PSD-ul și opoziția

Săptămâna trecută, chiar când protestele strângeau sute de mii de români în stradă, m-am uitat la tvr. Am vrut să știu cum se vede și ce se vede la televiziunea națională.

Două jigodii, una de la PSD, una de la ALDE, un cred că jurist (nu știu dacă era din opoziție sau neafiliat politic) și moderatoarea. De văzut am văzut un spectacol definitoriu pentru scena politică actuală:

  • la două minute după ce juristul a explicat clar și corect de ce ordonanța ar produce efecte retroactive, pentru că așa funcționează dreptul penal, una din jigodii zice că ”nu produce efecte retroactive, astea-s prostii”
  • la trei minute, se lansează ambele jigodii într-o pledoarie care duce abuzul în serviciu în ceva bagatelă făcută din greșeală, câteva zeci de lei acolo alocați aiurea din neatenție și pentru care să faci închisoare e un lucru strigător la cer de nedrept.

Moderatoarea și celălalt tip se uitau la ăștia doi fără replică. Efectiv nu-și găseau cuvintele în fața unui discurs pe cât de nesimțit pe atât de bine construit. Eu țipam la televizor, încercând să-i pun vorbele în gură ăluia, vorbe ce mi-erau atât de clare și de evidente încât nu înțelegeam cum cineva de pe planeta asta nu le are la el.

Ăsta e tabloul general al scenei politice românești: un partid adevărat,profesionist, se luptă cu niște amatori.

Cuuuuuuuum? Cum să zici de șhleata aia ordinară de hoți, căpătuiți și mizerabili că-s un partid adevărat, profesionist? Sunt o mafie asta sunt, o mafie! Nu vezi că-s agramați, idioți, nu vezi că ăla zice de lanterna telefonului că-i pe abonament? Nu vezi că ailaltă nu știe să scrie o singură propoziție fără greșeli? Nu vezi că nici nu știu ce legi votează? Nu vezi c-aduc șoferi și secretare în ministere?

Văd, însă nu fac aceeași greșeală ca voi. Nu pun semnul egalității între a face politică și a guverna sau între a face politică și a legifera sau între a face politică și orice ține de construcție/administrare/pregătire.

A face politică se reduce în esență la un singur lucru: să câștigi votul. La asta, PSD-ul, cu adunătura lui de semianalfabeți, parașute, hoți și ciumegi, joacă în altă ligă.

Unde stă cea mai activă masă electorală? Unde stă cea mai credulă masă electorală? Ce le place să audă? Cum îi fidelizăm?

Și alte zeci de întrebări de felul ăsta pe care PSD-ul le pune și cărora le găsește răspuns în timp ce opoziția e ocupată să-și recite în oglindă mesaje despre valoarea proprie. Cum face asta? Plătind ajutor specializat.

Da, baronii ăștia trufași pe care-i vedem cu toții ignorând un popor de parcă ar fi furnici rătăcite pe sub talpa bocancilor, sunt conștienți de limitele proprii. Cu toată aroganța și obrazul de pingea cu care defilează, sunt perfect dispuși să  plătească consultanță și specialiști și SĂ LE URMEZE PLANUL de parcă ar fi un singur om.

În timpul ăsta ultra-educații din USR, că de tristețea in PNL nici nu mai vorbim, au cifrele, expertiza, adevărul, bunul-simț, valoarea individuală de partea lor și sunt tocați mărunt de niște dobitoci cu iq-ul sub covor.

Cu un discurs ultra-naționalist coerent și noroi aruncat fără scrupule constant și un electorat pe care și-l cultivă de un sfert de secol, PSD-ul face politică. În momentul ăsta e singurul.

Restul ar trebui să priceapă că politica e o disciplină separată de ”roadele” ei. Opoziției îi trebuie oameni care știu să spună o poveste eficientă electoratului, profesioniștii în mesaj, în imagine.

 

Vlad B Popa

Scriitor. Cautator de povesti si povestitor prin scris, fotografie si film. Licentiat în drept constitutional.

Carti publicate: Regele pribeag si batrânele umbre, Cameleon-Baza , Povestiri de sub papuc, Dracula’s Kitchen, Tati

Facebook personal

Pagina fb de autor

website de autor

3 Comments

  1. Pentru mine, cea mai faina emisiune TV pe timpul protestelor a fost Romania 9 la TVR. A fost emisiunea care a redat cel mai bine spiritul si sufletul strazii. Ai urmarito?

    Reply
  2. Cam fix ce spui tu aici (dar cu mai putine explicatii si probabil mai multa politica) explicam unui prieten care isi face partid si vrea, aparent sa castige prin “bun simt”. Jocul politic e acelasi de mii de ani.

    Reply

Leave a Comment.