Oktoberfest – Kitschul berii Timisoreana

Inainte de toate, doresc sa precizez cateva lucruri.
Sunt nascut in Timisoara, etnic german, am emigrat cu familia mea in Germania in anii ‘80 si m-am intors in Timisoara in 1995.
Am trait in Germania 10 ani, am fost in fiecare an la Oktoberfest in München, unde nu numai ca am descoperit berea buna dar m-am si indragostit de ea.
Atat de tare, incat am decis sa infiintez, impreuna cu alti prieteni de-ai mei, o fabrica de bere in Timisoara. De mai bine de trei ani de zile, producem Terapia in Timisoara, pentru timisoreni. Cu un oarecare succes.

Berea Terapia este singura bere locala, care este produsa dupa legea puritatii germane si care este servita proaspat, fix asa cum paraseste tancul de maturare: nefiltrata si nepasteurizata.

Am specificat aceste lucruri, ca sa nu fie dubii cu privire la calitatea mea de comentator al acestui eveniment, desfasurat pentru prima oara in Timisoara, numit sugestiv “Oktoberfest”.

In aceste zile, mai exact din 16-19.10.2014, in Timisoara se desfasoara asa numitul Oktoberfest, organizat de Clubul german de afaceri din Brasov (Deutscher Wirtschaftsclub Kronstadt – DWK), in cooperare cu clubul economic german din Timisoara (Deutschsprachiger Wirtschaftsclub Banat – DWC).
Oktoberfest Romania se doreste a fi o replica a vestitului festival de Bere din München, care este cel mai mare si faimos din lume.
Oktoberfest Romania a fost inititat de presedintele DWK din Brasov, dmnul Werner Braun impreuna cu cativa prieteni din Forumul Democrat German din Romania. Povestea lor o puteti vedea aici: https://www.youtube.com/watch?v=BPdy9yAISow

In mod evident, nimeni nu se asteapta de la o replica, oricat de buna ar fi ea, sa se ridice la inaltimea originalului. Prin urmare, Oktoberfest de Romania, editia Timisoara nu are cum sa concureze cu vestitul festival din München, la capitolul traditie, marime, amploare.
Dar macar sa semene, macar sa aduca a ceva, sa aminteasca de Oktoberfest, ar trebui totusi, nu-i asa? Pentru ca altfel, ce sens ar avea sa-l numeasca organizatorii germani asa?

Da, asa am crezut sau mai degraba am sperat si eu. Dar nu a fost sa fie asa. Am sa explic si de ce.

1. Oktoberfest München, este un festival al berii, la care pot participa DOAR fabrici de bere din München, care produc bere locala, dupa legea puritatii germane. Dar nu orice bere, ci un sortiment special, care se vinde exclusiv in cadrul acestui eveniment. Este vorba despre o bere de tip Oktoberfest, care contine cel putin 13,5 grade Plato, ceea ce inseamna ca este mai “tare” (ca. 6-7 / vol alcool) decat o bere “normala” (4-5 % vol alcool). In München se promoveaza berile locale, produse special pentru eveniment.

La Oktoberfest Timisoara, a putut participa DOAR Timisoreana si alte cateva branduri din concernul sud-african (SAB Miller) de care apartine, gen Grolsch si Ursus.
Singura bere produsa in Timisoara, fabricata dupa legea puritatii germane, chiar de un etnic german din Timisoara, nu a fost invitata sa participe la Oktoberfest.
Am intrebat de ce si mi s-a raspuns ca Timisoreana este sponzorul oficial al evenimentului si ca poate la anu’… 🙂 Vorba lu Iohannis: ghinion…
Nici o bere vanduta la Oktoberfest Timisoara, nu are treaba cu acest oras sau cu legea puritatii germane.
In Timisoara, organizatorii nemti, bine adaptati la valorile locale, promoveaza o singura fabrica de bere, care nu mai este locala de mult, ci apartine de un concern international.

Oktoberfest Timisoara este inca un festival de bere Timisoreana. Excelent!!!

2. Deschiderea festivalului, parada, este inca o trasatura comuna intre cele doua Oktoberfesturi.

La München, exista o parada a fabriciilor de bere participante, o parada a costumelor populare precum si a numeroaselor asociatii si organizatii culturale locale, cu fanfarele corespunzatoare, care alegorice etc…. Festivitatea de deschidere este transmisa la TV in direct, de numeroase posturi locale, nationale si internationale. Pentru cei interesati de asa ceva, recomand festivitatea de deschidere din acest an difuzat de Bayerischer Rundfunk.

deschidere_paradaLa Timisoara, organizatorii de la clubul german de afaceri, au anuntat o deschidere bombastica, cu care alegorice, cu personaje bavareze, cu fanfara. Pentru buna desfasurare, au fost restrictionate de la trafic, cateva strazi importante. Rezultatul a fost acesta.

In mod clar, nimeni nu se astepta la o deschidere asemanatoare cu cea din München, insa nici la asa ceva atat de penibil si injositor la adresa bavarezilor si a culturii Oktoberfestului, cum am vazut in Timisoara, nu m-am asteptat si nici nu am crezut ca este posibil sa se intample.

Carele “alegorice” erau de fapt trasuri retro, care transportau probabil sponzorii, una dintre ele facea reclama la Selgros, cateva fete tinere, imbracate dupa ureche in costume populare bavareze (Dirndl), fanfare lipsite de orice urma de autenticitate. Ceva mai provincial si kitschos decat aceasta deschidere la Oktoberfest Timisoara, eu nu am mai vazut. Pana si festivalul berii Timisoareana de la stadion, este mai autentic, macar la acel festival nimeni nu are pretentia sa para ceea ce nu este.

3. Poate cea mai caracteristica trasatura a Oktoberfestului original, este faptul ca se bea din halbe de 1L, asa zisele Masskrug-uri.

La Oktoberfest Timisoara, doar privilegiatii si sponzorii beau din halbe de 1L. Plebea bea din pahare de plastic Timisoreana. Nu credeti? Priviti.pahare_plastic

pahare_massDomnilor organizatori germani, daca tot nu aveti dorinta, posibilitatea, si nici capacitatea de a respecta minima traditie a Oktoberfestului, si anume de a servi oamenilor berea din halbe de 1L, atunci macar fiti solidari cu ei, cand sunteti acolo sus pe scena si beti si voi din pahare de plastic.

Ar mai fi foarte multe de comentat si de criticat. De exemplu despre cortul sau hala in care are loc Oktoberfestul de la Timisoara. Organizatorii se lauda ca este cel mai mare cort de bere, in care a avut loc un asemenea eveniment si ca este adus de la mama lui. O fi asa, nu zic. Insa faptul ca nu au fost in stare sa-i construiasca o pardoseala din lemn, asa cum este normal pentru un astfel de cort/hala, spune multe despre preocuparea organizatorilor pentru calitate.
Dar ma opresc aici, ca mai am si altceva de facut.

Pana la urma, am identificat si ceva pozitiv cu ocazia acestui eveniment.

Oktoberfest de Timisoara, ma face sa ma simt mandru, ca nu particip la un asemenea eveniment si ca nu sunt membru al nici unui club sau organizatii de afaceri germane din Romania.

 

Spatiul nu a fost niciodata problema mea, nici timpul. Infinitul si vesnicia in schimb, ma omoara…