Pasul Mestecăniș scapă de gunoi

Cu doi ani în urmă scriam despre incredibila viziune a Consiliului Judetean Suceava pentru stocarea gunoiului menajer exact pe europeana ce leagă două orașe turistice bucovinene.

Cum să pui o groapă de gunoi, chiar pe drumul unde vine lumea să se bucure de aer curat și munte verde? În tot județul nu se găsea alt loc decât chiar în pasul turistic, chiar pe europeană, ca să stea omul în spatele camioanelor cu gunoi zemos și când oprește să vadă peisajul să dea în miros de mort?

După ce proiectul a fost contestat în instanță, lucrările nu s-au oprit. Consiliul se baza încrezător pe Tribunalul Suceava și verdictul le-a fost pozitiv, nicio surpriză, chiar dacă se încălcau niște norme legale clare.

Apelul judecat zilele trecute la Cluj a scris însă altă poveste și proiectul a fost etichetat drept ilegal. BUM-BUM-BUM. E o victorie deloc lipsită de importanță a bunului simț – dacă vrei să faci o groapă de gunoi ecologică nu o fă pe drum european și-n inima turismului din județ -chiar era nevoie de justiție pentru așa ceva?

*

Și-acum vin întrebările legitime:

  • cine plătește dacă UE își vrea fondurile înapoi? Noi plătim. Nu cei ce și-au umflat buzunarele vor da vreun leu înapoi, ci noi, ăștia cu taxe și impozite.
  • cine va fi tras la răspundere de la Mediu și Justiție pentru aprobările și sentințele pozitive date pe încălcări neinterpretabile ale legii (dacă norma cere o distanță de 1km de la groapă la cea mai apropiată casă și distanța e la jumătate cum poți să dai aviz? pe ce interpretare?)? Nimeni. Din păcate nimeni.

Faptul că justiția a început să se uite mai mult la lege decât la puterea politică e un început bun. Aș vrea însă ca la fiecare tun/greșeală trasă pe banii noștri, să pice capete de pe tot traseul, atât prin DNA cât și prin concedierea și scoaterea din sistem a celor cu semnături pe ilegalități. Abia atunci s-ar curăți sistemul.

Aristide Maxim și ceilalți locuitori ai Pojorâtei care s-au opus în justiție Consiliului Județean stabilesc un precedent bun pentru zonă și arată un drum pe care mulți nu s-ar fi încumetat s-o ia, crezându-l lipsit de cea mai mică șansă.

Bineînțeles Consiliul care a dat drumul proiectului dă din umeri și aruncă vina asupra celor de dinaintea lor chiar dacă, numai cu puțin timp în urmă, președintele Cătălin Nechifor se jura c-o să bea apă curată din infiltrațiile dealului și că nici urmă de miros și mizerie n-o să fie cu așa un proiect bun și lăudabil.

sursă imagine

Vlad B Popa

Scriitor. Cautator de povesti si povestitor prin scris, fotografie si film. Licentiat în drept constitutional.

Carti publicate: Regele pribeag si batrânele umbre, Cameleon-Baza , Povestiri de sub papuc, Dracula’s Kitchen, Tati

Facebook personal

Pagina fb de autor

website de autor

Leave a Comment.