Televiziunea și votantul PSD, mariajul perfect

De o parte avem niște oameni care mint pentru bani.

Nu e vorba de nicio nuanță, de niciun crez sau ideologie, mint pentru securitatea financiară pe care le-o dă jobul. Piața de media din România e mică, săracă și pur și simplu oamenii ăștia nu au încredere în valoarea lor profesională cât să-și caute un loc de muncă mai curat.

Asta la nivel de jos/mijloc, unde intră postacii semi-analfabeți, specialiștii social media, producătorii de emisiuni de duzină.

Dacă vorbim de vârfurile de lance, vedetele cu brand personal situația e diferită, la ei nu e vorba de locul de muncă ci de cât câștigă. În mod normal salariul unei fețe pe sticlă e direct proporțional cu venitul din reclame pe care-l aduce postului, iar suma asta nu va fi niciodată la fel de mare ca cea plătită pentru minciună/manipulare. Când miza este libertatea, păstrarea puterii, păstrarea averii, ești foarte generos cu omul care-ți duce bătăliile, nu mai gândești ca patron în termeni de afacere ci de supraviețuire.

De cealaltă parte avem niște oameni care nu vor să gândească politic.

Așa au fost educați. Informația trebuie să fie simplă, să le fie pe plac și să fie repetată de destule ori.

Dacă îndeplinește condițiile astea devine adevăr automat, fără absolut niciun filtru. Să aplici un filtru presupune gândire, minim de fort, căutare, raționament, nimic din ce educația comunistă și post-revoluționară i-a încurajat să facă.

Mariajul perfect.

 

sursă imagine

Vlad B Popa

Scriitor. Cautator de povesti si povestitor prin scris, fotografie si film. Licentiat în drept constitutional.

Carti publicate: Regele pribeag si batrânele umbre, Cameleon-Baza , Povestiri de sub papuc, Dracula’s Kitchen, Tati

Facebook personal

Pagina fb de autor

website de autor

4 Comments

  1. Tăriceanu tocmai transmite din fruntea Senatului că referendumul este ceva foarte rău, o măsură dictatorială. Şi riscăm să ajungem ca Germania nazistă dacă facem referendum 🙂

    Reply
  2. “Să aplici un filtru presupune gândire, minim de fort, căutare, raționament, nimic din ce educația comunistă și post-revoluționară i-a încurajat să facă.”

    Din pacate, nu este (numai) o problema a educatiei comuniste si post revolutionare. Pentru ca acelasi fenomen il putem vedea in SUA si in celelalte mari democratii europene, in frunte cu UK si Germania.
    Brexit si Trump sunt dovada vie ca nivelul educatiei politice in tarile cu democratii de referinta, a celor care merg la vot, e la fel de jos ca la noi.

    Asta se intampla pentru ca oamenii cu educatie mai inalta (care si la noi sunt foarte multi si pot face oricand diferenta), sunt greu de motivat si de mobilizat politic.

    Nu este intamplator faptul ca in campaniile electorale (de pretutindeni), comunicarea este perfect adaptata si mulata pe nivelul de perceptie si de intelegere a maselor de manevra, adica a celor cu discernamant mai scazut si usor impresionabili dpdv politic…

    Reply

Leave a Comment.