Mi-e rusine ca sunt timisorean!

Am ajuns sa o spun si pe asta. Sunt nascut in acest oras, ma leaga o copilarie frumoasa si o viata la fel de minunata de acest oras. O mare parte din viata, am fost mandru ca sunt timisorean. In special in perioada cand am fost plecat din tara, intre 1985 si 1995.

Astazi mi-e rusine de acest oras si de oamenii care-l reprezinta. De ce?
Uite, dau doar un exemplu printre multe, care mi-a pus capac.

Maine incepe scoala. O zi importanta in viata fiecarui copil si parinte.
In Timisoara, in piata Unirii unde se afla scoala primara Nikolaus Lenau, lucrarile de reabilitare ale centrului istoric sunt in floare. De aproape doi ani. In sine, este un lucru pozitiv ca se face ceva, dar se pare ca pe nimeni nu-l intereseaza cum se lucreaza.

IMG_4428Cu o zi inainte de inceperea scolii, dupa 3 luni de vacanta, asa se ajunge la scoala, intr-o cladire fara nici o dotare, fara igienizare, fara manuale, in care abia poti intra pe o bucata de lemn pusa drept pod. E plin de cabluri neizolate, de sticle de bere sparte, gunoaie cat cuprinde.
Toata piata este un mare santier dezorganizat, iar ca sa ajungi la scoala cu micutii, trebuie sa treci prin el. Toate strazile de acces spre piata sunt si ele sparte. Arata de parca in 3 luni de zile nu s-a lucrat nimic. Probabil ca si constructorii au avut vacanta lor de vara.

Cineva de la administratia locala se pare ca iubeste mult de tot aceasta scoala germana, care a “produs” singurii castigatori ai premiului nobel cu care se mandreste Romania (Herta Müller si Stefan Hell). De remarcat respectul si grija acestui oras european, pentru copiii mici si parintii care maine vor avea prima intalinire cu aceasta scoala.

Sa va fie rusine, domnule Robu si tuturor celor care sunt responsabili de aceasta mizerie.

IMG_4421

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Spatiul nu a fost niciodata problema mea, nici timpul. Infinitul si vesnicia in schimb, ma omoara…

12 Comments

 1. sunt 3 tipuri de primari:
  1.care fura, dar mai fac cate ceva
  2.care fura fara sa lase nimic in urma lor, ba mai si strica, ca niste nemernici si lepadaturi ce sunt
  3.primarul imaginar, care nu fura si mai si face cate ceva pentru comunitate
  In urma cu 12 ani am plecat cu parere de rau din Timisoara, dar se pare ca acum nu mai am dupa ce sa-mi para rau…pacat era singurul oras din Romania unde mi-a placut sa locuiesc.

  Reply
 2. Initial credeam ca ai facut un mic joc de cuvinte, dar mi-am dat seama ca asa e: “O mare parte din viata, am fost mandru ca sunt timisorean. In special in perioada cand am fost plecat din tara, intre 1985 si 1995.”

  Cu cat te departezi mai mult de origine, cu atat ea devine un loc mistic, un mic refugiu pentru serile cu povesti. Apoi iti dai seama ca refugiul ala are si un primar…

  Reply
  • As avea rabdare cacalau, daca ar exista o organizare de santier, o strategie de reabilitare coerenta cu spatii de acces amenajate, astfel incat sa poti ajunge in locurile de interes in mod civilizat.

   Din secunda 1, s-a spart toata piata si toate strazile de acces, distrugandu-i pe toti cei cu magazine si gastronomie din zona.
   Nu poti sa-ti bati in halul asta joc de elevi, parinti, intreprinzatori si simpli pietoni.

   As suporta si dezorganizarea si mizeria, daca as fi vazut ca se lucreaza zi si noapte, dar nu timp de 2 ani, din care efectiv poate s-a lucrat 6 luni sustinut.

 3. nu inteleg de ce dureaza atat renovarea, ba nu sunt pietrari, ba sunt plecati pietrarii in maramures la munca campului, ba gasesc nu stiu ce ruine, ba gasesc alte ruine, ba nu au forta de munca suficienta angajata sa adune si sa care tot bolovanisul vechi, ba nu au pe stoc piatra cubica noua taiata, ba ploua, puii mei…

  Reply
 4. daca vrei sa faci ceva gasesti oameni sa iti faca treaba asta bine si la timp in tzara asta?
  si rampele de pe carosabil pe trotuar pentru biciclete sunt facute 50% prost, si cu 4-5cm diferenta de nivel, daca ai cursiera trebuie sa te dai jos de pe bicicleta sa nu iti strici janta, si de vina sunt oamenii care lucreaza, in tzara asta parca e plin de oameni care parca fac lucrurile cu p…a

  Reply

Leave a Comment.