Să arunce piatra doar cel

I-a urat lui Ponta să crape și internetul s-a împărțit în două:

 • bine i-a făcut, jegosul dracului de politruc împuțit și fără rușine, izvor nesecat de mizerie și gunoi râios! #Eroulzilei #sălcrăpăm
 • foarte urât din partea lui, standardul jurnalismului te obligă la o conduită mai elegantă de atât, este nepermis, domnule! #deontologieșiclasă

Ca de multe ori, eu sunt de acord cu ambele și cu niciuna, pentru că nuanța mi-e cam la mijloc.

Da, jurnalismul ar trebuie să fie curat de asemenea manifestări. La fel și politica și traficul și cotidianul românesc.

Nu, nu ai dreptul să bați obrazul cuiva pe subiectul ăsta dacă:

 • Faci parte sau simpatizezi un partid politic care aruncă gratuit cu noroi și nu ai avut o poziție clară și la fel de deontologică în privința derapajelor respective(știu, derapaj e folosit aiurea, că presupune mici scăpări nu deplasarea continuă pe linie).

De exemplu, dacă ești membru/simpatizant PSD și n-ai zis nimic despre campania cu neamțul care vinde copii sau despre minciunile ordinare scoase pe bandă constant. Înlocuiți PSD cu orice altă grupare politică parlamentară.

 • Faci parte dintr-un trust care promovează și se hrănește cu mahala/tabloid/scandal și nu ai avut o poziție permanentă de critică și distanțare față de genul acela de subiect.

De exemplu, conduci o gazetă sportivă unde sportul e constant pe loc secund, în spatele subiectelor de bârfă.

 • Ești persoană publică și ai în palmares scăpări de genul ăsta sau mai rele.

De exemplu, ești Băsescu.

Da, aveți dreptate, dar nu vă e rușine ca tocmai voi să formulați predici despre eleganță, deontologie și conduită?

Vlad B Popa

Scriitor. Cautator de povesti si povestitor prin scris, fotografie si film. Licentiat în drept constitutional.

Carti publicate: Regele pribeag si batrânele umbre, Cameleon-Baza , Povestiri de sub papuc, Dracula’s Kitchen, Tati

Facebook personal

Pagina fb de autor

website de autor

3 Comments

 1. N-am înţeles de unde atâta învolburare pe net cu subiectul ăsta. Mi se pare ceva atât de banal… totul a funcţionat cum ne-am fi aşteptat, nu văd unde e senzaţionalul.
  Un băiat angajat la Hotnews a postat pe facebook-ul trustului, în loc să posteze pe al lui. Asta e, le-a încurcat, se întâmplă. Nimic spectaculos. Pe fb sunt alte mii şi zeci de mii de mesaje injurioase/vulgare la adresa lui Ponta.
  Hotnews l-a dat afara. Din nou, ceva previzibil, absolut normal. Nu exista altă soluţie după gafa asta.
  Internetul (facebook-ul în mod special) are puterea magică să adune turme întregi în jurul unei baligi, şi timp de câteva zile baliga să fie venerată.
  După care apar postacii plătiţi de partide, jurnaliştii plătiţi de partide sau de interlopi (unii dintre ei deja la puşcărie), plus extremiştii neplătiţi (specia a mai şubredă la mansardă).
  Pentru că un băiat a încurcat paginile de facebook. Aşa ceva?!

  Reply
  • Nu mă miră încercarea unora de a face trafic, ci faptul că funcţionează.
   S-a ajuns până la tricouri care cinstesc “Eroul necunoscut” (erou care, am mai zis, a încurcat paginile de facebook, nu a intenţionat să fie curajos). Plus petiţii online pentru reangajarea eroului demis. Ca şi cum, vreodată, printr-o petiţie online poţi obliga o firmă privată să angajeze pe cineva. Şi intră puhoaie să dea share şi like, să semneze petiţia, să-l înjure pe Ponta, să se jure că-şi bagă picioarele în ea de ţară comunistă care nu respectă libertatea de exprimare… Nu ştiu, e prea mult, mi se pare că am înnebunit cu toţii 😀

Leave a Comment.