Jos cenzura!

Termenul „cenzură” a căpătat un sens peiorativ în audiovizualul românesc. Automat, în subconştientul multora, este atribuit abuzului, comunismului, îngrădirii libertăţilor. Vă anunţ că în orice stat civilizat din lume, inclusiv în al nostru, există un consiliu naţional al audiovizualului (C.N.A.) plătit din bani publici pentru? Pentru aplicarea cenzurii, exact! Dacă o vedetă pitorească vrea să îşi expună sfincterul în prime-time, intervine C.N.A.-ul şi o cenzurează. Un lucru firesc şi deja am stabilit un al doilea sens al termenului „cenzură”: sensul pozitiv.

Dar să revenim la primul, cel peiorativ. Pentru că a fost cel mai des invocat în ultimele luni. Începem cu rapperul What’s up, cel oprit de Liana Stanciu în timpul unei melodii, la Festivalul Callatis. Aici totul este simplu; artisul a fost contractat pentru a cânta hitul „K la meteo” şi a început să cânte o piesă complet necunoscuta, despre Băsescu. Piesă care suna şi foarte prost, dar asta contează mai puţin. Dacă eu comand ciorbă de peşte şi tu îmi serveşti alune, dă-mi voie să te cenzurez. Dar în sens pozitiv, nu peiorativ, aşa cum s-a plâns ulterior artistul.

A urmat cazul Horia Ivanovici, jurnalistul concediat de Digi Sport pentru acuze şi jigniri aduse Federaţiei Române de Fotbal şi selecţionerului Victor Piţurcă. Ivanovici şi-a mutat emisiunea pe Etno şi a lansat numeroase ipoteze, încă de la prima emisiune. Una dintre ele fiind intervenţia politicului în concedierea sa de la Digi. În lipsa unor dovezi care să îi susţină acuzele, îmi păstrez vechea opinie: Deşi Ivanovici făcea audienţă, postul Digi Sport ar fi avut pierderi din cauza lui. Pentru că FRF a luat decizia de a interzice prezenţa postului Digi în cadrul activităţilor echipei naţionale de fotbal. Cred că FRF a făcut un abuz. Dar unul moral, nu legal. Iar conducerea Digi Sport a judecat pragmatic, a calculat cinic, dar corect. Aici nu e vorba de cenzură, ci de un abuz moral şi de acţiunea unui post comercial pentru care profitul financiar primează. Aşa cum este normal într-o economie de piaţă.

Cazul Bendeac: Am o mare admiraţie pentru artistul Bendeac. Ca actor mi se pare uneori genial. Dar înlăturându-i mantia de talentat artist, rămâne doar un individ dezbrăcat şi banal. Individ banal, care pus sub presiune face foarte multe tâmpenii. Cum ar fi postarea unor filmuleţe cu morţii de la revoluţie pe facebook, în apărarea cauzei sale. În ipostaza asta l-aş considera grotesc, dar prefer să il cred nebun şi să îi justific faptele. „E nebun, nu ştie ce face”. Tot din nebunie a pornit şi cenzurarea lui Bendeac. Dacă ai impresia că poţi invita în platoul de filmare al lui Dan Voiculescu o persoană care îl înjură zilnic pe Dan Voiculescu, trebuie să fii nebun. Tot scandalul ce a urmat mi se pare inutil. Totul trebuia să fie simplu, decent, reglementat de clauzele contractuale semnate între cele două părţi. Fără morţi, fără Badea, fără mahalagisme pe facebook.

Ultimul “caz de cenzură” vine tot din trustul Intact, mai exact din curtea GSP-ului:

„Invitat în studioul Radio GSP era impresarul Dumitru Tudor, unul dintre oamenii din fotbal care s-au declarat împotriva antrenorului Stelei şi cel care se afla în studio şi la precedenta emisiune în care se anunţau dezvăluiri despre Reghe.”

Respectiva emisiune de la Radio GSP nu a mai fost difuzată şi pe GSP Tv, pentru că invitatul Dumitru Tudor a anunţat „dezvăluiri” despre Reghecampf. Şi, normal, s-a strigat din nou „cenzură!”. Conflictul dintre familia Reghecampf şi Gazeta Sporturilor este deschis şi limpede. Faptul că gsp.ro a înţeles-o pe asta cu traficul mai greu decât sport.ro, dar într-un final a înţeles-o, e la fel de clar. Dovada sunt articolele aproape în totalitate de cancan postate zilnic pe un site sportiv.

Tot la mintea cocoşului este şi faptul că ziarul Gazeta Sporturilor nu se mai vinde şi are 8 pagini, dintre care 7 sunt poze şi reclame. Evident, este nevoie de scandaluri şi de chiloţăreli pentru a atrage cumpărătorii. Şi despre cine să cauţi scandal, dacă nu despre Steaua, echipa cu cei mai numeroşi fani? În acest sens, a fost invitat la Radio GSP Dumitru Tudor, alias Ciorbă, cunoscut impresar şi interlop, presupus şantajist al familiei Reghecampf. Cel ce a fost înregistrat şantajându-i pe soţii Reghecampf este invitat pentru a face „dezvăluiri” despre Laurenţiu, in absenţa acestuia. Bineînţeles că invitatul Ciorbă putea să afirme absolut orice şi ar fi fost albie de porci la gura lui. Pentru asta a şi fost invitat.

Totuşi, există, încă mai există o limită a decenţei peste care la Tv nu se poate trece. Sau se poate, dar trebuie să plăteşti. Dacă în online, presă scrisă şi chiar radio nu îţi numără nimeni abundenţa organelor genitale, la televizor nu merge la fel. Ceea ce a făcut GSP Tv nu se numeşte cenzură ci SALUBRIZARE!

Zburător, versificator şi prozator amator
Cărţi publicate: Povestiri de la Olanu şi Introspecţiile unui cocoş

7 Comments

Leave a Comment.