră măduvă, voi, femeilor, v-ați pune centură de castitate? Nu ați mai simți nevoia de a face dragoste cu un bărbat? Sau bărbații e porci tot timpul, dar numai când vine vorba de plăceri carnale nu mai e?

  And again, ce ar prefera un bărbat? Să meargă într-un cabinet medical și să ejaculeze pe un ovul artificial, sau să ejaculeze în interiorul unei domnișoare frumoase și normale la cap, așa cum a lăsat Providența, Mama-Natură, extratereștrii, INSERT HERE WHAT DO YOU WANT?

  Cum ziceam mai sus, haideți să lăsăm cretinismele la o parte și să ne completăm reciproc, bărbat și femeie, așa cum am fost meniți să o facem.

  Stai liniștit Hary, vremurile alea la care ai respirat tu ușurat că nu o să le mai prinzi, nu vor veni niciodată.

  Reply
 4. Vlad, la faza asta aveti dreptate amandoi din pacate. Dar e prosteala naturii, chiar nu e vina noastra. In orice relatie echilibrul puterii inclina in favoarea celui care e mai dispus sa renunte la relatie si care in concluzie e mai putin motivat sa faca eforturi sa o mentina. Iar cel care incearca sa o mentina face eforturi ca prostul pana oboseste si divorteaza. Oricum, ideea e ca cea care face mai multe eforturi e femeia, ca ea incearca de regula sa faca relatia sa mearga o data ptr ca ea e mai orientata catre cuib, iar in al doilea rand ea produce occitocina in draci cand se imperecheaza si in concluzie se ataseaza de partener. Cum ziceam, prosteala naturii. Ideea e ca femeile sunt construite in acest mod jenant ptr ca natura nu s-a gandit la femeie ci la specie, la perpetuarea ei, si anume la pui si la binele lor. Si in concluzie a facut-o pe femeie sa se lege de partener ca sa mentina relatia, ca odiosii de pui sa aiba doi parinti si sanse mai bune de supravietuire. Pe de alta parte, barbatii sunt mai independenti de partenera ptr ca in timp ce ea duce la capat o sarcina el se mai poate imperechea si cu alte partenere si uite asa creste sansa de perpetuare a speciei. Romantic, nu? Dar pe de alta parte, din cauza ca voi sunteti fizic mai dotati voua va reveneau responsabilitatea vanatorii si a apararii cuibului. Din cauza ca voi ati avut istoric vorbind rol de provideri, chestia asta se mentine si in ziua de azi si in concluzie barbatii care produc multi bani sunt mai atragatori si la fel si cei mai dotati fizic. Ce pot sa zic… Programarile naturii sunt nasoale ptr toata lumea.

  Reply
 5. :)) Hary, cred ca tot asa se inteleg si cand sunt hormoni la mijloc dar de dragul hormonilor toata lumea face eforturi sa treaca peste…Nasol e cand trec hormonii si il vezi pe celalalt in toata splendoarea…

  Reply
  • olivia, cand sunt hormonii la mijloc, nimeni nu face nici un efort intelectual sa treaca peste ceva. Pentru ca nu e nevoie.
   Pentru ca Love = blindness. Efortul de care vorbesti tu, se intimpla dupa ce scade productia de hormoni si are treaba cu ce i-ai scris tu la Vlad in comentariul anterior.
   Orice diferenta de opinie, orice problema intre femeie si barbat, este sufocata si eliminata de atractia sexuala, care troneaza peste relatia lor. Pana si sentimentul de dragoste si iubire sunt alimentate de atractia sexuala (pana la o anumita varsta cel putin), care este un produs 100 % hormonal. Defectele sunt transformate in Atuu-uri de instinctele primare. E foarte greu la 25 de ani sa iubesti o persoana de sex opus, fara sa te simti atras de ea fizic…:-))
   Again: blame the nature.

   Din pacate in societatea de consum, decadenta spirituala e ca o ceata densa care se lasa peste sufletul nostru, astfel incat sentimentul de dragoste si iubire se confunda in mare parte cu atractia sexuala, ceea ce face lucrurile si mai complicate intre barbati si femei.

   Abia dupa ce se ridica ceata, incepi sa intelegi ce inseamna sa iubesti cu adevarat. Si ca iubirea nu are treaba cu femeia sau barbatul, nu are treaba cu dependenta de ceva sau cineva, nu are treaba cu dorintele si nevoile tale, ci mai degraba este o stare care te detaseaza de tine si te leaga in acelasi timp de absolut tot ce este in jurul tau. In momentul in care te detasezi de nevoile si dorintele tale si te regasesti pe tine in tot ce te inconjoara, poti spune ca iubesti cu adevarat.

   Si din acest punct de vedere, al capacitatii de a iubi, mi-e greu sa nu remarc ca barbatul este in avantaj. Motivul l-ai expus chiar tu in comentariul tau anterior. Again, blame the nature.

   Insa asta nu inseamna ca lucrurile vor ramane asa forever.
   Evolutia si transformarea femeii in societatea moderna este remarcabila.
   Sunt convins ca traim vremuri in care se practica un transfer serios de abilitati si capacitati de la barbati la femei.
   Cine stie, poate intr-un viitor nu foarte indepartat, femeile vor deveni barbati mai buni..:))

 6. Nu stiu cum e la altii, dar indiferent de atractie eu le vad defectele. Daca nu le-as vedea as fi tentata sa ma indragostesc si ar fi cam nasol. Chiar si cand ma indragostesc tot le vad dar sunt mai dispusa sa le trec cu vederea sau sa le subestimez importanta. In timp, when the shit hits the fence, ma minunez singura cum de am observat dar n-am inteles. Mie mi-e greu sa-mi dau seama care pe care alimenteaza dar dragostea si atractia sunt clar legate. Cu toate astea exista si exceptii, dar sincer, nu mi se par binevenite, ptr ca atractia inseamna de fapt ca voi doi aveti materialul genetic ptr pui viabili. Deci daca pana la urma ajungi sa fii atras de partener ptr ca il iubesti,ai toate sansele sa faceti pui handicapati sau care nu supravietuiesc. De acord ca nu e iubire daca avem doar nevoie de cineva sa ne sustina egoul, pe care cineva de fapt il parazitam, dar odata ce te indragostesti egourile fuzioneaza, eu devine noi iar lipsa celuilalt e perceputa ca sevraj. Mie sincer, oamenii mi se par cel mai nasol dintre droguri. Din punct de vedere al capacitatii de a iubi, nu prea cred ca barbatii sunt in avantaj. Cei mai multi considera dragoste nevoia de substitut matern, care e profund egoista, legata de valoarea de folosinta, de posesie si satisfaceea propriilor nevoi, iar ptr partenera mi se pare extenuanta. Cred ca iubirea oarecum materna care presupune binele celuilalt cu sau fara tine, ar putea fi mai aproape de adevar, dar nu stiu cata lume o are. Sper sincer sa nu vina momentul in care femeile sa devina barbati mai buni ptr ca mie chiar imi place sa fiu femeie, contrar ideilor lui Freud despre invidia penisului. Asta e, chiar si cei ai geniali dintre barbati se mai inseala.

  Reply
  • “Cei mai multi considera dragoste nevoia de substitut matern”

   Ok, acum o sa te intreb : voi femeile ce considerati “dragoste” ?! Ca eu dupa ce am vazut in ultimii ani, din pacate….as spune ca dragostea pentru voi e sinonima cu : bani, carduri, cadouri, etc…

   Din pacate, mi se pare ca numai de valori materiale va pasa, nu de alea sufletesti… Deh, trupul vostru nu se poate intretine fara bani, nu ?! Da-l dracu de suflet…!

 7. „Eşti prost, du-te şi citeşte!”

  Ce chestie ! Exact replica asta o primesc de la alea de pe facebook pe care le intreb de ce isi fac poze goale. Cred ca asta spune totul despre ele, nu ?! E clara treaba…

  P.S. : Cred ca este evident ca raspunsurile pe care le primesc de la ele, au nevoie de traducator… Greselile de gramatica si exprimarea incoerenta este “de baza” in modul cum scriu cele de 15 ani…

  Reply
  • Dani, OK, probabil ai dreptate, dar acum zi-mi sincer, din perspectiva unui barbat educat, ca asa am observat ca esti, ( nu doar din perspectiva unui purtator de coaie ce se cer golite ), ce spui despre generatia asta de minore ? Ti se pare OK, normal, ca in mileniul 3, cand cica e avansata omenirea, sa isi puna poze porno pe net, sa isi vanda trupul pentru bani ? Si cel mai cel, sa pretinda dupa aia sa le respecti, cand tocmai ele nu o fac ?!

Leave a Comment.