Rate la preot

Cu lista de salarii și pensii pentru fiecare familie din comună în față, preotul împarte contribuțiile – 200 de lei pentru unii, 400 de lei pentru ăia cu pensii mai grase. Nu vă mai spun ce înseamnă grase, că v-apucă plânsul, venitul mediu în Bucovina e jos de tot.

Popa e la a cincea sau a șasea biserică pe care o face și n-are timp de pierdut, așa își respectă instrucțiunile/canonul de mai sus și așa își dovedește chemarea creștină.

”Gândiți că aveți rata la bancă de-acum”

Nu, demult nu mai contează starea spirituală a enoriașilor, armonia din sat și puterea slujbei din altar pentru urcatul pe treptele ierarhice ale bisericii. Competența se măsoară în bani și turle.

”Și dacă nu plătiți?”

”Nu se poate, ne citește în biserică și ne face de râs. Și-apoi noi am zis că vrem biserică numai că nouă ne ajungea una mai mică, nu așa de scumpă”

*

Pe cealaltă parte avem veșnicul discurs cu – puterile malefice externe fac propagandă anti ortodoxă și ne manipulează să rămânem fără credință – și niște abureli cu o hartă de puncte filantropice care nu-s altceva, în marea lor majoritate, decât locuri obișnuite unde se împarte un gram de ajutor, în timp ce cu mâna cealaltă se ia înzecit.

Că noi, ăștia mai tineri, credem în știri false și neadevăruri. Mă nesimțiților, ce ziceam mai sus se întâmplă la 20 de km de mine. E normal să țină preotul catastif cu salariile oamenilor (cât nesimțire să-ncapă sub sutană ca să te duci să le iei situația de pe unde lucrează?) și să le zică ziua în care au de plătit rata ca la bancă?

E normal să ai un preot curvar, altul beat tot timpul și altul bancher și să nu-i vezi o singură dată trași de urechi?

Nu propaganda, nu noi ăștia tineri, nu masonii evrei vestici distrug credința ortodoxă ci voi, preoți fără obraz și fără chemare, ajunși funcționari, bișnițari și bancheri de ocazie.

 

PS. De ce nu dai numele preotului și al comunei?

Nu-l dau pentru că dacă devine știre știți cine o să simtă rușinat și cine o să fie arătat cu degetul drept prost și înapoiat de generația internet?

Omul ăla care plătește rată popei, c-așa știe el din tată în fiu că nu-i bine să nu asculți de preot… iar popa? Popa n-o să pățească nimic pentru că așa se fac lucrurile bine în biserică, ba poate primește și-o parohie mai grasă.

Vlad B Popa

Scriitor. Cautator de povesti si povestitor prin scris, fotografie si film. Licentiat în drept constitutional.

Carti publicate: Regele pribeag si batrânele umbre, Cameleon-Baza , Povestiri de sub papuc, Dracula’s Kitchen, Tati

Facebook personal

Pagina fb de autor

website de autor

Leave a Comment.