Să fim mândri că e 1 Decembrie!

Zemanta Related Posts ThumbnailM-am trezit, m-am întins, am clipit de vreo două ori şi am citit data de pe cucul ceasului. E 1 Decembrie.
A venit ziua când nu mai ai unde să fugi, n-ai cum să te fereşti. Trebuie să te încui în casă şi să stai cu capul pitit sub pernă. Altfel, îţi ţipă careva în ureche „Băăă, fii mândru că eşti! Fii mândru că eşti român!”

Astăzi au dat startul la ciorba de clişee naiva Andreea Răducan: „Nu ne lipseşte nimic. Să fim mândri că suntem români” şi probabil ironicul Tudor Popescu: „Suntem precum SUA în materie de dotare militară, mai rămâne să vedem cu cine ne luptăm”.

Dragă Andreea, du-te într-un spital românesc de provincie. Oricare. Du-te într-o şcoală de la sat. Du-te într-un sat din Câmpia Bărăganului, din Vaslui, din Covasna, din Teleorman. Du-te şi zi-le ălora că noi avem de toate, nu ne lipseşte nimic. Tu trebuie să fii mândră pentru ceea ce ai realizat în viaţă. Mândră pentru că eşti Andreea Răducan. Ăsta da motiv de mândrie. România trebuie să fie mândră că printr-o pură întâmplare te-ai născut aici. Nu invers.

În fine. Recapitulăm: Andreea a fost, Popescu şi-a făcut glumiţa pe ziua asta, deci a bifat şi el prezent; urmează Nadia, Hagi, ceva plicticoşi de prin politică şi vine ora prânzului. O să tremure fătucile si microfoanele de prin ecrane îngălbenite şi înroşite de ŞOC şi SENZAŢIONAL: „În secotrul 5 se dau sarmale GRATIS!” Alţi politruci gârboviţi îşi vor ţine discursul scris cu o seară înainte de consilieri. Aşa trece şi ora mesei, e momentul pentru emisiuni live din studiourile cu iz comunist ale diverselor televiziuni. Muzică populară, o masă lungă plină cu sarmale şi piftii, o ţuică fiartă, ceva numere umoristice de proastă şi foarte proastă calitate şi în pauze, reportaje despre românii de succes.

Mai pe seară, probabil apare şi Ilie Năstase, filmat pe ascuns cu sarmaua în gură şi dezvăluiri incendiare despre cum a petrecut Botezatu ziua de 1 Decembrie. Până la ora aia majoritata vom fi deja trecuţi prin multe ceşti şi ceşcuţe, vom privi mult mai relaxaţi evenimentele, viaţa în general. Vom avea zâmbetul pe buze, sufletul deschis, deci merge un Dan Puric. Să apară al lu’ Puric încărcat de importanţă şi de dumnezeire şi să îi dojenească pe ăştia care suferă de „antiromânism” şi „anticreştinism”.

M-am trezit, m-am întins, am clipit de vreo două ori şi am citit data de pe cucul ceasului. E 1 Decembrie. Mă culc la loc.

Zburător, versificator şi prozator amator
Cărţi publicate: Povestiri de la Olanu şi Introspecţiile unui cocoş

7 Comments

 1. E ridicol ce se intimpla. De ziua națională toți sunt mândri de acest măreț popor, de aceasta frumoasa tara, dar în restul celor 364 de zile ale anului, o scuipa, o înjură, o jignesc.
  Mi-e sila de un astfel de patriotism ipocrit!

  Reply
  • Andreea Raducan: “Nu ne lipseste nimic. Sa fim mandri ca suntem romani!”
   Cristian Tudor Popescu: “Suntem precum SUA in materie de dotare militara”
   Nasul Chirtoaca la botezul familiei Basescu: “E un gest simbolic de unire ceea ce se petrece astazi”
   VIctor Ponta: “Imi doresc sa privim spre viitor. Sa depasim ura si dezbinarea”

   Intreb cat de romaneste posibil: WTF?? De 1 decembrie e toata lumea pe morfina si diazepam?

 2. m-am apucat sa recitesc grilele de licenta decat sa ma uit la tv mai bine invat ceva, afara-i frig, copiii au mucii pana in gura si chef de sarmale sleite si mici “in sange” n-am chef, nici parada nu am vrut s-o vad ,m-as fi bucurat sa o vada copiii,dar sunt bolnavi asa ca ,ma dau si eu “lovita” si zac in casa cu grile de conta si info in fata si ganduri despre noile modificari facute pe la legea contabilitatii.ma doare capul…si azi e deja 1 decembrie.

  Reply
  • Așa, Ema, boicot total :))) și eu am abordat o atitudine casnică azi, nu că în Dorna s-ar face cine știe ce lucru, dar oricum asta mică nu mi-a dat voie să ies sau sa fac ceva – am fost plecat pe finalul săptămânii și azi mi-a adus șlapii, mi-a închis laptopul și m-a ridicat de pe scaunul de la birou de ori câte ori încercam să lucrez câte ceva ca să mă joc cu ea.

 3. De 1 decembrie trebuie sa ne gandim la romanii de demult, la cei din vechime, la toti cei care au fost si care au avut grija de tinuturile noastre pe cand inca nici nu erau unite intr-o singura Romanie.
  Deci e o zi in care sa ne gandim cu drag si respect pentru cei ce au fost si-au facut ceva pentru tara in care traim si in care inca putem vorbi romaneste.
  “Mandria de a fi roman” … nici nu inteleg exact la ce se refera sintagma asta. Parca sunt doar niste cuvinte seci.

  Apoi prefer sa nu citesc lucrurile negative pe care le spun romanii care vad numai paharul gol, numai lucruri rele. Ma intristeaza foarte mult asta, ca Romania e vorbita intruna de rau chiar de cei care ar trebui sa tina la ea.
  Dar sigur ca fiecare are libertatea sa se exprime dupa cum doreste. Asa ca nici nu intru in polemici, nici nu iau vreo atitudine decat numai in cazul in care consider ca se afirma un neadevar.

  In rest tv-ul e bine sa stea inchis, chiar nu e nimic de vazut :D.
  De fapt nu, sunt si lucruri bune la tv, dar foarte-foarte-foarte putine.
  Noi am depus cerere acum o luna sa renuntam la cablu; acum stau cu frica in san 😀 ca RDS-ul nu vrea sa aprobe cererea (trebuiau sa dea un raspuns acum vreo doua saptamani si … nimic). Trebuie sa ne ducem sa-i intrebam de sanatate.

  Reply
  • Nu se gandeste nimeni la romanii de demult pe 1 decembrie. N-am auzit pana acum “Bai, de-abi astept. Pe 1 ma duc la biblioteca si ma infig in cartile de istorie.” 🙂
   Cei care nu traiesc in pura ignoranta si vor sa descopere sau sa isi aminteasca romanii de demult, pot face asta in fiecare zi a anului. Atunci cand au timp si chef de asa ceva. Nu e nevoie de 1 decembrie.

Leave a Comment.