Șarlatani macabri și medicina viitorului

Îmi vine să vomit când văd cum, în goana după controverse și rating, televiziunile aduc șarlatani de cea mai joasă speță sau pur și simplu cretini care-au pierdut contactul cu realitatea și îi fac cunoscuți. Pentru că exact de asta au nevoie ca să înșele mii de oameni, iar când vine vorba de sănătate, să omoare efectiv o parte din ei.

Mă cutremur când văd sute de comentarii de la oameni disperați, bolnavi și vai de capul lor, cărora nenorociții ăștia le spun cum au vindecat 31.000 de oameni doar stând de vorbă cu ei, cum au tratat ei cu vorba fracturi de coloană și paralizie, cum s-au autovindecat de leucemie și cancer la ficat, oase, ovare și dracu știe mai unde(da, le avea pe toate).

Un exemplar de ăsta cumplit, care deja are sub centură apariții televizate este sinistra Crina Vereș, care se intitulează doctor, deși dacă-i citești biografia zice de divorțată, fără servici, de studentă la psihologie și de 4 copii, nimic însă de medicină. În afară de faptul că s-a autovindecat de nșpe mii de boli, care de care mai mortale, este foarte dispusă să te vindece și pe tine de cancer, contra unor donații atent specificate în fișa seminariilor.

Mie nenorociții ăștia mi se par mult mai periculoși decât cei care te înșeală de bani și nu înțeleg cum poate cineva să-i aducă pe sticlă, știind că prada lor sunt oameni disprți și știind că pe unii dintre ei un seminar de ăsta poate să-i coste chiar viața, făcându-i să nu se trateze. Nu înțeleg nici de ce consiliul medicilor nu cere o anchetă, dece nu se cer dovezi de la vindecătorii ăștia miraculoși (adică la 31.000 de pacienți vindecați e ușor să vii cu niște fișe medicale, nu?) și nu se demască/bagă la închisoare. Cu alte cuvinte de ce nu-i protejează nimeni pe cei bolnavi, care o să-și dea banii și o să-și pună speranțele în niște nebuni sau, mai rău, niște șarlatani conștienți că nu vindecă pe nimeni.

*

Fără vreo legătură cu nebunia noii medicini germane, cred că mentalul are o influență majoră asupra unui corp sănătos. Cred că stresul, depresia, supra solicitarea mentală, pot face organismul vulnerabil în fața unei puzderii de boli, chiar cronice și letale.

Ba mai mult, cred că organismul și creierul au capacitatea să se vindece singure de orice și cred că medicina viitorului asta o să fie. O să mute focusul de la intervenții de reparare, stangace, intruzive și de multe ori infeciente, la intervenții de marcare.

Cam în genul tehnicii militare de marcaj cu laserul al țintelor și apoi bombardarea extrem de precisă a lor, așa văd eu medicina viitorului. Când o să decodeze modul în care creierul, adn-ul și organismul în general, trimite instrucțiuni spre celulele care-l păstreaza sănătos, medicina nu o să mai intervină decât pe cale de programare/marcaj.

Ai un ligament făcut praf? E clar că dacă la un moment dat organismul l-a putut construi, o poate face și a doua oară, tot ce trebuie să facă e să mai primească o dată comanda. Cancerul știe să se camufleze încât să pară inofensiv și să nu declanșeze reacția de apărare a organismului? Marchează celulele canceroase, tumoarea, astfel încât să nu mai țină camuflajul.

În stilul ăsta de cercetare și abordare a medicinii văd soluția unei vieți ferite de boli și chiar de corectare a unor anomalii genetice. Organismul este o fabrică extraordinară pe care încă nu știm să o folosim, ci doar să o cârpim din exterior.

Vlad B Popa

Scriitor. Cautator de povesti si povestitor prin scris, fotografie si film. Licentiat în drept constitutional.

Carti publicate: Regele pribeag si batrânele umbre, Cameleon-Baza , Povestiri de sub papuc, Dracula’s Kitchen, Tati

Facebook personal

Pagina fb de autor

website de autor

5 Comments

 1. Poate că pînă acum n-am prea băgat eu de seamă ori m-am sensibilizat mai mult în ultima vreme, cine știe? – cert e că am ajuns să cunosc mulți, poate prea mulți oameni care pleacă urechea la apostoli din ăștia ai binelui și ai vindecării miraculoase. Sînt mulți creduli, coane, e năucitor! Nu știu dacă la mijloc e deznădăjduire, dezamăgire în ceea ce privește tratamentele convenționale ori pură nerozie (sau ăstea toate la un loc), dar vad cu ochii mei cum mulți care au depășit deja pragul credintei oarbe se lasă mînați de discursuri ca cel al d-nei Veres. Eu, unul, cînd văd așa ceva nu pot să simt altceva decît furie.

  Din partea mea ducă-se, învîrtindu-se cu toți naivii!

  Legat de viitorul medicinei, tind să-ti împărtășesc părerea mai cu seamă că am trecut recent și prin cîteva capitole din istoria geneticii care îți sprijină teoria (cred că am mai recomandat această carte – http://www.amazon.co.uk/The-Compatibility-Gene-Daniel-Davis/dp/1846145147).

  Reply
  • La disperare crezi în orice, raționalul e extrem de malabil și bun în construcția de motive/raționamente care să corespundă emoționalului – dacă vrei să crezi, găsești o cale să te convingi că e logic să crezi.

 2. Cred ca tot repet de vreo 10 ani: Ne lipseste complet educatia medicala. N-ai vazut cati s-au iritat de potentialul de fi fortati sa mearga la medic si analize… o data la 3 ani!?!

  Reply

Leave a Comment.