General Izmană, la raport!

generalul_gabriel_opreaLegenda vorbeşte despre copilandrul ars de soarele Bărăganului, care ridica praful pe uliţele din Fundulea. Alerga după un ied râios, scăpat printre ulucile vecinilor mai înstăriţi.
În Bărăgan, viaţa grea îţi căleşte pielea şi mintea. Veri caniculare şi secetoase, ierni lungi cu gheţuri viscolite peste pustiuri.

Pe la mijlocul anilor ’70, copilandrul învăţa să citească şi să ridice privirea dincolo de ţărâna satului. A găsit salvarea în rândul militarilor; popota, izmana şi bocancii i-au fost mamă, tată, fraţi.

Ceea ce a urmat ar putea fi scenariul unui roman SF, tras de păr. Dar s-a petrecut în România ultimilor trei decenii, deci am face bine să credem. Rezultatul este palpabil, grăitor, fabulos: General cu patru stele, doctor în drept şi prim-ministrul României!

Oare în ce hal a păcătuit poporul ăsta, în ce mreajă de uneltiri diabolice ne-am vârât cu toţii capul de am ajuns aici? Astăzi, 25 iunie 2015, Guvernul României zace strivit sub bocancul lui Gabriel Oprea.

“Conduc Guvernul milităreşte!” “Pe colegii din Guvern i-am rugat să-mi spună Domnule General“.
Au fost primele declaraţii oferite de proaspătul prim-ministru, doctorul şi generalul Oprea. Mi se pare punctul suprem în care puteam ajunge. Orice eveniment politic viitor îmi va părea superfluu. E gata!

L-am auzit pe doctorul general (sau generalul doctor), care este şi semianalfabet, apropo, citând din Sun Tzu. Omul este dezinhibat total. La oră de maximă audienţă, ne povestea despre geniul său strateg şi despre “Arta războiului”, carte scrisă “acum 5 mii de ani” !!!

Nu ştiam dacă să mă las uluit de prostie, de aroganţă, sau de realitatea soioasă în care ne-am băgat pân’ la gât. Vedeam acest hibrid Vanghelie-Becali explicând doct, în acelaşi timp agramat şi tâmp (oximoronul suprem!), despre geopolitică, siguranţă şi securitate, strategii şi stratageme, onoare, viaţă, univers.

Informaţia izvorâtă din almanahul de Fundulea, deşi extrem, extrem de puţină, părea să nu se mai termine vreodată. Şi asta pentru că d-l doctor general avea plăcerea să îşi repete fiecare pseudo-propoziţie la interval de 2-3 minute.

Să ne mai batem cu cărămida-n piept cum vom schimba noi, tinerii, faţa societăţii. Da, noi ştim mai bine. Nu ca părinţii şi bunicii, care s-au lăsat conduşi un sfert de veac de un cizmar.
A mai trecut încă un sfert, doar ca să putem striga:
General Izmană, la raport!

Zburător, versificator şi prozator amator
Cărţi publicate: Povestiri de la Olanu şi Introspecţiile unui cocoş

4 Comments

 1. Eu am inteles ca doamna Plumb este premier interimar cat lipseste Ponta.
  Dar oricum, nu conteaza, nu mai dureaza mult. Razboiul intre SRI, DNA, Justitie versus Guvern se afla la punctul culminant.
  Cateva saptamani mai dau acestui guvern. E o lupta pe care nu o poate castiga Ghita si Ponta. Chiar daca este o lupta murdara purtata cu mijloace antidemocratice, cu abuz, intimidari si santaj, ea este necesara si chiar legitima, pentru ca nu exista alte solutii pentru a demonta sistemul mafiot. Ultimii 25 de ani au dovedit acest lucru.
  Da, este o revolutie ce se intampla in zilele acestea, un putsch institutional. Guvernul va fi inlaturat cu mijloace nedemocratice, cu concursul institutiei prezidentiale si cu sprijinul serviciilor straine.

  Occidentul tocmai ce ne fura tara, eliberando de borfasii romani care au saracito, jefuito si batjocorito in ultimii 25 de ani.

  Reply

Leave a Comment.