The Romanians are coming – Vin țiganii peste regină

M-am uitat aseară la primul episod al seriei britanice ”The Romanians are coming” și cam asta mi-a dat:

1. Primele minute sunt cu țigani în sus și tigani în jos și nicăieri nu se face vreo diferență între țigani și români. Știu că sunt voci (de exemplu asta) care, de undeva dintr-un plan superior al existenței noastre muritoare, ne bat obrazul că ar trebui să ne vedem de ale noastre și nu să ne ofensăm cu orice prilej.

În parte au dreptate – românii sar ca mușcați de cur din orice motiv și cu orice prilej și de multe ori asta le macină timpul și energia în așa hal, de uită să facă și altceva. Mai mult de atât, pot să spun clar și răspicat din experiență personală, că până și în țara scorțoșilor englezi, dacă-ți vezi de treabă și aduci ceva în plus acolo unde ești, n-ai nici o problemă de integrare.

Dar la fel de clar este și că etnia țigănească este total diferită de a noastră. Altă cultură, alte obiceiuri, altă înțelegere a legii, știm cu toți despre ce e vorba și nu e numai în capul nostru, romii au devenit o problemă europeană. Ei, în momentul în care eu sunt etichetat drept țigan, startul meu într-o țară europeană nu va porni de la zero ci de la -100. Iar asta, oricum ai întoarce-o, nu e fair-play. Ești bun, reușești să treci linia și de la -100 dar asta nu face startul din spate ok și e motiv legitim de strâmbat din nas și înjurat printre dinți.

2. Primul episod este trist. Trist la modul cel mai serios. Personajele urmărite sunt vai mama lor și zău dacă nu m-au întors pe dos. Cum să pleci într-o țară străină fără să rupi o boabă din limba de acolo și fără să ai nimic aranjat, nici măcar cazare pentru mai mult de o săptămână?

Dacă nu înțelegi nici măcar ”ridică mâna stângă”, cam cum vrei să treci de un interviu de angajare sau să lucrezi după instrucțiuni?

Ești tentat să te enervezi – bine, mă, da parcă i-au ales pe sprânceană, ce naiba, nu puteau să urmărească și ăștia vreo două cazuri mai normale? Chiar au luat ultimele două boabe din păstaie?

Din două motive, nu.

Ca om de televiziune trebuie să alegi un subiect care interesează și care să aibă impact asupra publicului țintă. Englezul nu e speriat de o mână de licențiați bine pregătiți, vorbitori fuenți de limbă engleză, care vin peste ei ci de hoarda de imigranți a căror primă grijă este să primească asistență socială și apoi să prindă și ei ceva de muncă pe firmituri (asta dacă nu aleg alte activități productive).Din punctul ăsta de vedere, să spunem mersi că nu au ales să urmărească o ceată de cerșetori că aveau de unde.

Iar al doilea motiv este că așa stau lucrurile de fapt. Așa își caută românii norocul prin țări mai calde, mergând pe ajutor divin sau pe mâna prietenului unui prieten al vărului mătușii. Nepregătiți, fără vreo specializare care să-i ajute imediat, fără vreun portofoliu de orice fel, fără să știe limba, fără contacte, fără nimic, așa se duc majoritatea.

Și de-aici vine tristețea. Vezi oameni care se duc să muncească orice, să doarmă pe stradă, să nu mănânce cu zilele, asta în timp ce la noi trebuie să te rogi până găsești pe cineva să te ajute la o construcție, în timp ce la noi stau zeci de mii de hectare în buruiană și așa mai departe. Și vezi cât de impotentă a fost și e guvernarea ultimului sfert de veac.

Mi-a lăsat un gust tare amar.

PS. Impresii doar la primul episod. Bine făcut și cu un aer de simpatie/căldură față de cei puși în fața lentilei.

Vlad B Popa

Scriitor. Cautator de povesti si povestitor prin scris, fotografie si film. Licentiat în drept constitutional.

Carti publicate: Regele pribeag si batrânele umbre, Cameleon-Baza , Povestiri de sub papuc, Dracula’s Kitchen, Tati

Facebook personal

Pagina fb de autor

website de autor

4 Comments

  1. Vazut primele doua episoade si… cred ca e una dintre cele mai interesante serii documentare vazute in ultima vreme. Sunt povestile unor oameni simpli, dar nu tampiti, care vor sa munceasca. Povestile unor oameni care-si spun singuri tigani si se delimiteaza ca atare, desi imi e mult mai putin rusine cu ei decat cu:

    http://stirileprotv.ro/stiri/social/romanii-care-nu-vor-sa-munceasca-si-prefera-sa-paraziteze-statul-cum-isi-motiveaza-decizia-de-a-refuza-1-000-ron-pe-luna.html

    Reply

Leave a Comment.