În ”On Writing, A memoir of the Craft” Stephen King vorbește despre scris, însă foarte mult din ce zice se poate aplica la orice meserie.
- Să ai o ușă pe care s-o închizi.
Pentru scriitor, un spațiu în care să nu fie deranjat din lumea imaginară pe care o pune pe hârtie este absolut obligatoriu. Să nu ai o ușă care să te izoleze complet de lumea exterioară face din scris un chin, cerneala curge în picături dureroase iar personajele și atmosfera îți fug din minte la fiecare câteva minute, alungate de realitate neblocată de nimic.
Eu știu pe pielea mea, faptul că nu am o cameră în plus îmi taie o carte pe an și mă fură de idei la cea la care lucrez.
Să-ți asiguri condițiile ideale de lucru este o necesitate pentru orice profesie. E greșit să te gândești la investiția în asta ca la un moft, ca la un plus de comoditate – să-ți faci treaba ușor nu e numai mai comod dar îți crește randamentul, un randament crescut te face pur și simplu mai bun în meseria ta, iar mai bun înseamnă până la urmă mai mulți bani.
2. Scrisul nu e o joacă, ori îl iei în serios ori sunt slabe șanse să ajungi undeva cu el.
Asta ar trebui să fie o mantră băgată cu forța în cap tinerilor de azi. Nu faci mare lucru dacă ești suspendat într-o meserie și-ți consideri profesia ceva ce nu face parte din tine, ci un lucru de făcut, că așa trebuie.
Un profesionist adevărat, că e scriitor sau orice altceva, își vede munca drept un element definitoriu pentru el. Nu vorbesc de ce-și găsește studentul pentru un ban în plus, emigrantul pentru începutul într-o țară străină, ci de profesia pe care ți-o alegi. Ia-o în serios.
3. Când nu scrii, citește.
Cu cât petreci mai mult timp scriind sau citind ce au scris alții cu atât îți rafinezi mai mult stilul. Sincer, nu cred că există vreun scriitor bun care să nu fie un cititor de categorie grea. Am văzut zeci de manuscrise incredibil de proaste din care se vedea nu numai că omul nu și-a exersat deloc scrisul, dar și că n-a citit mai nimic.
Și ăsta e un sfat general. Orice ai face, abilitățile ți se vor dezvolta nu numai prin execuție ci și prin cultivarea lor în permanență prin alte surse – citit, privit, cercetat, discutat despre meseria ta cu alți profesioniști. Ține-te la curent cu domeniul permanent – la noi vedem un eșec masiv al chestiei ăsteia în medicină, învățământ și multe altele.
Recomand cartea oricărui scriitor, atât pentru povestea personală a lui Stephen King, exemplu de succes curat, doar prin scris, cât și pentru sfaturile adresate de maestru breslei.
Vlad B PopaScriitor. Cautator de povesti si povestitor prin scris, fotografie si film. Licentiat în drept constitutional. Carti publicate: Regele pribeag si batrânele umbre, Cameleon-Baza , Povestiri de sub papuc, Dracula’s Kitchen, Tati |
---|
O carte pe care am citit-o de vreo 3 ori, in doua limbi si care a rezumat elegant multe din cursurile/cartile citite dupa. Pacat de traducerea dubioasa (pe alocuri) in romana.
Apreciez ca omul isi rezuma de vreo doua ori filosofia: Scrie si citeste. Asta e tot.
Reteta succesului este intotdeauna simpla, ba chiar obraznic de naiva. Indiferent de domeniu. Greutatea apare odata cu asumarea retetei. 🙂
Si cu alea minim 10 000 de ore de practica 🙂