În sfârșit am și eu nevastă

Stăteam noi așa și vorbeam, eu și doamna P. Despre anul care vine vorbeam și doamna era puțin iritată că-i refuzasem planul unei escapade de weekend prelungit. Refuzul nu venise din cauză că nu mi-aș fi dorit să schimb pentru câteva zile decorul, să uităm un pic de muncă, rutină, cenușiu și planuri constante despre viitorul familiei ci pentru că nu e normal să traversezi munții cu mașina la mijlocul lui ianuarie cu un copil de 2 ani în ea.

Probabil că partenerii mei de aventuri, care au trecut de zeci de ori cu mine prin situații din care nu știau dacă mai ies, prin ghețari, mlaștini, margini de prăpastie, râuri, păduri, torente, s-au crucit citind rândurile de mai sus. Se cheamă responsabilitate, fraților, RESPONSABILITATE și te izbește în moalele capului când devii tată.

Și uite așa, responsabil, pusesem punct dorinței unei ieșiri din cotidian pe motiv de ”femeie, e mijlocul lui ianuarie, nu contează că vremea e de primăvară și șoseaua e uscată oricând poate veni zăpada peste noi și rămânem naibii blocați pe munte”. Asta fusese lupta ultimelor două zile, acum că se depășise subiectul vorbeam despre altele.

– Să văd când vrea Cipi și poate trag o fugă la șalău, să-l prind cât e flămând după iarnă și să-mi probez liplessul pe el (o nălucă artificială nou achiziționată, vârful de gamă al modelelor de nișă, pe care dădusem, cu sudori reci pe spate, vreo 12 euroi) Și vreau să ajung și la Iași să mă relaxez vreo două zile, că mi se cam termină bateriile cu ritmul ăsta de muncă. Ceva biliard și filme la cinema și mă încarc pentru încă vreo 2 luni.

– Mda, te duci le pește și la Iași fără mine? – se simțea oarecare agresivitate în tonul pasiv.

– Da… păi tu nu poți să mergi, ai zis că la pescuit nu mergi pe rece să nu răcești și la Iași nu prea e de Ioana.

– Nu pot?

– Păi…

– Atunci nu mergi nici tu nicăieri.

– Poftim? Pentru că nu poți tu să mergi nu am voie nici eu?

– Exact.

M-am întors spre ea cu ochii mari, am pupat-o zgomotos pe frunte și i-am zis răspicat.

– Femeie, simt și eu că în sfârșit am nevastă. Mult ți-a mai luat, mă și îngrijoram de-acuma…

 

PS. chiar a doua zi s-a pornit o ninsoare de 72 de ore care a blocat imediat drumul peste munte.

Vlad B Popa

Scriitor. Cautator de povesti si povestitor prin scris, fotografie si film. Licentiat în drept constitutional.

Carti publicate: Regele pribeag si batrânele umbre, Cameleon-Baza , Povestiri de sub papuc, Dracula’s Kitchen, Tati

Facebook personal

Pagina fb de autor

website de autor

5 Comments

 1. Vlad, hai sa-ti explic cum sta treaba din perspectiva nevestei, poate iti dai seama unde e “buba”:

  Dupa ce ca lucrezi extrem de mult si nu-i acorzi nevestii atentia care se cuvine (sunt convins ca tu nu vezi lucrurile chiar asa de rau si ai impresia ca-i acorzi zilnic atentie), mai si intentionezi sa o marginalizezi si sa o dai de-oparte in timpul tau liber (vezi planul tau de a pleca singur in misiune de relaxare). De ce? ca sa-ti incarci bateriile, si sa o iei din nou de la capat cu lucrul…

  Ai refuzat sa iesi cu familia ta intr-un weekend prelungit si ai propus sa iesi singur cu prietenii la pescuit si in tabara de creatie la Iasi.
  Pentru sotia ta, acest lucru este dovada clara ca nu se mai afla in centrul atentiei tale, prin urmare nu se mai simte dorita. O femeie care se simte neglijata, va deveni o nevasta insuportabila sau una care isi va insela sotul! Sau amandoua.
  Think about.

  PS: argumentele tale rationale nu au nici o valoare, si trec complet pe langa ea. Nu insista. Cand vine vorba despre sentimente puternice, dezamagiri, frustrari adunate, orice justificare, cat de rationala ar fi, nu poate fi procesata. Dimpotriva, mai mult te va desparti de ea.
  Singurul lucru care ajuta, este o vorba buna. Si perspectiva ca-i vei acorda ei si familiei, mai multa atentie.

  PS 2: reactia ei poate este stangace din punct de vedere al abordarii, insa fiecare lupta cu armele pe care le are la dispozitie. In loc sa te faca sa intelegi problema ei, ea a incercat sa se impuna in fata ta etalandu-si dezaprobarea fata de planul tau, facand sa para ca nu se poate bucura de ceea ce tie iti face bine si de ceea ce tu iti doresti. Te asigur ca nu este asa.

  PS 3: sedinta asta a fost gratuita, urmatoarea te costa:)))

  Reply
  • Hary :))))))))))))))))))), nu zic mai multe, nu ne cunoastem destul de bine dar sa imi dai sfaturi in domeniul asta ( cu toata experienta ta in plus) e ca si cum i-ai da niste ponturi de tenis lui Federer.

   Articolul a fost scris cu o imensa simpatie, replicile sunt reale, numai ca vorbele nevesti-mii fusesera aruncate la cel mai misto mod posibil, nici urma de conduita tipica de nevasta de aia si concluzia mea.

   Pentru a evita situatii de astea pe viitor trebuie sa ne petrecem cateva zile impreuna, ca si tu si Dani aveti impresia ca neveste/prietene din astea nu exista :)))

  • Vlad, stai linistit, nu ma pun eu sa-ti mai dau sfaturi din astea batranesti, cel putin nu asa …. gratis :)))
   Ah, si am uitat sa-ti spun, am fost ani de zile antrenorul lui Federer :))))

  • Sa stii ca mi s-a parut ca te vad in coltul lui cand a venit Federer sa joace la noi :)))).

   Faptul ca stiu ce vrei sa spui cu sfaturile batranesti ma face si pe mine batran???

Leave a Comment.