Matematica, ştiinţă exactă ca Moromeţii, roman interbelic

Îmi place nesănătos de mult perioada asta a anului. Se coc știuleții, bobocii noştri încep să măcăne mai răguşit, puicuţele fac ciorba mai bună. Da, lumea dă bacalaureatul! Intră în sală ştrumfi zăpăciți şi ies cavaleri neînfricaţi călărindu-l pe Gargamel.

Oricum, dragi conaționali şi colegi de editură care vă dati cu bacul zilele astea, nu vă amăgiţi că trageţi tare câteva zile si gata, aţi scăpat! Este doar începutul, un preludiu al torţionarului. Ce urmează va fi muuult mai rău.

Priviţi săptămâna asta de examinare ca pe ultima distracţie a vieţii pre-eclozare. Ieri, de exemplu, v-aţi prăpădit de râs cu Moromeţii, roman interbelic. Nu-i vina voastră. În urmă cu 10 ani, a trebuit să prezentăm condiţia intelectualului român (sanchi), într-un roman studiat. Tot Moromeţii au ales colegii mei de generaţie.
Ilie Moromete citeşte ziarul şi sparge seminţe pe uliţă – Ăl mai versat intelectual, indubitabil!

De ce zic că nu-i vina voastră? Îmi dau seama că indiferent de cerinţe, voi tot Moromeţii alegeţi. E vina statului român. Să facă d-le filme şi după alte romane!

Staţi liniştiţi, se rezolvă cazul, doar aţi făcut petiţie; întreaga literatură română se va preschimba după chipul şi asemănarea voastră, dumnezeilor! Iar istoria oricum este ceva relativ (depinde cine o scrie), anul 1955 poate fi cuprins lejer între cele două războaie mondiale.

Mâine aveţi meci cu Matematica. Nici asta nu-i cine ştie ce ştiinţă exactă, dovadă examenul de săptămâna trecută pentru clasa a opta. O diagramă cu legendă poate însemna orice, de la ingredientele margarínei până la gestaţia veveriţei canadiene.

Exemplu de problemă care garantat ar rupe-n două petiţieonline.com.
Problemă simplă, concretă, palpabilă, nu inele, grupuri, analize şi alte fantasmagorii. Şi gata rezolvată!

Enunţ
În urma unui studiu naţional, s-a stabilit cu exactitate că 50% dintre români sunt comunişti (real facts!). Doi români merg cu liftul. Ştim cu siguranţă că unul dintre ei este comunist. Care este probabilitatea ca al doilea să NU fie?

Rezolvarea 1
Ok, 50% dintre români sunt comunişti, deci fiecare român, luat separat, are şanse 50% să fie comunist. Irelevant dacă românaşul merge în lift singur, cu un comunist sau un NE-comunist. El are tot 50% şanse.

Rezolvarea 2
Avem doi români într-un lift, unul sigur este comunist. Îl vom nota cu “C”. Iar pe ne-comunişti îi notăm cu N.
Cum s-a ajuns în situaţia celor doi români în lift? Există trei posibilităţi:
A intrat comunistul şi apoi ne-comunistul, posibilitatea C-N
A intrat necomunistul şi apoi comunistul, posibilitatea N-C
A intrat comunistul şi încă un comunist după, posibilitatea C-C

Cele trei posibile evenimente au probabilităţi egale, pentru că orice român poate fi la fel de bine C sau N. Deci probabilitate de 33,(3)% pentru fiecare posibil eveniment care a condus la existenţa celor doi români în lift.

În două din cele trei evenimente, avem în lift un N, deci un ne-comunist. Rezultă că probabilitatea ca al doilea român să NU fie comunist este de 66,(6)% (două evenimente din trei conduc la prezenţa unui N)

Cerinţă:
Care rezolvare este greşită şi de ce?

comunism

Zburător, versificator şi prozator amator
Cărţi publicate: Povestiri de la Olanu şi Introspecţiile unui cocoş

12 Comments

    • Asta pentru ca, în cele mai multe cazuri, nu sunt intuitive..
      Probabilităţile condiţionate ar trebui să fie ramură a filozofiei, nu a matematicii :))

  1. Rezolvarea 2 este gresita pentru ca prima este cea corecta (principiul logicii formale).
    Este irelevant din punct de vedere al rezolvarii problemei date, cum au ajuns cei doi romani in lift, adica in ce ordine.

    Reply
    • Nu este irelevanta metoda prin care s-a ajuns la un efect, atunci cand doar presupunem efectul. Ai trei soareci care pot intra intr-o cutie (doi albi si unul negru). Stii sigur ca un soarece a intrat, dar nu ii vezi culoarea. Acum este simplu: 66,6% alb. Dar sa calculam probabilitatea asta, am tinut cont de cele 3 evenimente posibile si distincte. Asa si in cazul romanilor, avem 3 evenimente distincte (cu aceeasi probabilitate), unul din ele a produs realitatea (doi romani in lift). Un soarece din cei 3 a intrat in cutie.

  2. Concluzia e corecta: “E vina statului roman” – din pacate e foarte impersonala; solutia e defectuoasa “Să facă d-le filme şi după alte romane!” – ar insemna ca singura problema este faptul ca “nu se mai citeste ca pe vremea noastra” – lucru atat probabil fals cat si nesubordonat direct.

    “O diagramă cu legendă poate însemna orice, de la ingredientele margarínei până la gestaţia veveriţei canadiene.” – asta e pusa doar la misto

    Reply
    • Atilla, normal ar fi sa nu se mai citeasca la fel de mult ca in urma cu 15-20 de ani. Pentru simplul motiv ca acum exista si alte modalitati de consumare a timpului liber. Cititul unei carti concureaza cu jocurile video, internetul si infinitatea de filme si seriale pe care le poti accesa instant (mai ales in Ţara Pirateriei) 🙂

  3. Dani, am inteles.
    Conform teoriei probabilitatilor conditionate, trebuie sa identifici toate combinatiile posibile pentru cei doi romani, R1 si R2, tinand cont de enunt (50 % din romani sunt comunisti (C)).
    Teoretic sunt 6 combinatii posibile:

    R1C, R2N
    R1C, R2C
    R1N, R2N
    R2C, R1N
    R2C, R1C
    R2N, R1N

    Si acum incepem sa le eliminam pe cele care STIM ca nu pot fi corecte, pe baza informatiei furnizate de enunt. Eliminam doua variante identice: R1N, R2N si R2N, R1N.
    Raman 4 variante. Din cele 4 variante, eliminam inca una, care este identica cu alta si anume R2C, R1C.
    Raman 3 variante valabile:
    R1C, R2N
    R1C, R2C
    R2C, R1N
    Avem doua variante din 3 care contine un N => 66,6 %.

    Reply
  4. Da, nu e intuitiv deloc. Logica rezolvarii 1 in schimb e simpla si foarte precisa, pentru ca nu are nevoie de informatie.
    Cand ai nevoie sa-ti cresti sansele de reusita, orice informatie suplimentara este cruciala. Informatia este cea care face diferenta dintre fifty-fifty si 66,6 %. 🙂

    Reply
    • @hary: dar la sfarsit ajungi in aceeasi situatie: cel de-al doilea poate fi la fel de communist ca primul. probabilistica nu-ti da o rezolvare ci doar un motiv sa mai comanzi un rand de bere 🙂

  5. @Dani: si in urma cu 15-20 de ani gaseai alternative: o miuta in parc, o teava cu cornete…nu la fel de multe ca azi dar gaseai. Simturile mele spun la fel (ca nu se mai citeste la fel de mult) dar nu-mi dau seama daca am si o logica in spate sau pur si simplu este un aer de superioritate, un egoism stupid. Cu siguranta nu am niste date statistice si de aceea am spus “probabil fals”.
    Oricum, nici una dintre variante nu face legatura directa intre “subiectul si predicatul” problemei din titlu.

    Reply

Leave a Comment.