Pay per view

Ieri a fost finala WImbledon, unul din evenimentele majore ale sportului mondial. Eu am vrut cu disperare să o văd, că nu mai știu când și dacă o să mai prindă Federer finala asta și să încerce să bată recordul de titluri acolo.

Trecem peste faptul că pe bătrânul Federer mi l-a tocat mărunt asasinul sârb și ne oprim asupra lucrului cu adevărat important – nu am putut să o văd. N-am digi, n-am RDS (deci n-am nici digi online) și orice alt stream am încercat (ba cu înregistrări dubioase sau cu pluginuri virusate) până la cel BBC (care a mers bine exact până în setul 2) nu m-am putut bucura de spectacol.

Mă, ai ditamai evenimentul, la care o să vrea o lume întreagă să se uite. De ce să nu faci tu un pay-per-view online, ca să acoperi și segmentul din afara sistemului de transmisie? Eu aș băga lucrul asta obligatoriu pentru orice eveniment sportiv major – un player și niște servere închiriate pentru un spike de moment (nu cară nimeni serverele cu camioanele, sunt soluții grămadă pe piață).

Normal că orice fel de live streaming preluat internațional va pica la un moment dat pentru că hardware-ul din spate e calculat pentru emisii normale, nu pentru o lumea întreagă și nici nu merită, pentru câteva zile pe an să investești mai mult în el. Dar, pentru ceva la care dai bilete, te doare mâna să închiriezi ceva bandă de la amazon? Scoți și tu, BBC-ul, câteva milioane în plus, dar mai ales îi mulțumești pe ăia care vor să vadă un stream curat și frumos curgător.

Cred că și dacă aș fi avut digi, aș fi preferat să dau doi lei și să văd meciul cu comentariul BBC. Data viitoare să nu se mai întâmple că fac petiție online!

Vlad B Popa

Scriitor. Cautator de povesti si povestitor prin scris, fotografie si film. Licentiat în drept constitutional.

Carti publicate: Regele pribeag si batrânele umbre, Cameleon-Baza , Povestiri de sub papuc, Dracula’s Kitchen, Tati

Facebook personal

Pagina fb de autor

website de autor

8 Comments

 1. pentru ca broadcasterii (sau cum se zice la cuvantul asta in romana, imi scapa) inca traiesc in secolul trecut si vand drepturile de difuzare geografic, internetul neexistand pentru ei.

  asa ca e aproape imposibil ca un eveniment de genul asta sa fie disponibil la nivel global pe streaming, mai ales ca se castiga o caruta de bani din drepturile de televizare, iar streamingul ar lua o felie marisoara de telespectatori, astfel televiziunile ar plati mai putin. si nimeni nu risca deocamdata sa transmita prin streaming in sistem pay-per-view la nivel global.

  Reply
  • Da, cam așa stă treaba. Nu știu cât de amenințate ar fi televiziunile de sistemul pay-per-view, în mod normal numai cei care nu ar avea cum să se uite la tv ar plăti ceva în plus, dar la nivel simplificat rămâne treaba clară – păi ce faci, îmi vinzi mie transmisia și tu o dai paralel pe net?

   Lasă c-o să facă unul mișcarea asta până la urmă, dacă nu chiar în colaborare cu google sau fb, când o să-și dea seama că-s bani de luat, mulți bani de luat.

  • da, asa cred si eu ca modelul netflix o sa fie la un moment dat implementat si pt evenimente live, dar nu prea curand

 2. BBC-ul poate fi urmarit online DOAR in UK prin BBC iPlayer. Pentru noi, muritorii si curiosii de peste canal, exista urmatoarele optiuni: Hola (gratis), WiTopia (3,5 GBP/luna) sau MediaHint (la fel, contra-cost dar care-ti ofera un trial gratuit de citeva zile). Testate, virus-free.

  Reply
  • Yap, dar a picat feed-ul BBC-ului, că nu e pregătit pentru așa ceva – dacă ar fi luat niște bandă în plus și-ar fi tăiat bilete, poate vedeam și eu finala :).

 3. Am crezut că nici Digi nu transmite. L-am gasit pana la urma pe Digisport2. Pentru ca pe Digisport1 era meciul de maxim spectacol CSU – BOT (0 la 0 după 90 de minute intense).

  Reply
  • Eu stăteam lejer, că-l văd pe digi2 online, când colo mi-a trântit un – nu e disponibil decât pentru abonatii rcs-rds de m-a facut KO.

Leave a Comment.