Iarba verde din Neptun

IMG_0982Noaptea în Neptun mi-a adus pui de rădaşcă şi un miros dulceag de cal spoit în baligă. Pe străzile întunecate şi reci circulă zeci de caleşti. Albe, cu luciu de nou, săltând pe arcuri fundurile negricioşilor rotofei.

Un porumb fiert, o maşinuţă cu fisă trosnind din încheieturile jupuite. Cupluri anoste plutind legănat pe alei. Par fantomele unor marinari beţi, alungate din mormintele mării.

Totul transpiră comunism. De la hotelurile colţuroase, cu balcoane kitschoase şi var îngălbenit, până la băncuţa de lângă parcul buruienos. Pe spătarul de tablă verzuie a uitat cineva o batistă. Îi simt usturător naftalina până în alveolele plămânilor.

Puţin după asfinţit am ieşit din purgatoriul mugurilor de haială. M-am căit, m-am purificat, am eliminat prin toate orificiile fluidele necuratului. Şi am postit; fără mâncare, fără apă, fără patimă. Privesc în gol printre spiţele unei caleşti întârziate. Doar dulceaţa mirosului de bălegar îmi mai excită muşchii feţei. În Neptunul uitat de timp, viaţa este mută. Iar eu, liniştit.

IMG_1005 .

Zburător, versificator şi prozator amator
Cărţi publicate: Povestiri de la Olanu şi Introspecţiile unui cocoş

Leave a Comment.