Rasism sau ipocrizie?

Imi aduc aminte in 2001, in ultima etapa din Bundesliga, Bayern juca la Hamburg in deplasare, se juca campionatul in acel meci. Bayern avea nevoie de un gol ca sa castige trofeul, Hamburg conducea cu 1-0 in min 94. La acest scor, Schalke ar fi fost campioana. In ultima faza a meciului, a inscris Anderson pentru Bayern din lovitura libera. A fost cel mai dramatic moment din istoria campionatului german de fotbal.

In tot acel meci, cand mingea ajungea in preajma careului lui Kahn, suporterii lui Hamburg urlau ca maimutele si aruncau cu banane in teren. Era o practica “uzuala” in Bundesliga, Kahn era comparat cu o gorila in poarta si spectatorii echipelor adverse, faceau astfel misto de el. Nimeni nu si-a pus problema ca ar fi un act rasist. In acel meci, spectatorii au aruncat cu atatea banane in teren, ca la un moment dat, careul era impanzit de ele si arbitrul a trebuit sa intrerupa jocul, pana s-a facut curatenie. Timp in care Kahn a cules si el cateva banane de pe jos si le-a mancat, spre deliciul spectatorilor. Urletele de maimuta au devenit cult pe stadionale din Germania, la meciurile impotriva lui Bayern si cu Kahn in poarta:)
Uite un exemplu luat de pe youtube la intamplare (un video de amator), de la un meci la Borussia Dortmund, aici.

Am doua intrebari pentru cei de la FRF si UEFA, care s-au oripilat la aceste acte de rasism, in cazul Wellington:

  • Atunci cand este vorba despre un jucator alb, asociatul cu o maimuta, urlatul specific si aruncatul bananelor in teren, este un act rasist sau nu?
  • Dar daca este vorba despre un jucator de culoare?

Si ca sa-mi raspund singur la intrebari, NU, pentru mine nu este nici o diferenta intre Kahn si Wellington. Daca as faceo diferenta, in mod clar as fi rasist.

Prin urmare, Wellington nu are nici o scuza pentru comportamentul sau de fata mare. Spre deosebire de Wellington, Kahn niciodata nu s-a plans de astfel de tratamente. Un fotbalist nu plange in vestiar pentru ca a fost asociat cu o maimuta si a “primit” banane in “dar” de la suporterii echipeii adverse. Ala nu e fotbalist, ci fata mare.

Atata timp cat stii sa faultezi, sa te arunci in careu simuland penalty, sa tragi din timp, sa-ti injuri adversarii, nu, nu e normal sa plangi in vestiar pentru ca suporterii adversi au facut misto de tine intr-un mod mai original.

din acest punct de vedere, ii dau dreptate lui Rada in privinta lui Wellington.

Spatiul nu a fost niciodata problema mea, nici timpul. Infinitul si vesnicia in schimb, ma omoara…

1 Comments

Leave a Comment.